На домашку – зварити мед із кульбаб і продати повітря: в УжНУ почалися курси «Україна-Норвегія»

Щоб змінити своє життя, потрібно вийти із зони комфорту, часто радять психологи. Тепер із зони комфорту вийшов увесь світ. А учасники курсів перекваліфікації «Україна-Норвегія» у цей час не тільки взялися за опанування нової професії, а ще й виконують домашні завдання, які змушують вмикати мозок і долати лінощі. У курсів змінився вектор: тепер орієнтуються більше на інноваційне підприємництво, ніж на туризм. Про старт роботи та особливості нового навчального семестру Медіацентру розповів куратор курсів Україна-Норвегія, професор УжНУ Федір Шандор.
ПРОГРАМА КУРСІВ ЗМІНЮЄТЬСЯ
Курси перекваліфікації віськовослужбовців та членів їх сімей «Україна-Норвегія» діють при УжНУ вже третій рік. Учасників набрали вп’яте. У попередні роки програма була орієнтованою на розвиток туризму. Цього разу вирішили дещо переорієнтуватися:
«Ми обрали новий напрям – інноваційну діяльність. Чому? Щоб не зациклюватися на одному, – пояснює Федір Шандор. – Ми залишили трошки туризму. Але реагуємо на реалії життя, тож додали інноваційні моменти: SMM, маркетинг, інноваційне підприємництво, учасники вчаться створювати власні проєкти, дізнаються про правові аспекти власного бізнесу тощо».
Федір Шандор розповідає, що за час реалізації курсів на Закарпатті змінилося 80 % лекційного наповнення, на 50 % змінилися самі лектори, подача матеріалу теж відрізняється. А завдяки карантину іншим став і формат навчання.
ТУТ ВЧАТЬ ЗДІЙСНЮВАТИ МРІЇ
«Ми вирішили відійти від переповненого ринку туризму. Хоча залишили розділ екскурсоводства (наздоженемо його після завершення карантину). Але бачимо, що в учасників є запит на реалізацію мрій: хтось хоче відкрити дитячий садок, хтось мріє про фермерство чи екосадибу. Цього разу узагальнили всі потреби, які декларували учасники попередніх семестрів, і тепер навчаємо інноваційної діяльності. Далі будемо дивитися, як це спрацює, будемо вдосконалюватися та орієнтуватися на запит слухачів», – переконує координатор проєкту від УжНУ.
ЗАВДАННЯ ЗМУШУЮТЬ ВИХОДИТИ ІЗ ЗОНИ КОМФОРТУ
Мед з кульбаби, зварений Вікторією Павлик
Розмалювати писанку у стилі Енді Воргола, зварити мед із кульбаб, придумати заробіток на воді та повітрі – це далеко не повний перелік домашніх завдань, які вже дістали й виконали учасники навчання. Це змушує виходити із зони комфорту, мислити ширше і вилазити за межі рамок.
Навчання почали трохи пізніше, ніж планували – втрутився карантин. Ясна річ, працюємо в режимі онлайн: щодня відбуваються лекції, додаткові матеріали учасники черпають із сайту електронного навчання УжНУ. Там само здають письмові домашні завдання. Крім того, викладачі надають додаткові лекції – записи із попередніх семестрів.
Вперше кожен тиждень присвячений конкретній темі. Загалом протягом 12 навчальних тижнів учасники курсів познайомляться із фандрейзингом, краундфандингом, просьюмеризмом. Вивчатимуть проблему сміття і його переробки, дізнаватимуться нове про землю і ферму. Один тиждень стосуватиметься туризму і ресторанного бізнесу, інший – збору дикорослих рослин, ще один – сезонних професій та підзаробітку. Тут навчатимуться перетворювати хобі на бізнес, створювати тренінги й навчальні курси на основі професійних знань. Говоритимуть про спорт, фітнес, соціальну сферу як бізнес та нові професії і їх перспективи на Закарпатті.
Продовження карантину може вплинути на тривалість навчання: «…тоді теорію вичитаємо, а практичну частину залишимо на час виходу з карантину: це екскурсії, виїзди на інноваційні об’єкти, знайомство із підприємцями», – каже Федір Шандор.
УЧАСНИКИ І ВИПУСКНИКИ КУРСІВ СТАЮТЬ ДРУЖНОЮ РОДИНОЮ
Курси перекваліфікації прослухали вже близько 120 осіб. Із усіма ними є контакт, їхні починання підтримують та допомагають розвивати як викладачі, так і інші учасники.
Федір Шандор резюмує: «Ми не втрачаємо зв’язки з нашими слухачами – багато з них стали колегами по туризму і підприємництву, товаришами. Тому курси не закінчуються – вони тривають навіть після завершення навчальної частини».
Врешті випускники отримають три види сертифікатів: про проходження курсів від УжНУ, від норвезького університету Nord та додатковий сертифікат від Закарпатської туристичної організації за конкретним напрямом. А ще – друзів та колег, які завжди порадять і підтримають.
Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ
До теми
- Смак літа в кожній ложці: в Ужгороді створили полуничне меню
- Працівники Ужанського нацпарку облаштували готелі для бджіл
- Під час виходу з «Азовсталі» потрапив у полон: на Закарпатті зустріли воїна, якого звільнили під час великого обміну полоненими
- Свято Міри в Лазещині і шлях до відродження вівчарства: репортаж з полонин
- Родини ветеранів українсько-російської війни беруть участь у проєкті відновлення ментального здоров’я на Закарпатті
- «Бограч-index» – травень 2025: за місяць продукти подешевшали на 2%
- На Закарпатті зросла захворюваність на ГРВІ
- На Закарпатті проживає 24 621 багатодітна сім’я й 59 жінок області мають звання «Мати-героїня»
- «Файна вишиванка»: в Ужгороді оригінально вітали з Днем вишиванки
- Шахрайські схеми з рідними полонених і зниклих безвісти
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у квітні 1925-го?
- «Но, раз дякуву, з мене кавіль»: 100+ колоритних фраз, які ви почуєте тільки на Закарпатті
- 178 немовлят народилося у квітні у Клінічному перинатальному центрі в Ужгороді
- Весна в Ужгороді змінює фарби — сакури вже відцвіли, але краса не зникає
- У Кам’яниці висадили «Дерева пам’яті» на честь українських героїв
- Де знайти гліцинії в Ужгороді?
- В Ужгородському замку відбудеться бал, збиратимуть гроші для важкохворого Олежика Ригана
- На виставці іконопису говорили про створення музею ікон Закарпаття
- Закарпатські патрульні нагадують пішоходам про їхні права та обов'язки
- Яких груп крові бракує в лікарнях Закарпаття цього тижня
До цієї новини немає коментарів