Круглий стіл до 100-річчя офіційного візиту Томаша Масарика до Ужгорода

Круглий стіл до 100-річчя офіційного візиту Томаша Масарика до Ужгорода
Як розповів директор Науково-дослідного інституту політичної регіоналістики УжНУ, професор Маріан Токар, захід відбувається у рамках VI міжнародної науково-практичної конференції "Формат розвитку відносин України та країн Центральної Європи у контексті спливу гібридної війни, виборчих процесів, прав національних меншин та пандемії COVID-19". Кілька локацій працюють на факультеті суспільних наук, міжнародних економічних відносин. "Ми не могли оминути цю подію своєю увагою. Саме 100 років тому Президент Чехословаччини вперше з офіційним візитом відвідав Ужгород. Запросили на круглий стіл багато гостей – істориків, політологів, експертів, щоб дати оцінку ролі державного лідера в історії нашого регіону", – розповів пан Маріан.

 

 

До участі у круглому столі долучилися Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Нови, директор департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА Євген Тищук, заступник міського голови Ужгорода Василь Гомонай, міський голова Ужгорода у 1998-2002 роках, кандидат економічних наук, доцент УжНУ Степан Сембер, голова громадської організації "Закарпатське товариство чеської культури", кандидат історичних наук Тетяна Сергієнко, завідувач кафедри міжнародної політики факультету міжнародних економічних відносин УжНУ, кандидат історичних наук, професор Ален Панов, кандидат історичних наук, доцент кафедри модерної історії України та зарубіжних країн факультету історії та міжнародних відносин УжНУ Ігор Шніцер, директор Наукової бібліотеки УжНУ Марія Медведь, її заступниця Вікторія Воробець, голова Товариства словацьких митців Закарпаття Міхаел Пейтер, координаторка представництва Чеського центру в Ужгороді Любов Павлишин.

Заступник міського голови Ужгорода, кандидат юридичних наук Василь Гомонай передав вітання учасникам круглого столу від міського голови Богдана Андріїва, депутатського корпусу, виконавчого комітету, відзначив актуальність заходу. Василь Васильович розповів, що вже 21 рік займається викладацькою діяльністю в УжНУ, його кандидатська дисертація пов'язана із дослідженням Закарпаття міжвоєнного періоду.

"Перша Чехословацька республіка у той час складалася із трьох утворень: Чеська земля, Словацька земля, Підкарпатська Русь, законодавство у кожному утворенні було різне. Великою заслугою Президента Томаша Масарика було те, що протягом 20 років велася широка робота з уніфікації законодавства, проводилася нормотворча діяльність, свідченням цього є величезні збірники законів, які зберігаються в архівах бібліотеці УжНУ", – сказав Василь Гомонай. Додав, що в Ужгороді є пам'ятник Томашу Масарику, міст та сквер Масарика, школа №3, яка теж носить ім'я першого президента Чехословаччини, мініскульптура – усе це говорить про те, що закарпатці шанували Томаша Масарика. Завданням міської влади, підкреслив Василь Васильович, є зберегти те, що було зроблено в Ужгороді у 1918-1938 роки. Також розповів, що Ужгородська міська рада має добру співпрацю із чеськими містами Їглавою та Чеською Ліпою, словацькими – Кошице, Міхаловце, Гуменне, із якими реалізовано низку спільних проєктів.

У програмі круглого столу також працювала тематична книжкова виставка, її підготував відділ краєзнавчої літератури "КАРПАТИКА" наукової бібліотеки УжНУ.

Ужгородська міська рада

 

24 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів