На будівлю юридичного факультету УжНУ чекають ремонтно-реставраційні роботи (Фото)

На будівлю юридичного факультету УжНУ чекають ремонтно-реставраційні роботи (Фото)
Минулого тижня в Ужгороді відбулося чергове засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Закарпатській ОДА. На розгляд членів ради знову потрапили питання щодо змін, запланованих в історичному ареалі Ужгорода. Йшлося про будівлі дуже відомі в місті, тож подані проєкти розглядали прискіпливо.

 

Першим члени ради розглянули проєкт реконструкції однієї з квартир будинку по вулиці Підгірній, 18. Нещодавно на консультативну раду вже подавали паспорт опорядження фасаду цієї будівлі, тоді йшлося про облаштування кафе у квартирі, де колись проживав  відомий художник Ференц Семан. Тепер же власники квартири на останньому поверсі хочуть розширити своє помешкання за рахунок горища, облаштувавши мансардний поверх. Конструкції даху змінені не будуть, однак на покрівлі для цього потрібно зробити мансардні дахові вікна, що змінить загальний вигляд будівлі. Під час обговорення проєкту виявилося, що подібні наміри має і власник ще однієї квартири цього будинку, тож, аби розглянути ймовірні зміни у комплексі, члени ради порадили сусідам об’єднати проєкти і подати їх на розгляд повторно.

Друге питання з переліку поданих стосувалося однієї з найстаріших будівель Жупанатської площі – колишньої синагоги неологів, зведеної ще в 1870-х роках. Будівля, в якій багато років працювало аптекоуправління, є нововиявленою пам’яткою архітектури місцевого значення, однак в останні роки перебуває в жахливому стані.

Нині власник будівлі хоче відремонтувати фасад: замінити вікна на дерев’яні зі збереженням автентичного рисунку, замінити покрівлю на оцинковану бляху темного кольору, пофарбувати стіни. Паспорт опорядження фасаду розробив інститут «Укрзахідпроектреставрація» зі Львова, однак представник власника будівлі не зміг відповісти на питання, чи проводилися фахівцями інституту дослідження в архівах, які могли би повернути споруді її автентичний вигляд.

Беручи до уваги історичну та архітектурну цінність будівлі, яка є чи не єдиним взірцем угорського романтизму в Ужгороді, члени консультативної ради з питань охорони культурної спадщини попросили розробити не просто паспорт опорядження фасаду, а реставраційний проєкт із урахуванням автентики будівлі.

Бурхливим видалося обговорення паспорту опорядження фасадів житлових будівників № 23 та 25 по вулиці Капітульній. Це – два з семи майже однакових історичних будинків каноніків із так званого Канонічного ряду, які є частиною пам’ятки місцевого значення «Замкова гора» та пропоновані для внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, як «Житловий будинок членів капітули, поч. ХХ ст.». Незважаючи на такі регалії, один із цих будинків, № 23, вже є незаконно перебудованим. Ще приблизно 2011 року там без повного комплекту дозвільних документів провели реконструкцію із облаштуванням мансардного поверху і зміною геометрії даху. У 2019-му теж без дозволу на старовинній будівлі замінили покриття даху, після чого ДАБК Ужгородської міськради та департамент культури ОДА наклали на власників штрафи.

Тепер власники бажають узаконити вже виконані роботи, а їхні сусіди з будинку № 25 пропонують так само підняти рівень даху і разом виконати ремонт фасаду – саме тому на розгляд подали проєкт одразу по двом будівлям. Однак члени консультативної ради проголосували за те, аби ці два проєкти були відокремлені, оскільки на одному з будинків роботи із заміни даху вже фактично виконані. Тож на наступне засідання проектант повинен подати проекти архітектурних перетворень окремо.

Зі самовільним будівництвом зіштовхнулися члени консультативної ради і при розгляді наступного проєкту – реконструкції з надбудовою квартири на вулиці Митрака. Під час обговорення проєкту виявилося, що насправді квартиру вже надбудували, тепер же власники хочуть «заднім числом» узаконити свої роботи. Зробити цього не вдалося, члени ради проголосували проти затвердження проєкту.

Великі ремонтно-реставраційні роботи чекають незабаром на будівлю юридичного факультету УжНУ – пам’ятку архітектури місцевого значення, історичну споруду чоловічої греко-католицької вчительської семінарії на вулиці Капітульній. УжНУ хоче провести цілий комплекс робіт, починаючи із заміни аварійних дерев’яних конструкцій даху та заміни покрівлі, завершуючи ремонтом фасаду із заміною існуючого облицювання із ламаного каменю на плити з пісковика. Члени консультативної ради мали кілька питань до розробника проєкту, зокрема цікавилися вибором колористики фасаду. Представник університету на ці питання відповіді не мав, тож розгляд цього проєкту вирішили перенести на наступне засідання, на якому розробник має бути присутній особисто чи онлайн.

Крім цих питань, на засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини розглянули історико-архітектурний опорний план смт Тересва Тячівського району (для внесення до Державного реєстру пам’яток там пропонують чотири будівлі) та такий же план смт Воловець.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»  

 

02 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів