На Закарпатті сформували Ситуаційно-аналітичний центр

На Закарпатті сформували Ситуаційно-аналітичний центр
Центр сформованого на базі Закарпатської ОВА, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

 

Це новітня унікальна та високотехнологічна цифрова платформа дозволяє отримувати інформацію щодо можливих загроз, аналізувати ризики та гарантувати оперативне реагування правоохоронних органів, військових формувань, екстрених служб та інших суб’єктів забезпечення оборони та безпеки на території нашого регіону. З перших днів наступу окупанта на Україну ми шукали сучасне та дієве рішення, котре дозволить посилити та зробити максимально ефективним безпековий сектор Закарпаття. Для виконання цієї надскладної місії в умовах воєнного стану ми залучили одних із найкращих фахівців кібернетичної та інформаційної безпеки. І сьогодні це рішення вже інтегроване у систему безпеки області та працює на виконання критично важливих завдань.

У Центрі обладнані спеціальні робочі місця для аналітиків правоохоронних органів, військових формувань, екстрених служб та інших суб’єктів забезпечення оборони та безпеки Закарпаття. Мета системи – швидкий пошук і виявлення осіб з групи «ризику» та тих, хто може бути причетним до розвідувально-підривної та кримінальної діяльності на території області методом фіксації й розпізнавання облич людей, які прибувають у регіон або рухаються транзитом. На всіх об’єктах критичної інфраструктури, основних транспортних артеріях, пунктах пропуску, місцях в’їзду та виїзду на Закарпатті, вокзалах і станціях встановлюють високотехнологічні камери. Вони забезпечуватимуть збір даних про кожну особу чи транспортний засіб, котрі приїхали в регіон.

Інформація передається до Ситуаційно-аналітичного центру ОВА, де спеціальний модуль розпізнавання облич автоматично ідентифікує людину за відеозображенням. Він аналізує обличчя, порівнюючи їх із заздалегідь створеною базою електронних файлів, які накопичують у відповідній бібліотеці. Аналогічний процес відбувається й із транспортними засобами. Водночас до цієї системи інтегрують загальнообласну «Безпечне Закарпаття» й інші системи відеоспостереження області, перелік яких визначить ОВА. Це своєю чергою забезпечить надходження максимального обсягу аналітичних даних.

Для ефективної роботи Ситуаційно-аналітичного центру ОВА прийняли рішення невідкладно створити Центр обробки даних. До його складу входить центр очистки трафіку і система зберігання інформації великого об’єму, що дозволяє масштабувати цю систему на всю територію області. Велика система зберігання даних (СЗД) дає можливість силовим структурам якісніше і більш детально проводити кримінальний аналіз, створювати картотеки, завдяки яким здійснюватимуть оперативні та контррозвідувальні заходи. Військові формування у зоні територіальної оборони регіону отримали потужний інструмент у сфері контролю об’єктів критичної інфраструктури. Це дозволило розділити ці об’єкти на три категорії:

  • стратегічні;
  • важливі;
  • небезпечні.

Водночас це дало можливість створити протоколи реагування на події та інциденти.

Ситуаційно-аналітичний центр допомагає здійснювати оперативне управління і контроль в будь-якій складній та позаштатній ситуації.

Шляхом взяття під нагляд і контроль всіх об’єктів критичної та загальної інфраструктури керівники силових структур (ЗСУ, СБУ, НПУ, ДСНС, інші) зможуть створювати власні ситуаційні центри другого рівня, які дозволяють отримати додаткові інструменти, котрі суттєво прискорять швидкість реагування на події.

Для прикордонників ми інтегруємо найдосконалішу на сьогоднішні систему тепловізійного контролю, яка працює зі спеціалізованими камерами, що дасть можливість у найближчий місяць оптимізувати роботу з охорони державного кордону.

Закарпатська обласна військова адміністрація однією з перших в Україні прийняла рішення про побудову системи управління інформаційною безпекою (СУІБ) для захисту інформаційних ресурсів у регіоні на період воєнного стану.

Рішенням ради оборони області ввели спеціальну посаду радника голови ОВА з питань забезпечення захисту інформації в інформаційно-аналітичних системах, який буде відповідати за цей напрямок роботи.

????? Це відповідь на запит: чи захищена наша область, які заходи ми вживаємо і які рішення приймаємо.

 

27 квітня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів