На Закарпатті говорили про нове меню у школах та порушення норм харчування

Найчастіші порушення: відсутність особових медичних книжок про проходження періодичного медичного огляду працівниками, непроведення лабораторних досліджень питної води, неготовність матеріально-технічної бази харчоблоків, несправність витяжних систем на харчоблоках тощо. Про це нині під час брифінгу в Закарпатській ОВА, розповіла Сніжана Локес – начальниця Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.
– За виявлені порушення керівникам закладів надано 109 приписів і пропозицій. Наразі чекаємо виправлень цих порушень, – зазначила Сніжана Локес. – Варто зазначити, що на Закарпатті у 70% шкіл (435), де харчування організовано з використанням матеріально-технічної бази власних харчоблоків працівниками, що входять до штату працівників ЗОШ. Кількість шкіл, де організація харчування здійснюється суб’єктами господарювання, що орендують харчоблоки в закладах освіти – 92. Також є 54 школи, де здійснюється привозне гаряче харчування. На жаль, також є 43 ЗОШ, де відсутнє гаряче харчування учнів.
У свою чергу Іванна Світлик – головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області розповіла, що З 1 січня 2022 в українських школах запровадили оновлене меню для учнів. Це один з етапів реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді країни Олена Зеленська. До цього часу школи повинні були оновити систему закупівель, а також освоїти нові технологічні вимоги та рецепти приготування страв. Розробляв нове шкільне меню український кулінар Євген Клопотенко.
Ключовою особливістю змін став перехід до більш здорового харчування: менше цукру, солі, хліба, жирів та субпродуктів.
– Оновлене меню для шкільних їдалень містить багато різноманітних страв. 75% продуктів повинні бути рослинного походження. Збільшилася у меню кількість молока, кисломолочної продукції, м’яса, риби, круп, бобових. Зараз повинно бути 15 порцій овочів на тиждень та 10 порцій фруктів на тиждень, – зазначила Іванна Світлик.
Думки батьків щодо користі та доцільності нового меню розділилися.
Коментуючи ситуацію, деякі з них скаржилися на різку зміну страв, до яких діти не звикли. Зокрема, активно обговорювалась відсутність цукру, солі та хліба, сосисок, пиріжків тощо.
– Проблема в тому, що адміністрація шкіл не може заборонити учням на перервах купувати фаст-фуд поза межами шкіл, – заважила Іванна Світлик. – Наразі майже всі школи погодили нове чотирьохтижневе сезонне меню з Держпродспоживслужбою. Вартість харчування на день на дитину в школах Ужгорода становить 54 грн, в садочках – 59 грн 50 коп.
Керівники шкіл мають право самостійно обирати кратність харчування, аби вкластися у цю суму. Переважно проводиться другий сніданок, обід та підвечірок. Меню стосується пільгових категорій школярів, а також учнів 1-4 класів.
Христина БІКЛЯН, Карпатський об`єктив
До теми
- 101 день на позиції – ужгородець Валерій «Шум» більше трьох місяців утримував позиції в зоні відповідальності підрозділу в Донецькій області
- «Спостерігати за ворогом із дрона – це одне, а зустріти віч-на-віч, коли бачиш його зіниці, – зовсім інше…» Історія бійця 128-ї бригади Володимира
- Робочі будні пліч-о-пліч: як дівчата та хлопці у митній формі спільно працюють на кордоні з Євросоюзом
- Снайпер "Ярий". Молодший сержант Іван Яров переніс понад 30 операцій, але й далі влучно стріляє
- Чому військові люблять котиків? Олександр Шершун “Мер”
- «Із нашої родини воює шестеро чоловіків…» Історія бійця 128 бригади Руслана
- “Старіння” майстрів та унікальні техніки: як на Закарпатті рятують від забуття традиційні дерев’яні ремесла
- Звільнився з армії – і через місяць повернувся знов: історія військового зі 101 бригади ТрО Закарпаття
- "Я не вважаю це героїчним вчинком": ужгородка Крістіна Петрулич розповіла про нагороду "Герой-рятувальник року"
- Прикордонник «РЕМ». Василь Сідун із Дубрівки посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеню
- Ветеран із Ужгорода Віктор Суліма: від фронту до крафтового виробництва
- "Я зрозумів, що таке бойові виїзди після того, як нас обстріляв російський танк". Історія бійця 128 бригади Андрія
- «Кожна вагітність для нас — диво»: Ганна Палагусинець про програму лікування непліддя
- “Чудова десятка” закарпатської літератури, або що варто прочитати про наш край?
- Закарпатська академія мистецтв – осередок, де формують агентів культурних змін
- "Коли ти отримав зір повторно, ти дивишся на цей замилений світ інакше": інтерв'ю з ветераном війни Михайлом Філоненком
- Був художником – став військовим. Олег з Ужгорода навіть у війську продовжує творити
- «Та котра би жона пішла в полонину?» Про що говорять біля домашньої ватри вівчарі Хустщини, які зійшли після літування
- «Моїм рідним було б ганьба, якби я став ухилянтом…» Історія бійця 128 бригади Віталія
- Правова підтримка ветеранів: які питання найбільше турбують захисників після війни

До цієї новини немає коментарів