В ОБЛАСНІЙ ДИТЯЧІЙ ЛІКАРНІ ВІДКРИТО ВІДДІЛЕННЯ НЕДОНОШЕНИХ НОВОНАРОДЖЕНИХ НА 30 ЛІЖОК

Функціонування спеціалізованого відділення недоношених новонароджених набуло особливої актуальності сьогодні, у переддень переходу України на міжнародну систему обліку і статистики. Ця система, затверджена постановою Кабінету Міністрів України ще 1993 року, згідно з Конвенцією ООН про права дитини і рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо критеріїв перинатального періоду, живонародженості та мертвонародженості передбачає виходжування новонароджених з надзвичайно малою вагою.

 

Віднині в обласній дитячій лікарні функціонуватиме відділення недоношених новонароджених на 30 ліжок, умови якого дозволять надавати цій категорії дітей кваліфіковану спеціалізовану медичну допомогу.
Це стало можливим завдяки капітальному ремонту, який було розпочато в лікарні у другому півріччі 2005 року. Із 551 тисячі гривень, передбачених у бюджеті закладу на ремонт, 306 тисяч гривень використано на реконструкцію саме тих підрозділів, які надають допомогу новонародженим дітям: відділення патології новонароджених, відділення реанімації новонароджених і торакопульманологічне відділення.
Також за рахунок цих коштів було створено відділення для недоношених новонароджених, умови для догляду за якими до сьогодні в області були практично відсутніми. На ремонтні роботи тут витратили 92 тисячі гривень, на закупку обладнання – 513 тисяч гривень.
Загалом, обласна дитяча лікарня є спеціалізованим закладом, у якому надається консультативна та лікувально-діагностична допомога дітям з усієї області з різноманітною патологією, тому матеріально-технічне забезпечення саме цього закладу відіграє важливу роль при наданні медичної допомоги дітям. У 2006 році фінансування лікарні передбачене в сумі 12 мільйонів 321 тисяча гривень. Це на 20 відсотків більше у порівнянні з 2005 роком (9 мільйонів 884 тисячі гривень).
Завдяки двом одержаним за рахунок державних коштів та коштів благодійного Фонду "Україна 3000" реанімобілям "Рено" удосконалено роботу виїзної неонатологічної бригади. Це значно підвищило доступність медичної допомоги у віддалених районах області та дало змогу транспортувати із районних лікарень до обласної дитячої лікарні немовлят, які цього потребують.


У 2005 році внаслідок низки як об’єктивних, так і суб’єктивних чинників в області склалася напружена ситуація з рівнем малюкової смертності, показник якої був одним з найвищих серед регіонів України. Ця ситуація змусила визначити першочергові завдання з вирішення проблем у наданні медичної допомоги вагітним, роділлям та дітям, насамперед малюкам і новонародженим.
У грудні 2005 року рішенням сесії обласної ради була затверджена обласна програма "Здоров’я матері і дитини на 2006-2008 роки". На її реалізацію протягом трьох років заплановано виділити 5 мільйонів 385 тисяч гривень. Цього року за рахунок цих коштів буде закуплено інкубатори для виходжування недоношених дітей, дихальна апаратура, комплекси для реанімації новонароджених, засоби для здійснення первинної реанімації новонароджених, а також оснащено індивідуальні пологові зали та забезпечено медикаментами і дезинфікуючими засобами пологові стаціонари. Станом на сьогодні уже придбані інкубатори, дихальна, реанімаційна та фототерапевтична апаратура на суму 1 мільйон 198 тисяч гривень.
Окрім закупівлі обладнання за кошти, передбачені на реалізацію програми "Здоров’я матері і дитини", за рахунок коштів обласного бюджету були придбані: апарат ультразвукової діагностики для обласного центру планування сім’ї, набір для надання невідкладної допомоги для ОДЛ, обладнання для Ужгородського МПЦ, інкубатор для новонароджених для Рахівської ЦРЛ, 5 фетальних моніторів для ЦРЛ та міського перинатального центру на загальну суму 496,8 тисячі гривень.

 

03 серпня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів