На Закарпатті говорили про нове меню у школах та порушення норм харчування

Найчастіші порушення: відсутність особових медичних книжок про проходження періодичного медичного огляду працівниками, непроведення лабораторних досліджень питної води, неготовність матеріально-технічної бази харчоблоків, несправність витяжних систем на харчоблоках тощо. Про це нині під час брифінгу в Закарпатській ОВА, розповіла Сніжана Локес – начальниця Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.
– За виявлені порушення керівникам закладів надано 109 приписів і пропозицій. Наразі чекаємо виправлень цих порушень, – зазначила Сніжана Локес. – Варто зазначити, що на Закарпатті у 70% шкіл (435), де харчування організовано з використанням матеріально-технічної бази власних харчоблоків працівниками, що входять до штату працівників ЗОШ. Кількість шкіл, де організація харчування здійснюється суб’єктами господарювання, що орендують харчоблоки в закладах освіти – 92. Також є 54 школи, де здійснюється привозне гаряче харчування. На жаль, також є 43 ЗОШ, де відсутнє гаряче харчування учнів.
У свою чергу Іванна Світлик – головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області розповіла, що З 1 січня 2022 в українських школах запровадили оновлене меню для учнів. Це один з етапів реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді країни Олена Зеленська. До цього часу школи повинні були оновити систему закупівель, а також освоїти нові технологічні вимоги та рецепти приготування страв. Розробляв нове шкільне меню український кулінар Євген Клопотенко.
Ключовою особливістю змін став перехід до більш здорового харчування: менше цукру, солі, хліба, жирів та субпродуктів.
– Оновлене меню для шкільних їдалень містить багато різноманітних страв. 75% продуктів повинні бути рослинного походження. Збільшилася у меню кількість молока, кисломолочної продукції, м’яса, риби, круп, бобових. Зараз повинно бути 15 порцій овочів на тиждень та 10 порцій фруктів на тиждень, – зазначила Іванна Світлик.
Думки батьків щодо користі та доцільності нового меню розділилися.
Коментуючи ситуацію, деякі з них скаржилися на різку зміну страв, до яких діти не звикли. Зокрема, активно обговорювалась відсутність цукру, солі та хліба, сосисок, пиріжків тощо.
– Проблема в тому, що адміністрація шкіл не може заборонити учням на перервах купувати фаст-фуд поза межами шкіл, – заважила Іванна Світлик. – Наразі майже всі школи погодили нове чотирьохтижневе сезонне меню з Держпродспоживслужбою. Вартість харчування на день на дитину в школах Ужгорода становить 54 грн, в садочках – 59 грн 50 коп.
Керівники шкіл мають право самостійно обирати кратність харчування, аби вкластися у цю суму. Переважно проводиться другий сніданок, обід та підвечірок. Меню стосується пільгових категорій школярів, а також учнів 1-4 класів.
Христина БІКЛЯН, Карпатський об`єктив
До теми
- "Дивлюсь на них і розумію, що все зробив правильно". Історія закарпатця, який став опікуном для трьох дітей
- «Я виріс тут, знаю всі місця з дитинства, тут живуть мої рідні – це моя земля. Тому мені є за що воювати…» Історія бійця 128-ї бригади Дмитра
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у травні 1925-го
- Фільм закарпатця Дмитра Грешка “Дівіа” змагатиметься за Кришталевий глобус
- Розвідник "Азіат". Загиблий Герой із Ужгорода, головний сержант Віктор Кущик нагороджений трьома орденами "За мужність"
- «Я й від ФПВ тікав на швидкості 120 кілометрів, й під скиди потрапляв, і на протитанковій міні підривався… Але далі їжджу й ніколи не панікую!» Історія бійця 128-ї бригади Анатолія
- «На позиції мені не потрібен боєць, котрий нічого не боїться, бо він перший загине. І боягуз не потрібен…» Історія бійця 128 бригади Анатолія
- Пекар, який став мінометником. Історія бійця 156-ї окремої механізованої бригади з позивним «Мадяр»
- Заради доньки: історія прикордонника Олександра Товта
- «Я захищаю свою сім’ю, щоб жодна падла не прийшла й не сказала, що мій будинок уже його…» Історія бійця 128-ї бригади Михайла
- Закарпатська міфологія на картах таро: як художниця з Ужгорода популяризує український фольклор за кордоном
- Гідні умови праці й зарплата, як у сусідів із ЄС: підготувати й утримати фахівців
- «Хочу знову підіймати український прапор на змаганнях — як в Україні, так і за її межами». Боєць стрілецького батальйону поліціії на псевдо Слон
- "Синевирське диво" під час війни. Як правильно зробити бізнес на вівцях, а репутацію - на ефективному керівництві
- Як ветеранам повернутися до цивільного життя й роботи: досвід Семена Махліна
- Декомпресія в горах: як закарпатські гвардійці відновлюють сили після фронту
- Олександра Козоріз: "Слово, до якого підходиш навшпиньки, віддячить рясно"
- «В дитинстві я лазив на стрімкі скелі за едельвейсами, а тепер ношу едельвейс на шевроні нашої бригади…» Історія Степана, бійця 128-ї бригади
- Археологи завершили розкопки у Мукачівському замку "Паланок". Знайшли унікальні артефакти (ФОТО, ВІДЕО)
- Меблі лікаря Новака, старовинні медичні інструменти та шеврони: експонати Музею історії Закарпатської обллікарні
До цієї новини немає коментарів