Американські та українські лікарі запускають кілька спільних проєктів на Закарпатті

Американські та українські лікарі запускають кілька спільних проєктів на Закарпатті

 

Американські медики із організації «International medical response» запускають кілька спільних проєктів на Закарпатті. Основний фокус – на забезпеченні якісного медичного обслуговування для вразливих верств населення, безкоштовних гінекологічних обстеженнях для жінок-переселенок, а також менторстві та тренінгах для студентів-медиків від лікарів зі США. Про це інформує Ужгородський пресклуб.

Як під час пресконференції в Ужгородському прес-клубі розповіла Марія Рущак, керівниця БФ «Серце до серця» та Закарпатті, співзасновниця громадської організації «Нова генерація України», одним із перших прикладів співпраці є «Femina» – проєкт із безкоштовних медичних гінекологічних оглядів для жінок-переселенок та дівчаток, які мали негативний досвід спілкування з лікарями. Надалі «Серце до серця» разом з американськими партнерами запустить кілька нових проєктів, фокус яких також буде на забезпеченні якісного медичного обслуговування для вразливих верств населення та на навчанні медиків.

За словами Марії Рущак, від початку повномасштабної війни БФ «Серце до серця» надавав допомогу у різних куточках України, – це були і лікарні, і шелтери, і прості з люди з бомбосховищ, яким потрібна була допомога, лікування та їжа. 

«26 лютого у нас запрацював медико-логістичний центр, де була велика кількість медицини і обладнання, ми підтримували всі лікарні та всі військові шпиталі по всій Україні. Разом з іншою гуманітарною допомогою надходило багато їжі та різних рече й і ми були змушені облаштувати ще кілька великих складів, які регулярно наповнювалися і ми відправляли щоденно допомогу на всю Україну», – згадує Марія Рущак.

Фонд «Серце до серця» об’єднав близько сотні лідерів, які вже реалізували багато спільних проєктів і Один із таких – «Femina». 

«Він народився якось раптово: нещодавно ми відправляли обладнання з Австрії у дитячу лікарню. І між тим обладнанням було кольпоскопічне крісло. Якісне і дороговартісне. Ми зрозуміли, що повинні з ним щось робити, воно повинно працювати для жінок України. Однією з ідейних натхненниць стала Юліанна Федько і ми разом започаткували проєкт для того, щоб усі українки, які не мають можливості пройти якісний огляд, могли б це зробити. Це первинний гінекологічний огляд і дослідження. У цьому нам допомагає мережа лабораторій «Астра-Діа», яка буде безкоштовно виконувати дослідження, а лікарі будуть безкоштовно оглядати жінок та дівчат, які потребують такої діагностики», – розповіла Марія Рущак.

Наразі до участі у проєкті зголосилося 200 пацієнток, після завершення оглядів та діагностики, «Серце до серця» оголосить новий набір пацієнток для безкоштовного гінекологічного обстеження. Зараз до проекті залучені шість топових лікарів-гінекологів. Основний акцент – допомога жінкам-переселенкам та дівчаткам, які могли мати негативний досвід під час візитів до гінекологів.

«На перші пів року ми будемо реалізовувати цей проєкт своїми силами, виключно на благодійних засадах, всі виконуватимуть цю роботу безкоштовно. Нашим проєктом зацікавились партнери і ми маємо надію, що він отримає підтримку і наші жінки й надалі зможуть безплатно отримувати якісне обстеження», – пояснила Марія Рущак.

Наталія Митровцій президентка «Zonta Club» в Ужгородірозповіла про досвід роботи організації після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

«Ми не могли бути осторонь, за підтримки Zonta Club ми змогли зробити надзвичайно багато: це і допомога дитячим будинкам, гастробатальйону, маленьким дітям, які приїхали з окупованих територій, переселенцям у співпраці з «Червоним Хрестом». Також заснували локацію «Cinema Space» в Ужгороді, допомагали військовим, якщо є запит – ми мусимо допомогти», – каже Наталія Митровцій. 

Дідівський метод кинути палити!

Через 30 секунд ти забудеш про цигарки назавжди!

 

Вона також додає, що зараз організація займається психологічною та матеріальною допомогою для переселенців та шелтерів на Закарпатті, крім того, підтримує родини загиблих військових.

«Ще один напрямок, який будемо розвивати з американськими колегами – це протидія сексуальному насильству. Ця співпраця і допомога, яку можуть нам надати американські колеги, є для нас дуже важливою», – підкреслила Наталія Митровцій.

Піт Бобер, голова Асоціації міст-побратимів Корваліс-Ужгород, почесний громадянин Ужгорода та представник «Zonta Club» зазначив, що вся допомога, яку асоціація надавала Ужгороду протягом багатьох років, зараз залишається актуальною і для України, і для США. 

«Як тоді було багато потреб, так вони залишаються актуальними і надалі. Але вони актуальні не тільки в Україні, але й в США. Моя основна ціль тут – подальша співпраця і зв’язок з лікарями з «International medical response». Цей візит важливий, бо американські лікарі можуть бачити, як побудована система охорони здоров’я в Україні та на які саме аспекти вони можуть дієво повпливати», – зазначив Пітер Бобер.

Також він відзначив роботу у напрямку протидії домашньому та сексуальному насильству.

 «Як чоловік, який має дружину, дочку та внучку я був би щасливий, якби мої онуки могли б зростати у світі, де нема місця насильству. Також є ще одна з цілей – залучати чоловіків до нашої організації, бо це не тільки про жінок, важливо, щоб чоловіки також розуміли, наскільки цінно створювати безпечний простір для життя», – додав Пітер Бобер.

Амбрін Слімі, MD, MPH, виконавча директорка «International medical response», лікарка-гінекологиня розповіла про плани запустити проєкт із навчання для студентів-медиків з Ужгорода. Американські медики готові надавати студентам менторську підтримку та організовувати додаткові навчання для них у напрямках гінекології та медицини невідкладних станів.

«У нас був чудовий тиждень зустрічей і це допомогло нам у пошуку партнерів для реалізації майбутніх проєкт і дало розуміння, як працює система охорони здоров’я. Через зустріч із лікарями ми могли зрозуміти, які виклики є у напрямку гінекології та здоров’я жінок. Ми зацікавлені у спільних проєктах. Ще одна ціль – навчання та тренінги для місцевих студентів. Наша ціль – підвищити якість медичних послуг і надати менторську підтримку лікарям і медичним працівникам, а також зробити можливим і доступним якісне медичне обслуговування для вразливих верств населення. У співпраці із Zonta Club ми плануємо запустити проєкт із навчання студентів медичного факультету для підготовки їх до якісної роботи із пацієнтами», – зазначила Амбрін Слімі.

Джош Шіллер, MD, медичний директор «International medical response», лікар, експерт з медицини невідкладних станів додав, що американські медики зацікавлені у співпраці з українськими колегами і готові разом розвивати рівень надання медичних послуг. 

«Це наш перший візит і ми не могли уявити, що дійсно знайдемо тут не тільки партнерів, а й справжніх друзів. Мені приємно розуміти, що у наступний свій візит я повернусь у вже велику родину, де я буду теж другом. Повторюся, що наша позиція – це взаємодія в кількох напрямках, щоб був хороший результат», – зазначив Джош Шіллер.

«Ми дуже оптимістично налаштовані, бо бачимо потреби і можливості, впевнені, що робота буде мати свої плоди. У США Україна – це символ нескореності, незламності, сили і мужності, тому я впевнений, що ми з вами були, є і будемо і ми підтримуємо вас», – додав він.

Марія Юріна, членкиня Zonta Brooklyn Club, співзасновниця ГО «Нова генерація України», волонтерка БФ «Серце до серця» уточнила, що представники «International medical response» зустрічі із громадськими організаціями, а також керівництвом медичного та юридичного факультетів УжНУ для старту нових навчальних проєктів.

«Саме на ці факультети направлена найбільша увага через те, що наші американські колеги будуть надавати менторську підтримку ужгородським студентам – і онлайн, і офлайн. Це дуже важливо для студентів-медиків, бо у лікарів є величезний практичний досвід, вони також ведуть інтернатуру в США», – зазначила Марія Юріна. 

Також вона додала, що новий проєкт має принести великі позитивні зміни у додатковому навчанні для студентів, які обирають екстрену медицину, медицину невідкладних станів та гінекологію.

 

 

30 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів