Тапки на передову, валюта під скотчем і класична контрабанда: як працює і що виявляє Закарпатська митниця

Тапки на передову, валюта під скотчем і класична контрабанда: як працює і що виявляє Закарпатська митниця
Чим сьогодні живе митна варта. як вплинула на роботу митників війна і які праволпорушення наразі виявляють найчастіше? Про все це розповів kiszo. ua заступник начальника управління боротьби з контрабандою Закарпатської митниці Богдан Яворський.

 

Богдане Васильовичу, вісім місяців роботи митниці – які результати?

Зараз ми можемо говорити про роботу Закарпатської митниці за 8 місяців: за цей час за фактами порушень митного законодавства за січень-серпень 2022 року підрозділами Закарпатської митниці складено 786 протоколів про порушення митних правил. Загальна вартість предметів правопорушень становить 114,6 млн грн. До слова, кількість правопорушень, здійснена протягом цього року, суттєво менша порівняно з аналогічним періодом минулого року – за 8 місяців 2021 року було виявлено 1299 випадків на суму понад 197 млн грн. Цьогоріч вказана сума протоколів не остаточна, оскільки в 8-х справах за ознаками статей 472, 482-483 Митного кодексу України вартість предметів правопорушення ще не встановлена спеціалістами-експертами. При цьому, за 148 справами про ПМП предмети правопорушень на загальну суму 41,6 млн грн реально вилучені. У режимі «в’їзд» на територію України заведено 528 справ про порушення митних правил на суму 78,8 млн грн, у режимі «виїзд» – 258 справ на суму 35,8 млн грн.

Що найчастіше виявляли?

Серед ТОП-предметів правопорушень транспортні засоби (майже півтисячі справ на суму близько 57 млн грн), промислові товари (37,5 млн грн), валюта та дорогоцінні метали (сім справ на 17,7 млн грн), побутова техніка, продовольчі товари. Намагаються незаконно провезти, певна річ, тютюнові вироби, а також наркотичні та психотропні речовини (23 справи), зброю, боєприпаси, спецзасоби.

Найбільш характерними порушеннями в зоні діяльності Закарпатської митниці є порушення громадянами термінів доставки транспортних засобів до митниці призначення (ст. 470 Митного кодексу України), перевищення строку тимчасового ввезення або тимчасового вивезення товарів (ст. 481 МКУ), переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю (ст. 483 МКУ). Так, протягом січня-серпня 2022 року загалом порушено 653 таких справ, що становить 83,08 % від загальної кількості виявлених правопорушень.

Богдане Васильовичу, чи зявилися в умовах воєнного стану нові види правопорушень?

Так, можемо й про таке говорити. До прикладу, торік майже бути відсутні правопорушення, що повязані з гуманітарними вантажами, а цьогоріч уже маємо 7 протоколів на суму понад 3 мільйони гривень. Ми говоримо про такі правопорушення, коли серед товару знаходилися не задекларовані товари або такі, які не мають бути у гуманітарному вантажі.

Можете навести якісь приклади? Цікаво…

Звичайно, можемо, хоча більшість випадків озвучуються нашою пресслужюбою, то вони мають бути вам відомі. Але один із найбільш «гучних» з огляду на розголос можу навести. Наприклад, ввозили через кордон від однієї релігійної організації з-за кордону на адресу організації в нашій області гуманітарний вантаж, який складався з тапочок, які видають в готелях. Цей вантаж було вказано як засоби гігієни. Товар було затримано до зясування обставин і тут як почався скандал: організація-отримувач почала писати гнівні листи нам і навіть вищим органам влади зі скаргами, що, мовляв, це ж тапки, які мали піти нашим військовим на передову «для створення домашнього затишку…»

Ви собі це уявили? Майже 9000 тапок на суму 446 тис грн. Щоб бійці в окопах могли отримати домашнє тепло…. Це просто відвертий цинізм! Ось тільки тапки на передовій і потрібні для створення затишку…

Ще ми мали вантаж по гумових чоботах – теж розбираємося. Тобто, фіексуємо випадки, коли під виглядом гуманітарного вантажу перевозять товар, який важко віднести до гуманітарної допомоги.

Але ж, вочевидь, бувають і помилки при оформленні чи незнання законодавввства?

Звичайно! Дуже багато громадян хочуть адресно відправити допомогу підрозділу чи організації, іноді допускають помилки в оформленні, але ж ми повинні діяти в рамках законодавства!

Питання, яке турбує багатьох і яке Україні час від часу «закидують», тож не можемо не поцікавитися: чи зросла кількість спроб перевезення зброї?

Ні, не зросла.

Якщо повертатися до теми контрабанди: чи з’явилися нові способи приховування нелегального товару?

Це перманентний процес. Ось, приміром, нещодавно на МПП «Дяково» ми затримали мікроавтобус, у якому при першому огляді не виявили нічого, а коли відправили на поглиблений, то знайшли аж 40 ящиків цигарок на 1 млн 251 тис грн! Тільки уявіть таку кількість в нібито порожньому транспортному засобі! «Ділки» використали, напевно, всі наявні порожнини в мікроавтобусі, щоб запакувати тютюнові вироби, але спроба не вдалася.

Час від часу чути про спроби перевезення валюти…

Так, і ми це пов’язуємо насамперед із ситуацією в країні: можна зрозуміти людину, яка все життя збирала кошти на житло чи щось інше,, і намагається під час війни врятувати заощадження. Але дозволена до вивезення сума чітко прописана в законодавстві, й хоча в перші дні війни були зняті обмеження на вивезення валюти, вимагалося тільки декларування (але й цього не робили), то зараз обмеження діють.

Зараз теж вивозять валюту?

Так, в тому числі великі суми, намагаються приховувати. Наприклад, нещодавно ми виявили факт, коли громадянка примотала певну сумму валюти до тіла скотчем…

І як виявили?

Ми ж працюємо з огляду на свою аналітику, поведінку, систему ризиків і, відповідно, запросили власницю авто на поглиблений огляд, а вона одразу й зізналася…

Які незадекларовані суми виявляли?

Було і 170 тисяч доларів та 5 злитків золота, 80, 90, 30 тисяч. І я б застеріг громадян від таких учинків: річ у тім, що громадянин, який уникне митного огляду й все ж вивезе певну суму за кордон, не уникне відповідальності, адже в Європі обов’язково слід вказати походження коштів, тож ця інформація зрештою потрапляє і до нас. А є така форма митного контролю, як постаудит, тож, отримавши відповідну інформацію, ми вимушені складати протоколи.

Багато вже таких фактів?

Наразі вже маємо 4 протоколи…

Чи співпрацюєте з сусідами з-за кордону в питаннях протидії контрабанді?

Так, звичайно. Впродовж січня-серпня 2022 року на адресу митних органів іноземних держав направлено 54 запити щодо підтвердження можливих фактів митних правопорушень. Ми звертаємося, коли у митниці є обґрунтована підозра щодо можливого вчинення правопорушення, яке можна підтвердити або спростувати лише шляхом отримання інформації від митниць, або інших установ іноземних держави, у таких випадках на їх адресу направляються запити.

До слова, завдяки оперативному, повному та своєчасному отриманню інформації від митних органів іноземних країн, закарпатські митники запобігають не лише неправомірному ввезенню імпортного товару в Україну, а й виявляють ухилення сплати суб’єктами ЗЕД у повному обсязі митних платежів, що впливає на наповнення Держбюджету.

Саме так на підставі відповідей, отриманих від митних органів іноземних держав, порушено 8 справ про ПМП на загальну суму 20,6 млн гривень.

Які саме правопорушення таким способом виявляєте?

В основному, порушення митних правил були пов’язані з поданням митному органу документів, що містять неправдиві відомості. Зокрема щодо найменування, кількості та вартості товарів, які ввозилися на митну територію України. Таким чином ділки прагнуть завезти побільше імпортного товару, обійшовши повну сплату податків.

Також були факти, коли у товаросупровідних документах вказувалися «липові» фірми-відправника та одержувача товарів. У таких випадках фіксуються протоколи про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають накладення штрафу в розмірі 100% вартості товарів з їх конфіскацією.

Наведете якісь приклади?

Серед предметів правопорушення, які митники вилучали, в основному, побутові імпортні товари. Так, до прикладу, на підставі відповіді, отриманої від угорських митників, підтверджено незаконне ввезення котлів для центрального опалення на суму близько 10 млн грн.

Крім того, на підставі відповіді угорських колег та за результатами проведення додаткових перевірочних заходів, встановлено неправомірне ввезення двох автомобілів марки «ВМW» на суму 1,6 млн грн за заниженоною вартістю. В іншому випадку, на підставі відповіді угорських митних органів, складено протокол про ПМП за ознаками ч.1 статті 483 Митного кодексу України та вилучено незаконний імпортний товар на суму 2,2 млн грн.

Богдане Васильовичу, насамкінець – яка результативність вашої роботи?

Упродовж 8 місяців 2022 року Закарпатська митниця передала на розгляд суду 819 справ на загальну суму майже 147 млн грн. Наразі отримано рішення суду по 591 справі про порушення митних правил на суму понад 86 млн грн. Загалом до Держбюджету перераховано кошти на 5,6 млн грн.

Крім цього, за перші 8 місяців 2022 року Закарпатською митницею розглянуто 168 справ про порушення митних правил та прийнято рішення про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу в 153 випадках. Сума накладених штрафів становить 5,6 млн грн, стягнуто майже 2 млн грн.

За постановами митниці до Держбюджету стягнуто штрафів на суму майже 2 млн грн.

Спасибі за розмову, успіхів вам!

Наталія Петерварі, kiszo. ua

 

28 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів