Карпатські праліси вивчає міжнародна експедиція

Карпатські праліси вивчає міжнародна експедиція
Дослідження біорізномаїття букових та смерекових гаїв українських Карпат дозволило визнати частину їх пралісами – визнаним ЮНЕСКО об’єктом всесвітньої природної спадщини. У природному заповіднику «Горгани» й Карпатському біосферному заповіднику для цього працювала міжнародна експедиція з науковців Інституту ботаніки Академії наук Чехії та факультету біології, екології та географії Херсонського державного університету. Професор ХДУ Олександр Ходосовцев каже, що одним з «маркерів» цього моніторингу були звичайні лишайники – чим їх більше, тим давніший ліс. І їх кількість у пралісах виявилася справді дивовижною!

 

- На одинадцяти ділянках лісових Карпат моніторинг показав наявність 350-380 видів лишайників. Це надзвичайно багато! Для порівняння: у соснових лісах Челбаської арени Голопристанського та Олешківського районів Херсонщини відшукали тільки 151 вид лишайників на п'ятнадцять тисяч гектарів, – ділиться висновками Олександр Ходосовцев. – Інша обнадійлива новина: у зоні моніторингу ділянок заповідника – жодних слідів браконьєрського вирубування дерев та інших ознак присутності людини. Це означає, що працівники заповідників добре виконують свою роботу, і прадавня скарбниця природи, як «живий банк» тисяч рідкісних видів рослин, комах і тварин, залишається недоторканною.

Моніторинг пралісів українських Карпат планують продовжити і нинішнього року. Звичайно, якщо Міносвіти України відшукає кошти для її фінансування. Адже минулого року для роботи експедиції чеські партнери виділили близько тридцяти тисяч доларів, а вітчизняні науковці отримали 120 тисяч гривень.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ, Голос України 

 

15 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів