Закарпаття відвідали керівники МОЗ. Як оцінили медичну галузь краю?

Закарпаття відвідали керівники МОЗ. Як оцінили медичну галузь краю?
Із робочою поїздкою на Закарпатті перебувають заступники Міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко та Ірина Микичак.

 

Урядовці передусім цікавляться, як в області просувається медична реформа під час боротьби з пандемією та як функціонують заклади, де приймають хворих на коронавірус. З цією метою вони відвідали райлікарні у смт Воловець, смт Міжгір’я, КНП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги у м.Берегові, Лікарню Святого Мартина (колишня Мукачівська ЦРЛ) у м.Мукачево та обласні лікарні в Ужгороді.

Останнім часом на Закарпатті завантаження ліжок в лікарнях першої хвилі, які приймали хворих на коронавірус, було досить суттєвим. Передусім це було пов’язано з тим, що збільшилася кількість тестувань на виявлення COVID-19. До лікування хворих на коронавірус у Закарпатській області було долучено додатково ще 6 закладів - районних лікарень, сказав головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я України.

Віктор Ляшко:

«Наше завдання практично допомогти цим лікарням законтрактуватись із НСЗУ і отримати фінансування, яке покриває 300% надбавки лікарям, які працюють з ковідом, повну забезпеченість дороговартісними медпрепаратами, передусім антибіотиками, які використовуються під час лікування, щоб ніхто із пацієнтів самостійно не вишукував фінанси на лікування.»

 

Також заступники міністра охорони здоров’я разом із головою Закарпатської ОДА Олексієм Петрович та його першим заступником Олегом Коцюбою з’ясовували, чим ще треба доукомплектувати медичні заклади області, які приймають хворих на коронавірус. Від кількості бригад, наявного обладнання, залежить рівень фінансування, яке Національна служба здоров’я України надає закладам. Віктор Ляшко: «Наше головне завдання – винайти проблему і допомогти її вирішити, комплексно, на усіх рівнях- національному, регіональному, місцевому.»

Говорили й про адаптивний карантин, який продовжили до 31серпня, про відновлення системи протиепідемічного захисту в Україні. Ірина Микичак, заступниця міністра охорони здоров’я України: «COVID-19 - хвороба - непередбачувана, ми повинні навчитися жити в нових умовах і пристосуватися до них.»

Окремо про реформування психіатричних лікарень розказала заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. Вона відвідала Берегівську психіатричну лікарню: «На жаль, в Україні психіатрія ніколи не була в пріоритеті. Психіатричні лікарні є занедбані, їх є багато, значно більше потреби. Не усі пацієнти мають лікуватися у психіатричній лікарні. Дуже доглянута Берегівська психіатрична лікарня, дуже чиста, активний фаховий керівник Тетяна Алмашій. Ми працюємо над тим, щоб психіатрична служба була дофінансована.Антикризовий пакет дофінансування можна законтрактувати до 31 серпня.»

 

Загалом були визначені проблемні моменти функціонування закладів охорони здоров’я області, зокрема фінансові, й визначені шляхи їх вирішення.

Пресцентр Закарпатської ОДА

 

26 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів