Закарпатський пасічник розповів про актуальну ціну меду, експорт бджіл та обман туристів (ФОТО)

Закарпатський пасічник розповів про актуальну ціну меду, експорт бджіл та обман туристів (ФОТО)
Закарпатський мед та карпатські бджоли славляться далеко за межами нашої області і України загалом. До прикладу, тільки цього року близько 15 тисяч бджолопакетів з області реалізовано, а все більше закарпатських пасічників починають працювати офіційно.

 

Про те, чи вдався цього року пасічний сезон на Закарпатті, якого меду накачали найбільше, а також про медові «шмурдяки» для туристів, закарпатських бджіл в Канаді і Італії та якою є мінімальна ціна справжнього якісного меду – спеціально для Mukachevo.net розповів голова Асоціації пасічників Закарпаття Володимир Іванович Лях.

– Яка ситуація цього року з пасічним сезоном? Скільки і якого меду накачали?

– Цей рік загалом непоганий по медозбору в порівнянні з минулими роками, адже останні 3 роки були не дуже медові. Цього року весна була досить холодна, але потім ситуація пішла на покращення, тому бджоли нормально розвинулись і дали гарний урожай меду з акації. Навіть можу сказати, що рідко буває стільки меду з акації, як маємо цього року. Пасічники по 10 кг кожен зібрав, а то і більше.

Трохи дала липа і різнотрав’я, та кож цього року пасічники вивозили бджіл у гори і зібрали мед з малини. Зараз уже готуємо бджіл до зими, і паралельно ще триває медозбір з так званої у народі «дикої гречки».

– Куди в основному продається закарпатський мед?

– Продається у нас на ринках, на ярмарках. Хоча через карантин ярмарки повідміняли, тож цього року пасічники продають у себе вдома. На міжнародний ринок закарпатський мед не дуже виходить, бо на Закарпатті йде більша ставка на розведення бджіл, а не на збір меду. Закарпатська бджола зарекомендувала себе гарно, тож пасічники займаються реалізацією бджолопакетів і бджоломаток. Карпатська порода славиться на весь світ, уже офіційно ми відправляли у Канаду, Грецію, Йорданію, Італію.

– Як ситуація з судом бджолярів з Укрпоштою, чим закінчилася ця історія?

– Я не дуже володію цією інформацією, але особисто на мою думку, тут є вина трохи пасічників, бо було досить жарко, і можна було в той період не відправляти. Пошта не має спеціального транспорту та обладнання для перевезення бджіл і винити її не можна.

– Яка була ситуація навесні з бджолопакетами?

– У цьому році був досить великий попит, всі пасічники свої бджолопакети реалізували. Як на закордон та і на Україну. Приблизно 15 тисяч бджолопакетів з області реалізовувалось.

– Як ви ставитесь до продажу різнокольорового меду для туристів?

– Це смішно, нема такого меду, і я не знаю хто дозволяє цю торгівлю, бо мед не має таких кольорів як зелений і червоний. Це обдурювання туристів. Сосновий чи ялинковий мед не є зеленим, яким його продають у банках з «зеленкою». Це хімія і не раджу такий мед купувати і вживати. І взагалі ці меди, які продають на трасах і при дорогах не рекомендую купувати, мед на сонці елементарно перегрівається у банках. Купувати треба у знайомих пасічників вдома. І мед не може коштувати дешево, на сьогодні 250 грн за літр це мінімальна ціна справжнього меду. Якщо мед продають дешевше - значить там домішали сиропи чи цукор.

– Як цього року із хворобами бджіл? Чи сильні сім'ї?

– Якщо є хороший медозбір, бджоли ситі і забезпечені кормом, то вони не хворіють. Цього року з цим ситуація набагато краща. Зараз, як і щороку восени, пішла тенденція до варроатозу, який спричиняє кліщ варроа. Тож пасічники обов’язково мають проводити обробку від цього кліща, адже він вражає личинок і бджіл. На це треба звернути увагу всім пасічникам.

–Чи є підтримка держави у вашій галузі?

– Того року вперше держава виділила кошти для зареєстрованих пасічників - по 200 грн на кожну бджолину сім’ю. Тому цього року пасічники, які боялись і сиділи в тіні , почали реєструватись, і до 1 жовтня мають термін щоб подати документи для отримання цієї дотації. Для прикладу, у Мукачівському районі уже зареєстровано близько 200-220 пасік.

Mukachevo.net

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

12 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів