З пивом, грибами, без борошна: На Закарпатті є кілька регіональних та унікальних тортів (ФОТО)

Ужгород
Найпопулярніший і найскандальніший торт. Скандал виник кілька років тому, коли на прилавках магазинів з’явилося 2 різновиди цього торта. Мережею навіть ширились чутки про те, що один з них підробка і поради, як все ж вибрати оригінал. Насправді, обидва торти оригінальні та дуже смачні. Справа в тому, що один випускає кондитерська компанія «ASA Sweets» і, до речі, він має назву «Ужгород Nostalgia», а інший «Shtefanyo V&V» Валентин Штефаньо, який і вигадав рецепт торта.
Обидва торти складаються з безе, грильяжу, горіхів та крему в різних пропорціях. За смаком та консистенцією торт трохи нагадує колишній Київський торт.
- Дизайн торта - зображення кафедрального собору Ужгорода, або герб міста.
- Ціна - від 217 до 270 гривень за 420-474 гр.
Свалява
Тортів з такою назвою є також 2: «класичний» та «літній». Обидва створила Мирослава Голонич з чоловіком. Класичний торт це - шоколадний бісквіт з ожиною та чорницею, горіхами, білі сушені гриби і темне пиво та масляний крем з додаванням бренді. «Літній» варіант торта - бісквіт, грецькі горіхи, ялиновий мус і також грибний мус з темним пивом та шоколадом.
- Дизайн - на торті зображений дубове листя та символічна печатка.
- Ціна - торт вагою 900 г – 270 грн, а 1100 г – 350 грн
Хуст та Нарцис
Торти, що представляють Хустщину з’явилися у 2020 році. Їх авторка Наталія Малета «Maletta Dessertia». Торти складається з вершків, масла, 2 видів шоколаду, солоної карамелі, згущеного молока та фундука. До речі, фундук додають не тільки у вигляді горіхів, а й переселяють на муку для торта. Дизайн торта - традиційні орнаменти Хустщини виконані у 3D форматі. Весь торт покритий глазур’ю з білого шоколаду. Та 3D квіти нарциса з білого шоколаду на карамельному фоні.
Ціни:
- Торт Нарцис — 225 грн за 630 грам
- Торт Хуст — 340 грн за 800 грам
- Торт Хуст mini —230 грн за 550 грам
Іршава
Створив торт у 2019 році Віктор Староста. Торт виготовлений без додавання борошна, його основа - грецькі горіхи, а ще карамель, вершкове масло, білий та чорний шоколад.
- Дизайн - герб та сучасна і старовинна назва Іршави.
- Ціна - від 220 грн за 800 гр.
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- «Коли почалася повномасштабка, мені було 55. Але я пояснив своїм рідним, що на порозі рідної хати не зможу їх захистити, і пішов у ЗСУ…» Історія бійця 128-ї бригади Миколи
- Таємниця Клари Буткаї: камінь в Ужгородському замку зберігає зворушливу історію XVII століття
- Рятувальник Олександр Брайловський про те, як не зламатися там, де світ валиться під ногами
- “Мрію, що колись повернуся додому – в український Маріуполь”: перша повернута з окупації дівчинка Кіра Обединська в Ужгороді
- «Ворожий дрон вдарив у задню частину САУ, але вибухівка відлетіла вбік і не здетонувала – ось, що значить бойова удача!..» Історія бійця 128 бригади «Маестро»
- Військова Наталія Зотова: "Коли ТЦК перевищує повноваження це треба розслідувати. Але, якщо жінки перекинули машину ТЦК, на це треба теж реагувати відповідно"
- Замки Закарпаття – в новій експозиції обласного краєзнавчого музею
- "Мені на позиції не потрібен такий, що не боїться. І боягуз не потрібен". Щоденник піхотинця, родичі якого служать в армії РФ
- Христина Керита: «Життя у мене видалося складним, але я не нарікаю»
- «Після того, як ми «прокосили» ворожу посадку «Шилкою», наші штурмовики зайшли туди майже без опору…» Історія бійця 128-ї бригади
- Наталя Зотова, репортерка, волонтерка, чиновниця, військова: "Два місяці на стабілізаційному пункті - найпотужніше, що сталося зі мною в житті"
- АТО, “Азов”, 11,5 місяців полону і повернення на службу. Історія бойової медикині, ужгородки Галини Зайцевої
- Реставрував найстаріший орган України: як закарпатець Шандор Шрайнер понад 15 років обслуговує музичні інструменти
- «Смак Ужгорода»: кулінарні картки з рецептами страв, які зможе приготувати кожен
- У Ставного є план. І не один. Як жити під час війни у селі і бачити перспективи
- «Я цілу ніч пробув у окопі з двома росіянами, котрі взяли мене в полон. Але вранці вийшов звідти до своїх, а вони залишилися назавжди…» Історія бійця 128-ї бригади
- "Дивлюсь на них і розумію, що все зробив правильно". Історія закарпатця, який став опікуном для трьох дітей
- «Я виріс тут, знаю всі місця з дитинства, тут живуть мої рідні – це моя земля. Тому мені є за що воювати…» Історія бійця 128-ї бригади Дмитра
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у травні 1925-го
- Фільм закарпатця Дмитра Грешка “Дівіа” змагатиметься за Кришталевий глобус
До цієї новини немає коментарів