В Ужгороді відкрили знак, присвячений учасникам антикомуністичної революції в Чехословацькій республіці

В Ужгороді відкрили знак, присвячений учасникам антикомуністичної революції в Чехословацькій республіці
Пам?ятний знак, присвячений учасникам антикомуністичної революції 1968 року в Чехословацькій республіці, відкрили сьогодні в Ужгороді, у сквері на вулиці Ференца Ракоці, - повідомили в Ужгородській міській раді.

 

Символічно, у День пам'яті жертв комуністичного режиму в Чехії, інсталяцію встановили до 55-річчя подій на прохання Закарпатської туристичної організації, яку очолює професор, туризмознавець, депутат обласної ради, військовослужбовець Федір Шандор. Мета – вшанувати пам?ять репресованих закарпатців, які брали участь у революції, що була жорстоко придушена радянськими військами. Композиція – залізні ворота, пофарбовані внизу в червоний колір (символ тоталітаризму), з отворами від бойових куль. Із воріт звисають ланцюги – як «залізна завіса», один із ланцюгів викуваний у вигляді цифр «1968». Тріщина на воротах – символ розриву комуністичного режиму, який відбувся, зокрема, ціною життів чехів, словаків, українців.

На відкритті зазначили, що 27 червня 1968 року в празькій газеті «Literárne listy» письменник Людвік Вацулік опублікував маніфест «Дві тисячі слів, звернених до робітників, селян, службовців, науковців, митців та інших», який підписали багато відомих громадських діячів. Меценати, які посприяли виготовленню інсталяції, – депутат Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян та підприємець Сергій Ковач. Виконавець – скульптор Роман Мурник. Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв подякував Федору Шандору за ідею, а меценатам за реалізацію знаку боротьби за свободу, який сприятиме тому, щоб пам'ять про закарпатців, репресованих та загиблих у ті часи, не згасала. Побажав віри і мужності українському народу на шляху до перемоги, закликав всіляко допомагати Збройним Силам.

Арсен Мелкумян зазначив, що зараз цього ж ворога, який наробив багато біди й минулими століттями, зупиняють українці, а світ пишається відвагою нашого народу, побажав якнайшвидшої перемоги і миру.

У відкритті пам’ятного знаку також взяли участь голова Закарпатської облради Володимир Чубірко, дипломати угорського та словацького Генеральних консульств, депутат міськради Валентин Штефаньо, начальниця управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міськради Алла Чернобук, інші поважні гості.

 

27 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів