Завдяки цьогорічній теплій погоді у Заріччі вже з’явилася перша капуста
На Закарпатті, яке славиться своєю городиною і садовиною ціле село "піднялося" на капусті. Усі поля тут вкриті цим смачним і поживним овочем. Капусту тут вирощують усім селом. І лише завдяки капусті вони заробляють і годують свої сім'ї.
Завдяки цьогорічній теплій погоді у Заріччі вже з'явилася перша капуста. Рання - найдорожча. Одна така головка на ринку коштує десять гривень.
Василеві - двадцять шість. Каже, капустяний "бізнес" отримав у спадок. Відколи себе пам'ятає, родина вирощує цей овоч.
Василь Шпак, мешканець Заріччя:
- Роботи немає в людей, почалося по чуть-чуть, городи по 5-10 соток і є попит на неї і люди садять те що беруть. На Закарпатті всі працюють по повній там нема лінивих, тим болєє у нас у Заріччю всі повністю, такі маленькі діти від 5 років.
Ця капустяна плантація займає майже гектар, належить вона родині Оросів. Михайло каже, з однієї сотки можна зібрати тисячу кілограмів капусти. Вирощування городини займає цілий рік, але забезпечує усю родину.
Михайло Орос, мешканець Заріччя:
- Сіємо на новий рік. Потім пікіруємо десь через місяць, потому висаджуємо у началі березня, у кінці лютого, коли яка погода. Погода, аби добре виросла аби било десь два три дня, та все дождь невеликий, а нєт та тут у нас є вода, мотори в руки, та впєрьод.
Продають капусту у сусідні області, возять, навіть, до столиці. Також за городиною приїжджають перекупники. Чиновники кажуть, так склалося на Закарпатті, що окремі овочі чи фрукти вирощують у певних населених пунктах. Так село перетворюється на одне велике самоорганізоване підприємство.
Михайло Русанюк, в.о. голови Виноградівської РДА:
- Заріччя - це перець, капуста, Чепа - баклажани, Чорний Потік - огірки, майже в кожному селі є родини, які вже традиційно займаються окремо визначеним видом продуктів, під це і підлаштовуються заводи чи приймальні пункти, які приймають, відкривають приймальні пункти в селах, чітко з однієї продукції.
У Заріччі основний урожай зберуть через місяць - два. Однак, й після цього селяни не відпочиватимуть, аби земля не простоювала марно, почнуть висаджувати перець і картоплю.
Олена Мітясова, Марина Коваль. Юрій Ковальов. Новини. Телеканал Інтер. Закарпаття.
-->
До цієї новини немає коментарів