Закарпатцям на замітку: все про європротокол і коли його використовувати?

Закарпатцям на замітку: все про європротокол і коли його використовувати?
Лише в Ужгороді, в літній сонячний день за сприятливої погоди стається близько 8 ДТП. Зимою ж, чи при поганих погодних умовах ця цифра може зростати до 25 за добу. Така статистика є доволі лякаючою, адже це говорить про дуже високу ймовірність для водія стати учасником дорожньо-транспортної пригоди. На щастя, левова частка таких інцидентів відбувається без шкоди здоров’ю учасників дорожнього руху та без значної шкоди їх майну. Розуміючи таку ситуацію та малозначність діяння, для зменшення бюрократичної складової і навантаження на органи поліції, законодавцем ще в 2011 році було прийнято закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплат страхового відшкодування”, яким було впроваджено Європротокол. У яких випадках ним зручно користуватися, які нюанси - розповідає юрист ПАО "Consensus" Андрій Мейсар.

 

"Відповідно до Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (надалі – Закон) при укладенні договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (автоцивілки) страховик зобов’язаний безоплатно видати страхувальнику бланк повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду встановленого МТСБУ зразка, тобто Європротокол.

Європротокол – бланк одного для всіх країн Європи зразка, його використання дає право оформити аварію без участі представників поліції та з подальшою можливістю відшкодування завданих збитків.

Відповідно до п. 33.2. ст. 33 Закону у разі настання дорожньо-транспортної пригоди за участю лише забезпечених транспортних засобів, за умови відсутності травмованих (загиблих) людей, а також за згоди водіїв цих транспортних засобів щодо обставин її скоєння, за відсутності у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, ці водії мають право спільно скласти повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду.

Згідно з Приміткою до ст. 124 КУпАП, особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення ПДР, що спричинило пошкодження транспортних засобів, за умови, що учасники ДТП скористалися правом спільно скласти повідомлення (Європротокол) про цю пригоду відповідно до Закону.

Тобто, Європротокол можна використовувати при дотриманні таких умов:

·                  учасники ДТП мають діючі поліси ОСЦПВ (автоцивілку) ;

·                 відсутність травмованих чи загиблих людей;

·                 обидва учасники згодні з обставинами події;

·                 обидва учасники не мають ознак вживання наркотичних, алкогольних або лікарських засобів, що знижують увагу та швидкість реакції;

Якщо водії скористалися Європротоколом шляхом обопільного його оформлення та підписання, то вони:

-  мають право залишити місце ДТП,

- звільняються від обов'язку інформувати органи поліції про настання ДТП,

- звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП.

Але, у випадку невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик працівників ДПС за номером 102 для оформлення ДТП - обов’язковий.

Якщо все ж підстави для складення Європротоколу наявні, то і тут є певний вибір, а саме те, що його заповнення може відбуватися як в паперовому вигляді, на спеціальному бланку, так і в електронній формі, з використанням системи «Електронний Європротокол»( за посиланням https://dtp.mtsbu.ua).

Складення електронного Європротоколу, можна віднести до нововведення, яке поки що не набуло достатньої поширеності. Така можливість була впроваджена в МТСБУ рішенням Президії від 13.07.17 № 403/2017, яким визначено, що з 01.10.2017 Європротокол, оформлений в електронній формі, є повним аналогом європротоколу, пред’явленого страховику в паперовій формі. Різниці між електронним Європротоколом і паперовим немає. І хоча в цифрову добу майже всі водії мають смартфони та вихід в Інтернет, незважаючи на зручність, швидкість та простоту такого сервісу, його використання є досить незначним.

Паперовий бланк Європротоколу видається автовласнику страховиком безкоштовно під час укладення договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. 

 Виникає запитання, яким чином отримати паперовий бланк при укладенні договору онлайн або через гарячу лінію страхової компанії (що є дуже поширеним на сьогодні у зв’язку карантинними обмеженнями)? Відповідь є доволі простою - він видається безоплатно на підставі письмової заяви в будь-якому представництві страховика. Така ж процедура передбачена у разі втрати або використання бланку Європротоколу отриманого при укладені договору безпосередньо в офісі страхової компанії.

Необхідно зазначити, що при заповненні електронного Європротоколу існує ще декілька додаткових вимог, крім тих, що зазначалися вище. До них відносяться такі:

- в учасників ДТП повинні бути наявними діючі поліси обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, укладені з вітчизняними страховими. Адже, можливість автоматичної передачі інформації про страховий випадок у МТСБУ поширюються лише на українських страховиків. Тому, якщо у одного з учасників ДТП є поліс іноземного страховика, їм необхідно заповнювати саме паперовий варіант Європротоколу або викликати працівників поліції.

- для оформлення електронного Європротоколу, у водіїв повинні бути  при собі справні мобільні телефони з фотокамерою та доступом в Інтернет. Це необхідно для можливості передачі даних, фіксації та підтвердження обома водіями факту ДТП та неможливості зловживання з боку одного з них.

- відсутність причепу. Відповідно до Закону причіп вважається транспортним засобом та підлягає додатковому страхуванню за полісом «автоцивілки», а в електронному форматі відсутня можливість його внесення.

- при складенні дається вся необхідна інформація та поради (найпоширеніші схеми ДТП на вибір, наявність всіх необхідних підстав, швидка перевірка діючих полісів), що спрощує процедуру та сприяє недопущенню помилок.

- електронний Європротокол після коректного заповнення страхові отримують автоматично.

Якщо сталась ДТП, за наслідками якої був заповнений паперовий Європротокол- учасники аварії повинні не пізніше трьох робочих днів від дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до свого страховика.

Важливо знати, що у Європротоколу є певний недолік. Так, максимальна страхове відшкодування, яке можливо отримати за результатом його оформлення обмежене сумою 50 000 грн. Тому, водіям при вирішенні питання чи викликати поліцію, чи складати Європротокол, необхідно уважно подумати та оцінити збитки. Якщо вони перевищують суму ліміту, то ми рекомендуємо, все ж звернутися до правоохоронних органів для фіксації ДТП, та подальшої процедури оформлення страхового відшкодування у звичайному порядку. Адже, сума шкоди, яка буде перевищувати максимум відшкодування, буде стягнута з винуватця аварії.

Отже, варто зазначити, що впровадження в Україні спрощеної системи повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду (Європротоколу) має ряд позитивних таких переваг:

1. Збереження часу на очікування органів поліції, подальшого оформлення протоколів, опитування учасників, бюрократичної волокіти та затягування процедур.

2. Простота та доступність складення;

3. Відсутність адміністративної відповідальності за порушення ПДР;

3. Можливість самостійного врегулювання ситуації водіями та спрощення звернення до страхової компанії для відшкодування збитків.

Ми рекомендуємо нашим читачам користуватися таким зручним інструментом як Європротокол. Проте, розуміючи, що не кожен з водіїв вникав в процедурні аспекти такого явища, ми будемо публікувати додаткові матеріали та інструкції з даної теми.

Якщо у Вас виникають питання чи проблеми, при його складенні або Ви хочете професійної консультації для унеможливлення допущення помилок та гарантування подальшої виплати сум відшкодування за Європротоколом- звертайтеся до Департаменту врегулювання збитків ПАО «Consensus» за номером телефону (066) 204 4643 або ж за адресою Ужгород, вул. Гойди, буд.10 офіс 60 (5 поверх)."

 

11 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів