На Закарпатті урочисто відкрилася перша цьогорічна табірна зміна міжнародного дитячого центру «Артек»

На Закарпатті урочисто відкрилася перша цьогорічна табірна зміна міжнародного дитячого центру «Артек»
300 дітей з різних куточків України приїхали на першу табірну зміну табору міжнародного дитячого центру Artek.UA. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну заклад евакуювали з Київської області на Закарпаття. Обласна рада передала у користування артеківцям колишній дитячий санаторій «Човен» на Свалящині, який розміщається на 9 га території. Утримується МДЦ за рахунок держави, податки сплачуються до казни Керецьківської громади і обласного бюджету.

 

Разом з дітьми віком від 8 до 16 років на Закарпаття приїхали педагоги, медики, психологи та технічний персонал. Окремих працівників взяли на роботу з числа місцевого населення. Протягом 21 дня зміни артеківці цікаво й змістовно проводитимуть час. Окрім розваг і освітніх програм, з ними працюватимуть професійні психологи, оскільки багато дітей приїхали з деокупованих або прифронтових територій. Для таких маленьких українців МДЦ «Артек» спеціально розробив «Програму соціально-психологічної реабілітації та підтримки дітей і підлітків, що постраждали внаслідок травм війни». Вона складається з діагностики, корекції поведінки, практичних технік при психотравмуючих подіях, арт-, казко-, лялько-терапії тощо. Торік Програмою було охоплено 1364 дитини і результат виявився більш ніж позитивним. Згідно зі спеціальною шкалою, у кінці заїзду рівень тривожності у дітей знизився в рази.

Цього року в таборі також працюватимуть за спеціальними методиками. Сюди приїхав навіть пес породи чіхуа-хуа Лев Кімберленд, який має офіційний дозвіл від канцелярії Президента для роботи з психотравмованими дітками. За словами виховательки, після контакту з песиком маріупольська дівчинка, яка внаслідок пережитого стресу втратила мову, знову почала розмовляти.

На урочистому відкритті першої зміни побували голова Володимир Чубірко – голова Закарпатської обласної ради і керуюча справами облради Мирослава Ливч. Вони оглянули умови перебування дітей, ознайомилися із заняттями, взяли участь у оголошенні результатів виборів та посвяті мера зміни, якого обрали самі школярі. За інформацією генерального директора МДЦ Сергія Капустіна, у 2023 році протягом 7 змін табір прийме 2100 дітей з України.

Карпатський об`єктив

 

23 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів