5 кращих науково-популярних книжок українською 2022

5 кращих науково-популярних книжок українською 2022

 

Попри війну, український книжковий ринок робить все для свого відродження. Деякі видавництва заморозили свою роботу чи суттєво скоротили плани. Проте інші продовжують радувати новинками навіть в такому важкому році.

Ми зібрали для вас список найкращих науково-популярних видань від українських авторів. Як й ігрові автомати від 1 гривні Україна, вони допоможуть вам відволіктися у ці напружені часи. 

Наукпоп: що це таке і з чим його їдять

Жанр наукпопу чи науково-популярних книжок добре відомий у світі. Це видання про наукові винаходи, сучасні дослідження та технології. Але викладені такою мовою, щоб їх міг зрозуміти пересічний громадянин.

Звичайно, не кожен зможе прочитати дисертацію з астрофізики чи секвенування генів. Проте та ж інформація у простішій подачі здатна показати, скільки у світі ще є всього цікавого.

ТОП-5 українських книжок з наукпопу 2022

Довгий час в Україні ця ніша була незайнятою. Та поступово почали з'являтися перекладні видання таких авторів, як Карл Саган, Стівен Гокінг, Річард Докінз, Мічіо Кайку та інші. 

Мода на наукпоп змусила видавництва шукати своїх, українських авторів. Це, безперечно, є гарним стимулом розвитку для науковців. Та приємним подарунком для читачів.

Ми виділили серед цих видань 5 найцікавіших:

  1. “Прикладна палеонтологія”, Вадим Яненко (Віхола). Як вчені назвали одного динозавра чотирма іменами, який американський президент збирав скам’янілості та чи жили динозаври на території України? Відповіді на ці питання ви знайдете у книзі.

  2. “Як влаштовано всесвіт”, Сергій Парновський, Олексій Парновський (ВСЛ). Якщо ви вже прочитали всього Гокінга і бажаєте знати більше - ця книга для вас. Теорія відносності, еволюція всесвіту, темна матерія та чорні дірки - все це знайшло місце на сторінках книги.

  3. “Моя археологія”, Леонід Залізняк (Темпора). Книга автобіографічна, проте яскраво показує, як на території України провадяться археологічні розкопки. Та якими стежками йде розвиток науки про викопне минуле. 

  4. “Слідуй за розбитим черепом”, Леонід Горобець (Віхола). Звідки взялися наші органи та як вони змінювалися у процесі еволюції? Який скелет зручніший - зовнішній чи внутрішній? Це і більше про еволюцію всього живого на землі ви дізнаєтеся з книги.

  5. Серія “Історія без цензури”, колектив авторів (КСД). Ці 10 книг осягають всю історію України - від первісних людей до сучасності. Вони розкажуть про найцікавіші сторінки нашої історії, підсвітять моменти, які зараз стали особливо актуальними.  

Звичайно, цими книгами жанр не обмежується. В книгарні ви знайдете десятки українських цікавинок науково-популярного жанру.

 

17 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів