Перед Великоднем ціни ще можуть зрости — аналітик Українського клубу аграрного бізнесу

Щороку перед Великоднем в Україні традиційно зростають ціни на продукти. Аби спекти 3-4 паски, доведеться викласти 236 грн, розповів Українському радіо аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка. Він також попередив, що ціни на яйця можуть зрости ще на 10%. А от що стосується борошна та деяких молочних продуктів, то ціни навіть трохи впали, - пише Суспільне.
Останні кілька тижнів спостерігається традиційне сезонне зростання ціни на м'ясо, розповів Гопка. За його словами, завжди за два тижні до Великодня ринок активізовувався. Але цьогоріч він активізувався майже за місяць.
Якщо взяти за приклад базовий святковий набір, то ціни продуктів, потрібних для випікання паски, цьогоріч зросли:
- Курага, родзинки, чорнослив — зростання ціни від 20 до 30%
- Цукор зріс від 25 до 29%
- Борошно в ціні не змінилося
- Масло вершкове і молоко зросло до 10%
- Яйця — ціна зросла вдвічі. Можуть зрости до 10.
- Молочні продукти — діапазон цін різний
То ж для випікання 3-4 пасок потрібно витратити мінімум 236 грн, зауважив аналітик.
Ціна на м'ясо зросте на 5-10%, але зниження після свят вже не буде
"Найпопулярнішою є свинина, яка стабільно тримає попит серед переробників перед святами. Ціна до Великодня може зрости ще на 5-10%. А от стрімкого зниження цін після свят ми не побачимо. Травень завжди був початком збільшення літнього попиту на м'ясо", — сказав Гопка.
Нині ціни на м'ясо на рівні:
- Свинячий ошийок — від 189 грн до 220
- Свиняча лопатка — від 165 до 179 грн
- Грудинка — 169-171 грн
Сало за рік зросло на 13 %, на нього був великий стрибок ціни восени.
Чому ростуть ціни на м'ясо
За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу, ціна на м'ясо зросла, зокрема, через зменшення імпорту продукції.
"Сезонно перед великими святами завжди зростав імпорт м'яса. Раніше активно імпортували щомісяця 1500-3000 тонн. Зараз ми імпортуємо 500-700 тонн. На внутрішньому ринку свинина сьогодні є дешевшою, ніж на тих ринках, які ми імпортували раніше”, — сказав Гопка.
Він додав, що попри скорочення поголів'я під час війни на 14% з минулої осені, переробники намагаються забезпечити заздалегідь продукцією покупців м'яса.
Багато великих комплексів та підприємств базувалося в південному та східному регіоні, пояснив експерт. Ті підприємства, які пережили обстріли, намагаються відновлюватися. Серед причин зростання ціни на м'ясо Гопка також назвав і зростання собівартості виробництва.
"Будемо фіксувати зростання ціни на головні кормові компоненти. Багато чого імпортується з-за кордону. Витрати на логістику зросли також. А це все впливає на собівартість виробництва", — сказав Гопка.
Він додав, що ціна залежить і від точки, де купують м'ясо: на ринку, чи в магазині.
До теми
- «Я виріс тут, знаю всі місця з дитинства, тут живуть мої рідні – це моя земля. Тому мені є за що воювати…» Історія бійця 128-ї бригади Дмитра
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у травні 1925-го
- Фільм закарпатця Дмитра Грешка “Дівіа” змагатиметься за Кришталевий глобус
- Розвідник "Азіат". Загиблий Герой із Ужгорода, головний сержант Віктор Кущик нагороджений трьома орденами "За мужність"
- «Я й від ФПВ тікав на швидкості 120 кілометрів, й під скиди потрапляв, і на протитанковій міні підривався… Але далі їжджу й ніколи не панікую!» Історія бійця 128-ї бригади Анатолія
- «На позиції мені не потрібен боєць, котрий нічого не боїться, бо він перший загине. І боягуз не потрібен…» Історія бійця 128 бригади Анатолія
- Пекар, який став мінометником. Історія бійця 156-ї окремої механізованої бригади з позивним «Мадяр»
- Заради доньки: історія прикордонника Олександра Товта
- «Я захищаю свою сім’ю, щоб жодна падла не прийшла й не сказала, що мій будинок уже його…» Історія бійця 128-ї бригади Михайла
- Закарпатська міфологія на картах таро: як художниця з Ужгорода популяризує український фольклор за кордоном
- Гідні умови праці й зарплата, як у сусідів із ЄС: підготувати й утримати фахівців
- «Хочу знову підіймати український прапор на змаганнях — як в Україні, так і за її межами». Боєць стрілецького батальйону поліціії на псевдо Слон
- "Синевирське диво" під час війни. Як правильно зробити бізнес на вівцях, а репутацію - на ефективному керівництві
- Як ветеранам повернутися до цивільного життя й роботи: досвід Семена Махліна
- Декомпресія в горах: як закарпатські гвардійці відновлюють сили після фронту
- Олександра Козоріз: "Слово, до якого підходиш навшпиньки, віддячить рясно"
- «В дитинстві я лазив на стрімкі скелі за едельвейсами, а тепер ношу едельвейс на шевроні нашої бригади…» Історія Степана, бійця 128-ї бригади
- Археологи завершили розкопки у Мукачівському замку "Паланок". Знайшли унікальні артефакти (ФОТО, ВІДЕО)
- Меблі лікаря Новака, старовинні медичні інструменти та шеврони: експонати Музею історії Закарпатської обллікарні
- Історія однієї картини: «Верховинське село» Антона Кашшая
До цієї новини немає коментарів