"Війна стосується кожного, щоб її швидше закінчити, люди мають згуртуватися". Історія військового 128 бригади Володимира

"Війна стосується кожного, щоб її швидше закінчити, люди мають згуртуватися". Історія військового 128 бригади Володимира

 

Понад три роки служить у 128-ій окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді Володимир "Малиш" із Житомирщини. Він виконував бойові завдання у зоні ООС, з початку повномасштабного вторгнення Росії захищав Україну на Запорізькому, Херсонському та Донецькому напрямках. 30 квітня 2023 року Володимир святкує 23 роки. Історію військового, до Дня його народження, розповіли на Facebook-сторінці 128-ї бригади.

Перший контракт для проходження військової служби у ЗСУ Володимир підписав у 19 років. "Весь час у 128 бригаді. Вибрав цю частину, бо сподобалася назва "гірсько-штурмова". І не пожалів. Коли прийшов у підрозділ, тут було багато старших, зрілих чоловіків, котрі почали говорити: "Ти такий молодий! Тобі б ще на цивілці пожити, повчитися, порозважатися…" А я їм: "Відчепіться, я прийшов сюди, бо хочу служити!" Тоді один відповів: "Добре, будеш у нас "Малишом". Так я отримав свій позивний"

До повномасштабного вторгнення Росії Володимир виконував бойові завдання на Донеччині. Пригадує: "То була зовсім інша війна, її не порівняти з теперішньою… ".

Після 24 лютого 2022 року Володимир захищав Україну на Запорізькому, Херсонському та Донецькому напрямках. Каже: "Їх важко порівнювати. На Запоріжжі в перші тижні війни ми мусили відходити, росіяни мали перевагу в техніці й людях у десятки разів".

На шостий день повномасштабної війни військовий отримав перше поранення. Володимир пригадує: "Ми стояли на краю села з двома "бехами" і одним ПТРК. Росіяни пішли на село вісьмома БТР й піхотою, рухалися колоною. Перші два БТРи зайшли в село, по інших я відкрив вогонь із автоматичної гармати. І підбив три БТРи. В росіян почалася паніка, піхота кинулася врізнобіч".

"Але БТРи влучили в одну нашу "беху", і ми мусили змінити позицію, відійти. Там мене дістав інший БТР. Снаряд пробив броню, я отримав вісім осколків, але дивом зумів вибратися з машини. І мене підібрав місцевий чоловік, котрий на своїх "Жигулях" рвонув із села до нашого блокпосту. Звідти мене доставили в шпиталь", — розповів Володимир.

"На Херсонщині було зовсім по-іншому – ми вибивали росіян штурмами. У нас було тоді багато поранених і загиблих – на жаль, це неминуче. Але заповнені ворожими тілами траншеї показали, що їхні втрати набагато більші. Росіяни були озброєні сучасною зброєю – модернізованими АК-12, "Вінторєзами", БМП-3. При подальших відступах вони кидали їх у великій кількості. Я взяв собі трофейний АК-12 і досі воюю з ним", — розповів Володимир.

"У нашій роті під час штурмів і контактних боїв на Херсонщині єдине відділення в роті, яке не мало загиблих, – моє", — каже Володимир.

Читайте також: "Обгорів і довго лікувався, але тепер знову в строю й продовжую бити ворога". Історія військового 128-ї бригади Віктора

Про бої на Бахмутському напрямку Володимир каже так: "Зовсім інші бої – активна оборона, близькі контакти на відстані 20 – 30 метрів у населених пунктах. Це було дуже важко – і фізично, і морально. Росіяни підходили впритул до будинку, де ми влаштували позицію, і намагалися вдертися через вікна. Це були "вагнери", колишні зеки, так зване "м'ясо". Оснащення мінімальне, у декого ще радянські каски з тонкої сталі. Їх було дуже багато, величезна перевага в кількості. Що мене найбільше вразило – повна відсутність інстинкту самозбереження. Стріляєш у них впритул, валиш одного, другого, а третій все одно лізе туди, хоча бачить, що там смерть".

Військовий пригадує: "Я багатьох там скосив зі свого трофейного автомата. Біля Бахмута мене контузило від пострілу танка. Там усе проти нас працювало – ствольна й реактивна артилерія, мінометка, танки, "бехи", гранатомети, снайпери… І жодного контакту із зовнішнім світом. Я тільки один раз зв’язався з рідними через тилову частину – продиктував по рації телефон і попросив переказати, що живий".

З початку війни вдома Володимир був двічі: під час лікування після поранення і в короткій відпустці. "Від останньої поїздки нехороші враження. У багатьох людей зникло відчуття війни, а велика кількість чоловіків призовного віку, котрі відпочивають і розважаються, бісила. Війна стосується кожного, і щоб її швидше закінчити, люди мають згуртуватися докласти спільних зусиль. Байдужість – найгірше, що може бути", — додав військовий.

Про те, що пішов до ЗСУ, Володимир не жаліє. Каже: "У мене другий контракт, але планую залишатися й далі. Маю багато нагород, хоча воюю не заради них. Зараз іду на навчання, пройду спеціальні курси, щоб отримати підвищення"

У Володимира є троє старших братів, двоє із них також воюють. Вдома, на Житомирщині, військового чекають дівчина та мама.

 

30 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів