В Україні презентували віртуальний музей гастрономічної спадщини Закарпаття
Презентація відбулася в Укрінформі на «круглому столі», організованому ГО «Імаго культури».
Як зазначила доцент кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експерт проєкту «Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття» Олена Мотузенко, він покликаний навчити місцеві громади популяризувати локальні традиції приготування і?жі та використовувати їх як один із важливих інструментів для забезпечення сталого гастрономічного туризму.
«Гастрономічна спадщина, традиція вжитку продукту і спосіб його виробництва є елементом нематеріальної культурної спадщини. Це – дієвий інструмент для того, щоб місцевим територіальним громадам у межах сільських територій, малих міст просувати свої регіони як потенційні туристичні напрямки. Виробництво пов’язано з традиційними видами діяльності, як-от практики лісового господарства, рослинництва, тваринництва, риболовлі, які можуть сприяти збереженню та валоризації традиційних харчових продуктів і бути інструментом і запорукою збереження біологічного розмаїття», – сказала Мотузенко.
Експерт проєкту, заступниця директора КУ «Агенція розвитку Ужгорода» Таїсія Симочко зауважила, що в основу проєкту покладено бачення можливостей для інноваційного збереження і промоції національної гастрономії та багатства смаків мультикультурного Закарпаття. Дослідники відшукали в експедиціях старовинні страви та носіїв їхнього традиційного приготування, описали ці страви та оцифрували для Віртуального музею.
«Важливою метою було поєднання на одній платформі максимальної кількості корисної інформації про їжу та створення єдиних підходів в описі гастрономічної спадщини. Ми показуємо громади, в яких були ідентифіковані ті чи інші елементи гастрономічної спадщини, й у такий спосіб популяризуємо громади через їжу та їжу через громади», – наголосила Симочко.
Зібрану авторами дослідження інформацію оцифровано для подання рецептури тієї чи іншої традиційної страви за так званою блок-схемою, про переваги якої розповіла керівник кафедри клініко-лабораторної діагностики УжНУ, експерт проєкту «Віртуальний музей «Вітрина Закарпаття» Надія Бойко.
«По-перше, це легка відтворюваність процесу приготування. По-друге, його повна візуалізація. По-третє, чітко зазначаються унікальні характеристики процесу приготування, оскільки традиційні страви мають відповідати певним вимогам – як національним, так і європейським, – для того щоб гарантовано і документовано, на доказовій базі віднести ту чи іншу страву до традиційних», – пояснила Бойко.
Проєкт «Віртуальний музей гастрономічної спадщини «Вітрина Закарпаття» реалізується за підтримки Українського культурного фонду за програмою «Інноваційний культурний продукт». Він покликаний зберегти обрядові традиції приготування їжі різних етнічних груп і популяризувати гастрономічний туризм.
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
-->
До теми
- Відомий закарпатець, народний артист України Іван Попович сьогодні відзначає 75-ліття
- «На бойових позиціях головне – не панікувати. Чим холоднокровніше поводишся, тим більше шансів уціліти…»
- «Після контузії мене хотіли госпіталізувати на тиждень, але я відпросився: «У мене поважна причина – одруження!»
- Галина Кенез: «Всі ми хочемо жити у вільній незалежній Україні. А для того, щоби в ній жити, за неї треба боротися»
- Нацгвардійці на Закарпатті відпрацювали пошук і затримку диверсантів
- «На бойовій позиції під постійними обстрілами ми думали про одне – як виконати завдання і вціліти…»
- "Я не була на могилах рідних жодного разу". Історія бойової медикині 128-ї бригади, у якої Росія вбила всю сім'ю
- «Я пішов у ЗСУ, щоб мої діти не бачили, що таке війна…»
- «Страх є страх. Й зрозуміло – йде війна. Але ж якщо всі боятися будуть, то що?»
- «Якби я не хотів жити в цій країні, не пішов би воювати за неї…». Історії з фронту від захисників зі 128-ї бригади
- «Впродовж однієї години ми знищили зі «Стугни» ворожий танк і БМП-3»: історії з фронту від 128-ї бригади
- «Найближче з ворогом я стикався на витягнуту руку…» Історія Валерія, бійця 128-ї бригади
- "Ми обов’язково переможемо – у нас є дух свободи". Історія су-шефа, який став штурмовиком, а зараз служить у ТЦК на Закарпатті
- «Звичайно, тут важко – і психологічно, і фізично. Але я розумію, що треба виконувати свою роботу…» Історія бійця 128-ї бригади Андрія "Челентано"
- Молодший сержант Юлій «Історик» захищав Україну у 2014-2015 роках, без вагань став на захист і в лютому 2022-го
- 21-річний воїн 128-ї бригади Роман з Ужгорода: "Коли після війни повернуся в цивільне суспільство, хочу про все забути. Хоча не забуду…"
- Олександр «Юрист»: «У мене хороших друзів більше нема… Фото є, а друзів нема». Історія військового з ТЦК
- «Я воюю за своїх рідних…». Історія Йордани - військової 128-ї бригади
- Бачив цілі села, де людей майже не лишилося: історія військового Гоги, що був на передовій, а зараз служить в ТЦК
- Найтяжче – втрата побратима: історія військового Ніксона
До цієї новини немає коментарів