"Зі звичайних автоматів ми збили дуже небезпечний дрон". Історія військового 128-ї Закарпатської бригади

"Зі звичайних автоматів ми збили дуже небезпечний дрон". Історія військового 128-ї Закарпатської бригади

 

Віталій на позивний "Майдан" — боєць штурмового підрозділу 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Родом чоловік із Донеччини. Коли почалася війна, Віталій пішов у військкомат у Києві, хоча не мав армійського досвіду. У 18 років його звільнили від строкової служби за станом здоров’я, видали відповідні документи. У військкоматі сказали, що не мобілізують чоловіка, бо не мають права. Тоді "Майдан" відвіз сім’ю на Закарпаття й пішов у військкомат у Мукачеві. Так і потрапив у 128 бригаду. Пройшов навчання й воює з осені 2022 року. Брав участь у штурмах на Херсонщині та був поранений, але після лікування знову в строю. Його історію розповіли на Facebook-сторінці Закарпатського легіону.

За словами Віталія, під час останніх бойових зіткнень їх підрозділ висунувся вперед і зайняв посадку у сірій зоні.

"Ми мали свій периметр, який утримували вогнем. Посадку відразу накрили потужними обстрілами — з артилерії, мінометів, "Градів". Але найбільше дошкуляли дрони. Деякі коригували вогонь, а деякі намагалися підлетіти впритул і скинути гранати, воги, кумулятиви", — каже чоловік.

Проте у підрозділі військового дуже хороший досвід боротьби з дронами.

"Майдан розповів: "Для того, щоб дрон скинув боєприпас, він мусить зупинитися, зависнути в повітрі, а ми не дозволяємо — криємо вогнем. У той момент я займав позицію в окопі, за кілька метрів стояла наша БМП, далі — командир відділення. Ця БМП була постійно в русі — евакуювала поранених, підвозила боєприпаси. І тут я почув гучне дзижчання. Поглянув угору й побачив, як на нашу машину летить дрон, схожий на білий хрест. Це був російський ударний дрон-камікадзе "Ланцет", яким знищують важку техніку. Він уже заходив у піке і якби врізався у машину, точно знищив би її. А всередині був екіпаж, який якраз готувався до виїзду. Я кричу командиру: "Небо!" й починаю стріляти зі свого автомата. Командир теж одразу відкрив вогонь. Дрон був уже метрів за 50 від машини, але ми влучили — він вибухнув при підльоті. Бойовий запас полетів кудись у поле, а уламки дрона впали прямо біля нас. Там одне крило було півтора метра завдовжки. Ось так зі звичайних автоматів ми збили дуже небезпечний дрон і врятували машину й хлопців".

 

14 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів