Закарпатські синоптики: літо 2023 року видалось незвично вологим та помірно теплим

Закарпатські синоптики: літо 2023 року видалось незвично вологим та помірно теплим
Ось і літо добігає кінця. А яке ж воно було для Закарпаття в цьому році?

 

Клімат природно мінливий. А в останні роки його мінливість стала більш екстремальною.

Якщо минулого року Закарпаття потерпало від найжорсткішої засухи за всю історію спостережень з 1945 року, то літо 2023 року видалось незвично вологим та помірно теплим.

Опади випадали в більшу кількість днів і їх сумарна кількість була найвищою за аналогічні періоди останніх років. Кількість днів з максимальною температурою +30?С і вище у червні-липні 2023 складала у низинно-передгірних районах області 5-14 днів, у горах лише 1-3 дні ( у 2022 році у низинно-передгірних районах така кількість днів становила 10-28, і 6-12 днів у гірській місцевості).

Агрометеорологічні умови для сільськогогосподарських культур цього літа завдяки достатньому тепло- та вологозабезпеченню були переважно задовільними.

На посівах кукурудзи температурний режим та достатнє вологозабезпечення в червні сприяли формуванню зеленої маси, в липні - створювались сприятливі умови для наливу зерна. Оптимальні умови цьогоріч складались та посадках коренебульбоплодів та городніх культур.

В той же час через надмірні волого запаси в червні під озимими, підвищення вологості повітря в період їх достигання, зменшувався вміст сухої речовини зернівки (відбувалось стікання зерна).

Несприятливі погодні умови створювались для плодово-ягідних культур, особливо ранніх сортів. У червні переважно хмарна, прохолодна дощова погода, дефіцит теплозабезпечення уповільнювали достигання плодово-ягідних культур, накопичення цукрів в плодах та ягодах, призводили до розтріскування плодів та частково до загнивання ягід.

Дощі, низькі температури повітря були також несприятливими факторами в період цвітіння пізніх сортів винограду. В окремі дні червня-липня розвиток теплолюбних культур, особливо городини, відбувався дещо уповільнено, стримувалось достигання плодів, через повільне накопичення ефективного тепла, низькі нічні температури повітря та ґрунту. Часте випадіння дощів та коливання температур повітря протягом доби сприяло проявленню та розвитку шкідників і хвороб.

У липні сильні зливи з вітром, подекуди з градом, перезволожений грунт призводили до полягання зернових та овочевих культур на полях, спостерігалось осипання плодів у плодових культур, пошкодження плодів городніх культур. Дощі перешкоджали збиранню ранніх зернових культур.

Однак, вже з середини серпня і майже до кінця літа - Закарпаття очікує вплив виступу антициклону.

Внаслідок чого, буде спостерігатись переважно суха погода з максимальними температурами повітря +27-32 градуси, вночі 16-21 градуси тепла, яка сприятиме завершенню вегетації пізніх сільськогосподарських культур.

26-27 серпня за рахунок впливу північного циклону та малоактивної фронтальної зони очікуються короткочасні дощі та зниження максимальної температури повітря до 22-27 градусів, вночі до 13-18 градусів тепла.

А як ви відчували це літо?

 

15 серпня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів