Обкопували кущі та дерева, чистили клумби та саджали квіти. Так проходив арт-пікнік у ботсаду Ужгорода

Обкопували кущі та дерева, чистили клумби та саджали квіти. Так проходив арт-пікнік у ботсаду Ужгорода

 

Близько 40 переселенців та ужгородців долучилися до арт-пікніка у ботанічному саду Ужгородського національного університету, що на вулиці Ольбрахта. Розповіла Суспільному його організаторка Юлія Дуб. Захід відбувся за підтримки Міжнародної організації з міграції. Учасники обкопували кущі та дерева, чистили клумби від бур’яну та саджали квіти. Завершили захід пікніком.

Долучилася до заходу й переселенка Ольга Голубєва. "Я приїхала з Волновахи. Завжди мріяла помандрувати по Закарпаттю, але зараз так склалося, що я вже живу тут другий рік. Праця з квітами, із землею дозволяє впорядкувати свої думки, заспокоїтися. Це завжди приємно попрацювати. Ось тут вириваємо бур’яни. Нам показали де бур’яни, а де культурні рослини. Вириваємо та доводимо клумби до ладу", — розповіла жінка.

Ужгородка Катерина Мікла також прийшла попрацювати у батсаду. "Ми підготували землю. Спочатку ми забрали весь бур’ян, розчистили землю, покопали і зараз будемо садити квіти. Тут немає великої кількості відвідувачів, маленькі зарплати. Тому ми приходимо у свій робочий час, щоб допомогти. Я дуже засмучена через те, що у ботанічному саду дуже занедбано все. Але ми робимо, що можемо", — ділиться Катерина.

Обкопували кущі та дерева, чистили клумби та саджали квіти. Так проходив арт-пікнік у ботсаду Ужгорода

Фото: Суспільне Ужгород

Територія ботсаду на вулиці Ольбрахта становить 4,5 гектари. Розповіла лаборантка саду Марина Медяник. "Утримання ботсаду вимагає кропіткої, щоденної та часто важкої праці. Нам потрібні робочі руки, нам треба приводити в порядок територію, саджати квіти та доглядати за ними. І те, що сьогодні до нас прийшли волонтери — дуже приємно. Це велика допомога для наших працівників, адже колектив у нас маленький. Волонтери покопали клумби, посадили квіти, обкопали нашу колекцію бузку та ще багато роботи, все й не перерахуєш", — каже жінка.

Влаштувала артпікнік Міжнародна організації з міграції розповіла організаторка заходів психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цієї організації Юлія Дуб. "Це такий інтеграційний захід для внутрішньо переміщених осіб і місцевого населення, щоб познайомитися, поспілкуватися за спільною працею. Щоб відчути, що ми можемо бути чимось корисними місту, отримати для себе задоволення. Сюди прийшли ті люди, які відчувають гармонію суспільно корисної праці та свого естетичного задоволення. Приємно, що ти приводиш цю клумбу до порядку. Тут вона була у бур’янах, неохайна. Ти доклав зусиль і все стало красиво, впорядковано. Це допомагає впорядкувати думки та емоції", — розповіла Юлія.

За словами Юлії Дуб, попрацювати на клумбах прийшли близько сорока переселенців та ужгородців. Після роботи на клумбах для учасників волонтери організували пікнік.

 

04 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів