День боротьби зі СНІДом. Яка ситуація з поширенням та лікування захворювання на Закарпатті

День боротьби зі СНІДом. Яка ситуація з поширенням та лікування захворювання на Закарпатті

 

1 грудня світ відзначає День боротьби зі СНІДом. З початку 2021 року на Закарпатті виявили 88 нових випадків інфікування ВІЛ. Діагноз СНІД вперше в житті встановили 27 закарпатцям. Як проводиться діагностика та лікування інфікованих, — про це в ефірі програми "Сьогодні. Головне" розповіла директорка Закарпатського обласного центру громадського здоров'я Вікторія Білак-Лук'янчук.

Щорічно на Закарпатті виявляють близько 100 нових випадків інфікування ВІЛ. Від початку року інфекцію виявили у 88 осіб.

"На жаль, такі цифри не мають тенденцію до зниження, а навпаки — до збільшення. Три чверті всіх випадків виявляють на пізніх стадіях. Понад 85% осіб, в яких виявили ВІЛ, перебували в лікарнях. Вони мали супутні патології і їм запропонували пройти тест на ВІЛ-інфекцію", — розповіла Вікторія Білак-Лук'янчук.

За її словами, для нашої області актуальна група ризику — це трудові мігранти та їх статеві партнери. На Закарпатті понад 56% нових випадків інфікування реєструють саме у трудових мігрантів.

Статистика ВІЛ-інфікування на Закарпатті

Станом на 1 листопада 2021 року на диспансерному обліку перебуває 810 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 297 – хворі на СНІД. Дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями – 59. За словами Вікторії Білак-Лук'янчук, 80% диспансерних хворих – це люди від 25 до 49 років. 57% з них — чоловіки, 43% — жінки. Розподіл хворих на території області неоднорідний. Найбільше хворих у Хустському, Тячівському, Мукачівському районах та в місті Ужгород.

Серед вперше виявлених ВІЛ-інфікованих осіб структура шляхів інфікування була наступною:

  • статевий шлях при гетеросексуальних стосунках – 68,2% (60);
  • статевий шлях при гомосексуальних стосунках – 4,6% (4);
  • парентеральний шлях при ін’єкційному введенні наркотиків – 1,1%(1);
  • діти, народжені ВІЛ-інфікованими жінками – 25% (22);
  • шлях інфікування не встановлено – 1,1% (1).

Як відбувається тестування та лікування

"В останні роки зменшилася кількість тестувань на ВІЛ, у зв'язку з реорганізацією лікарень. Також на це вплинула пандемія. Але при зменшенні тестів, кількість випадків зараження збільшується", — сказала експертка.

За її словами, зробити тест можна у свого сімейного лікаря. "Також можна звертатися в Кабінети довіри або до центру громадського здоров'я. Молоді люди, як правило, частіше звертаються з проханням пройти тестування. Ця послуга безкоштовна", — каже Вікторія Білак-Лук'янчук.

"Завдяки доступності лікування, зараз ВІЛ-інфекція не є вироком. Лікування пожиттєве, але воно доступне і безкоштовне. Така людина продовжує жити своїм повноцінним життям. Лікування полягає у щоденному прийманні таблеток 1 раз в день. При правильному лікуванні рівень вірусу в організмі може знижуватися практично до нуля, тобто людина добре почувається і, більше того, вона не може заражати вірусом інших", — підсумувала експертка.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

01 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів