Спортивні, байкерські, ретро: берегівчанин зібрав вражаючу колекцію мотоциклів (ВІДЕО)

Спортивні, байкерські, ретро: берегівчанин зібрав вражаючу колекцію мотоциклів (ВІДЕО)
Через майстерню Аттіли Ілошвая в Берегові пройшла сотня мотоциклів та мопедів з різних куточків світу.

 

Збирати їх чоловік почав не так давно, всього 5 років тому. І за цей час встиг відреставрувати більше 50 двоколісних з мотором. Ще кілька десятків чекають своєї черги в майстерні. Хоч колекціонуванням пан Аттіла почав займатись кілька років тому, з мотоциклами та мопедами пов'язане все його життя. Перший справжній двоколісний кінь з'явився у чоловіка ще в 6 років. Відтоді, каже колекціонер, це любов на все життя.

— Я завжди захоплювався мотоциклами та мотокросом. Але ідея збирати їх з'явилась не так давно. Спочатку мої рідні та друзі не сприйняли це серйозно думали, що я "того". Але з часом зрозуміли, що ця справа мені до душі і вже зараз навіть самі інколи допомагають.

Для своїх залізних улюбленців чоловік побудував розкішне житло. Навіть двері такого незвичного гаража оздоблені гравіюванням із зображенням мотоцикла. В середині - чоловічий рай, більше 30-ти розкішних, доглянутих, потужних мотоциклів та мопедів, які в будь-яку хвилину готові завестись та підкорювати міські дороги. Ця колекція схожа на іграшкову, тільки розміри моделей повноцінні. Всі мотоциклетні експонати розташовані по рокам випуску. Ще стільки ж мотоциклів тимчасово перебувають в інших колекціях, зокрема зараз ними милуються в Києві. Про свою техніку Аттіла знає все: рік та країна випуску, потужність, технічні характеристики, історія та багато іншого. Чоловік з особливою увагою ставиться до кожного мотоцикла. Та відреставрував їх сам.

— Шукаю деталі, яких не вистачає. Інколи і з закордону їх доводиться замовляти. Роблю на замовлення сидіння. Вони повинні виглядати, як оригінальні та новенькі. А найцікавіше це знімати шари фарби, які наносили на мотоцикл за роки його використання та дізнаватися, яким він був коли вперше виїхав з магазину. Саме найперший оригінальний колір я відновлюю. Якщо віднайти його неможливо, тоді підбираю, на мою думку, найбільш підходящий.

В майстерні берегівчанина, яку він розташував у підвалі свого будинку, чекають своєї черги ще десяток мотоциклів. Жартома чоловік називає це присіщення операційною. Тут гірляндами розвішані щойно пофарбовані металеві деталі, на стелажах які тільки хочеш поршні, колеса, вилки, пружини, двигуни, механізми запуску, рами, циліндри, суппорти, колодки і ще кілька десятків найменувань. Саме тут відбувається магія. За допомогою терпіння, праці, зусиль та часу зі старої "бляшанки" виходить ідеальний колекційний мотоцикл.

Найстарішому мотоциклу з колекції більше 90 років. Він зійшов з конвеєра у 1929-му році. Нові та потужні моделі, накшталт спортивної "Ямахи", зараз чоловік разом з сином використовують для участі у змаганнях з мотокросу.

—- У нас є клуб мотокросу. Ми їздимо на змагання. Маємо багато нагород. Саме з мотокросом і пов'язане все моє життя. Я люблю цю справу.

Чоловік продовжує поповнювати свою вражаючу колекцію, планує збудувати ще один гараж для улюблених експонатів та мріє залишити як можна більше унікальних двоколісних в Україні, бо як виявилось, більшість експонатів, що перебувають у нашій країні, не проти придбати закордонні любителі мототехніки.

Mukachevo.net

 

26 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів