Безпечний доступ до сучасної цифрової освіти отримали діти у Ракошині

Безпечний доступ до сучасної цифрової освіти отримали діти у Ракошині
Ракошинська загальноосвітня школа Великолучківської сільської ради стала другим навчальним закладом Закарпаття, де минулої осені відкрився Цифровий Освітній Центр для дітей шкільного віку у межах проєкту Благодійного фонду «Посмішка ЮА» за підтримки міжнародної організації Save the Children. 

 

Мета проєкту - надати дітям безпечний доступ до сучасної цифрової формальної та неформальної освіти. Напередодні подібний центр офіційно презентували у Мукачеві.

Заняття в Центрі у школі Ракошина розпочалися ще у жовтні 2023-го. До того часу повністю відремонтували один з класів школи, зробили дизайн освітнього простору, завезли техніку та меблі, створили робочу та відпочинкову зони. Тут діти мають доступ до навчальних матеріалів та освітніх платформ, інтерактивних цифрових уроків з позашкільної освіти, відвідують заняття для покращення психоемоційного стану отримують нові знання, зокрема, з медіаграмотності, безпеки в Інтернеті. Заняття можуть відвідувати всі діти віком від 6 до 17 років з усіх найближчих шкіл громади, а також діти з родин ВПО, які навчаються віддалено. Про це на презентації розповіла Любов Хрипта, супервайзерка Цифрових Освітніх Центрів у Мукачеві та Ракошино.

 

«Для дітей закуплено 10 ноутбуків, оснащених всім необхідним програмним забезпеченням, а також маємо 40 планшетів із роутерами до них та навушниками, щоб діти не заважали один одному під час навчання, - каже Любов Хрипта. - Унікальною фішкою цих планшетів є те що вони мобільні, і попри виклики сьогодення, попри повітряні тривоги, у нас є змога бути мобільними. Адже безпека дітей -  пріоритет для нас. Планшети мають базове програмне забезпечення, вони будуть цікаві для дітей будь-якого віку. У гаджетах також встановлений додаток «Всеукраїнська школа онлайн», який дозволяє вдосконалювати свої знання зі шкільної програми. Хочу наголосити: ми не є заміною вчителів, але допомагаємо їм і дуже їх цінуємо». За словами Любові Хрипти, у Центрі почали планувати заходи й для дорослих. Акцент роблять також на роботі з педагогами, адже вони теж завжди вчаться. 

 

«Фасилітатори заздалегідь розробляють розклад і включають різні види занять, - розповіла Вікторія Симочко, фасилітаторка Центру. - Це може бути робота з цифровими технологіями та різними ментальними техніками. Діти також можуть розробляти власні проєкти, наприклад,  інформаційний проєкт як покращити психоемоційний стан або інші теми, які їх цікавлять. Взагалі зараз, в умовах воєнного стану, дуже важливо постійно підтримувати ментальне здоров’я. Взаємодія дітей у командах дозволяє розвивати їхні лідерські якості». 

У Цифровому Освітньому Центрі в Ракошино фасилітатори також проводять заняття, щоб посилити обізнаність дітей про безпечне користування інтернетом: «Ми маємо враховувати, що хлопці та дівчата більшу частину часу проводять у мережі, тому ми навчаємо їх дбати про комп'ютерну гігієну і безпеку у віртуальному світі», - пояснює Вікторія Симочко. 

У Центрі можна відвідати заняття із психосоціальної підтримки, які організовують психологи. На такі заняття можуть долучитися і дорослі. «Ми робимо такі сесії, де батьки та опікуни можуть дізнатися щось корисне. Однією з тем була про кібербулінг. Деякі батьки вперше дізнались про таку небезпеку в інтернеті, коли долучилися на заняття», - додає Любов Хрипта.

 

Василь Коштура, голова Великолучківської сільської ради, до громади якої входить і Ракошино, від самого початку підтримав ідею створення Центру. Хоча зазначає, що спочатку скептично ставився до ідеї, а потім був вражений результатом.  «Думав, поговорять і підуть. Ні, не тільки поговорили! Дуже приємно, що під час війни у нас відкриваються такі центри, - каже Василь Коштура. – Звичайно, зараз вся увага прикута до тих територій які постраждали. А наше завдання, перш за все, підтримати людей у складних життєвих обставинах та сприяти укріпленню життєстійкості, соціалізації та надати можливості для безпечного життя за нових умов». 

 

Марина Рубіш, начальниця відділу освіти молоді спорту культури туризму Великолучківської сільської ради, поділилася на презентації досвідом співпраці в рамках соціального проєкту: 

«Співпраця з Благодійним фондом «Посмішка ЮА» та Save the Children в рамках створення Цифрового Освітнього Центру є надзвичайно важливою: діти отримують знання з сучасних технологій, це зараз дуже популярно. Крім того, тут можуть займатися всі діти нашої великої громади, заходи відбуваються щотижня, є певний графік.  Приходити можуть і діти молодшої школи, і старшокласники. Тут працюють фахівці, які допомагають налагодити комунікацію між ними».

Благодійний фонд «Посмішка ЮА», завдяки якому запрацював Центр в ракошинській школі,  діє з 2013 року для людей, які опинилися в складних життєвих обставинах та об’єднує тих, хто хоче їм допомогти. Фонд був заснований в Запоріжжі та наразі реалізує соціальні проєкти в 17 областях України у співпраці з міжнародними гуманітарними організаціями, залучаючи до взаємодії державні органи влади та неурядові громадські організації. Про це розповіла Валентина Трюхан, програмна менеджерка благодійного фонду «Посмішка ЮА» на Заході України. «Захист дітей і, звичайно, доступ до освіти є наскрізним підходом у роботі нашої організації, - наголошує Валентина Трюхан, - Ми починаємо працювати з дітьми ще з дошкільних навчальних закладів, де також запроваджуємо основи цифрової освіти. Це невеликі мультики, 5-хвилинні, які допомагають дітям дізнаватися корисну інформацію».   

Save the Children - це міжнародна гуманітарна неурядова організація, що діє вже більше 100 років у площині забезпечення прав та свобод дітей. На сьогодні організація представлена у більш ніж 130 країн світу. В Україні у 2014 році, відкривши офіс спочатку тільки на сході, та згодом масштабувались до 5 офісів по всій країні. 

У Закарпатській області відкрилися п?ять Цифрових Освітніх Центрів: в Ужгороді, Мукачево, Ракошино, Ясіня та Волосянці.

 

Адреса Цифрового Освітнього центру у Ракошино: Ракошинська ЗОШ І-ІІІ ст., вул. Кольки, 2 , розклад занять у телеграм-каналі: https://t.me/ЦОЦRakoshyno

 

05 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів