Виставку цифрового мистецтва представили в Ужгороді

Виставку цифрового мистецтва представили в Ужгороді
Понад 20 робіт українських та іноземних авторів представили на виставці цифрового мистецтва в Ужгороді. Це експонати з технологіями віртуальної і розширеної реальностей та відеоарт. Про це Суспільному розповіла продюсерка Українського Бієнале цифрового та медіамистецтва Світлана Коршунова.

 

На виставку цифрового мистецтва прийшла 10-річна Вероніка Коган з мамою та сестрою. Дівчинка дивилася ролик про Чорнобильську зону за допомогою шолома віртуальної реальності. "Я взагалі багато чого бачила, було таке, що повторювалося багато разів і було довге. Там були якісь люди, якісь закинуті будівлі. Я не дуже зрозуміла, що це. Я бачила якихось людей, вони там танцювали, щось таке. Пожежа, якісь лазери, щось таке. Мені сподобалося, було цікаво. Я взагалі люблю щось таке незвичне. Мені це не весело, але просто цікаво", — каже дівчинка.

У галереї розмістили плазмові екрани. На кожному транслювали кількахвилинний ролик з роботою певного автора. Серед них відео діджитал-барельєфу "Прометей" Валерія Коршунова. "Ми його робили у 2020 році, коли місту Прип'ять було 50 років. Ми все робили вночі, тоді було дуже темно. Там ми вирішили показати на готелі "Полісся" відеопроєкцію "Прометей", яка присвячена переосмисленню міфу про Прометея, бо Прометей був символом Прип'яті. Ми взяли 3D-модель пам'ятника Прометея, ось тут ми можемо побачити її. Готель "Полісся" дуже великий, тому проекція дуже велика, тому ми назвали діджитал-барельєф, бо вона була як оживаючий барельєф. Ми зробили макет готелю "Полісся", і до нього є відеоробота, яку зараз можна побачити", — розповів автор.

На виставці цифрового мистецтва представили понад 20 робіт українських та іноземних авторів. Це експонати з технологіями віртуальної і розширеної реальностей та відеоарт. Розповіла продюсерка Українського Бієнале цифрового та медіамистецтва Світлана Коршунова. За її словами, тема виставки — "30 років Свободи".

"Презентуємо першу виставку цифрового та медіамистецтва Ubiennale, яка презентує роботи митців, які були представлені на Першій Biennale цифрового мистецтва минулого року в Україні, а також нові роботи митців, що присвячені війні. Ми ці виставки робимо в рамках програми розробки нової української інтернаціональної програми цифрового та медіамистецтва, що зараз буде показана в усій Європі. Ми зараз працюємо з міжнародними кураторами для цього. Також ми розробляємо нову програму Ubiennale і ті експонати, які будуть показані наступного року — у рік нашої перемоги", — пояснила продюсерка.

Побачити експонати виставки охочі можуть безкоштовно з 11 до 21 години у галереї "Folks" на другому поверсі.

"Ви підходите, якщо є аудіосупровід, то одягаєте навушники й персонально можете подивитися й послухати, що хотів сказати автор. До кожного експонату є опис, про що цей експонат, що саме хотів сказати автор, щоб було простіше зрозуміти глядачам. Також у нас є міжнародні експонати, є представлений генеративний контент, роботи, які працюють з візуальними образами. Ми вже презентували цю виставку у Львові в артгалереї "Дзиґа", наступний крок — у нас буде виставка 5 днів у Києві в Музеї історії міста Києва", — розповіла Світлана Коршунова.

Триватиме виставка до 17 грудня.

 

14 грудня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів