Всесвітній тиждень імунізації: мешканцям Закарпаття нагадали про важливість вакцинації

Всесвітній тиждень імунізації: мешканцям Закарпаття нагадали про важливість вакцинації
Для колективного імунітету потрібно, щоб щеплення проти інфекційних хвороб отримали понад 95% населення. На жаль, наша область не має таких показників, розповіла на брифінгу заступниця директора департаменту охорони здоров’я ОВА Ольга Чемет.

 

Вона зауважила, що найбільший показник вакцинації – це 85% дітей віком 1 рік, щеплених від дифтерії і правця. Однак менш ніж 20% дорослого населення мають захист від цих захворювань, імунізацію проти яких рекомендують робити кожні 10 років.

Ольга Чемет окреслила загальну ситуацію з вакцинацією в регіоні та наголосила, що профілактика інфекційних захворювань, особливо в період війни, є важливою стратегічною програмою держави, що покликана захистити населення від небезпечних хвороб і спалахів.

Загалом від початку року на Закарпатті зареєстрували 860 випадків інфекційних хвороб (без урахування грипу, ГРВІ та ковіду), що на 13% більше, ніж у першому кварталі 2023 року, зазначила генеральна директорка ДУ «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Галина Сітник.

 Зокрема, зафіксували 14 випадків кашлюку та 24 – епідемічного паротиту, понад 70% з них усіх виявили серед дітей від 5 до 14 років. Це вакцинокеровані інфекції, яким можна було запобігти шляхом імунізації.

Галина Сітник також нагадала про необхідність вакцинації дітей проти кору, паротиту, краснухи, поліомієліту та інших небезпечних захворювань. При цьому за один візит до лікаря можна імунізуватися одразу від кількох хвороб.

 В.о. директора Обласної клінічної інфекційної лікарні, головний спеціаліст-експерт департаменту охорони здоров’я ОВА зі спеціальності «інфекційні хвороби» Михайло Поляк розповів про ускладнення, які можуть спричинити ці захворювання.

Наприклад, кашлюк, котрий передається повітряно-крапельним шляхом, може викликати пневмонію, енцефалопатію, отит, зневоднення тощо. Натомість епідпаротит уражає залозисті органи та загрожує розвитку цукрового діабету, безпліддя у хлопчиків.

 Імунізація згідно з Національним календарем профілактичних щеплень є безоплатною. Тому мешканців області закликають перевірити свій вакцинальний статус та своїх дітей, щоб вчасно зробити планові щеплення або надолужити пропущені.

 Також на брифінгу повідомили, що в межах відзначення Всесвітнього тижня імунізації в суботу, 27 квітня, об 11:00 на площі Театральній в Ужгороді працюватиме вакцинальний автобус, де можна буде отримати щеплення від дифтерії, правця, коронавірусу й інших захворювань. Дані про виконану вакцинацію медики внесуть в електронну систему.

 

 

25 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів