Україна вмирає, але не Закарпаття. І це його перевага, - експерт

Україна вмирає, але не Закарпаття. І це його перевага, - експерт
Специфіка Закарпаття у розвитку громад та місцевого самоврядування, безперечно, є. Але є і спільне. Одна справа, створити громаду, як адміністративно-територіальний устрій, інша - щоб люди відчували, що це їх громада. Таку думку висловив Олександр Солонтай, директор програм практичної політики Інституту Політичної Освіти під час панельної дискусії з питань децентралізації на ІІ-му форумі ідей та рішень “Re:Open Zakarpattia”.

 

На розвиток громад, за словами експерта, впливає також відсутність верховенства права, а також якість кадрів у громадах і їх політична освіта.

«На Закарпатті завжди була особлива система: десь поїхати на заробітки і привезти додому гроші. Це особливість регіону, бо вся інша Україна жила там, де й працювала. У нас величезна трудова міграція. І судячи зі статистики ДРВ ця ситуація не змінилася. Люди, які їдуть за кордон все ж хочуть повертатися додому і люблять свою державу, - каже Олександр Солонтай. - Друга специфіка, міські ТГ об’єднують ? всього населення Закарпаття. І ци виклик, бо люди залишилися жити в селі, а юрисдикція у міської ради».

Громада неможлива без людей, каже Олександр Солонтай, а в Україні є громади, які за 1 рік втратили 3% населення. Закарпаття у цьому плані виглядає більш вигідно. Тут втрат максимально 1%. Загальна кількість по області - 0,7%. А значить, всі 64 громади перспективні.

«Найбільша втрата населення - з боку Ужгородської, Берегівської, Чопської міських ради.Тобто, чим ближче до кордону з Угорщиною та Словаччиною, тим більша втрата населення, - додає експерт. - Коли Україна стала незалежною, Закарпаття пасло задніх по кількості населення, менше було тільки у Севастополі та Буковині, тобто з усіх регіонів ми були на 23 чи 24. Станом на сьогодні - ми на 15 місці. Тобто так, Україна вимирає, але не Закарпаття. І це перевага Закарпаття, бо люди тут найголовніше".

Ужгородський прес клуб

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів