Громадський контроль зовнішнього тестування

10 листопада в Ужгороді за ініціативи Громадянської мережі "Опора", був проведений одноденний семінар "Громадський контроль зовнішнього тестування - прозорий процес та об’єктивний результат".

 


Завдання органів влади – забезпечити проведення у 2008 році всеохоплюючого зовнішнього незалежного тестування на високому рівні. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко. "Це одна з ключових програм у 2008 році, – підкреслив Віктор Ющенко. – Ми повинні забезпечити стовідсоткове тестування в усіх навчальних закладах".
Він нагадав, що Міністерство освіти отримало завдання забезпечити перехід на незалежне тестування ще у 2005 році і відтоді в цьому напрямку було проведено значну роботу.
Президент, зокрема, зауважив, що у 2006 році тестування пройшли 44 тисячі абітурієнтів, у 2007 – вже 116 тисяч.
Семінар з підготовки громадських спостерігачів за процесом зовнішнього оцінювання є логічним продовженням покращення системи якості освіти в Україні.
Учасники семінару (а це були представники громадських організацій, батьківських комітетів, вчителі репетитори) мали змогу познайомитись з процесом організації та особливостями програми зовнішнього тестування випускників середніх шкіл у 2008 році.
Як зазначив представник міського відділу освіти, питання громадського контролю за процесом зовнішнього оцінювання є вкрай важливим, адже, допомагатиме у організаційній роботі, та демонструватиме неупередженість самої системи тестування.
Громадськими спостерігачами можуть бути:
• особи делеговані батьківськими комітетами навчальних закладів
• представники політичних партій
• Представники громадських організацій
Громадськими спостерігачами не можуть бути:
• родичі учнів, які приймають участь у тестуванні;
• Їхні вчителі, класні керівники
• Керівники закладів освіти, де вони навчаються
Для реєстрації громадські спостерігачі надають такі документи:
• Заяву на ім’я відповідального за пункт тестування, у якій вказується, що громадський спостерігач ознайомлений та зобов’язується дотримуватись цього порядку
• Витяг з рішення батьківського комітету чи керівного органу громадської організації (політичної партії) про делегування громадського спостерігача
• Документ, що засвідчує особу

В Україні визначено 9 регіональних центрів оцінювання якості освіти, і Закарпатська область належить до Івано-Франківського, який розташований за адресою:
76014, м. Івано-Франківськ, вул. Розумовського, 9
Поштова адреса: 76014, вул. Бандери, 10а, (034) 275-09-75 факс

Більш детальну інформацію можна отримати безпосередньо в Українському Центрі оцінювання якості освіти
http://www.testportal.com.ua [email protected]
(044) 503-37-93, (044) 503-37-95
Перегляд фільму з минулорічного тестування допоміг більш чітко уявити процедуру складання тестів учнями, та спланувати роботу майбутніх спостерігачів з боку громад кості.
Не менш важливим є питання моніторингу процедури подачі результатів зовнішнього оцінювання до вищих учбових закладів та їх прийом з боку вузів.
Семінар відбувся за підтримки USETI, USAID, MCC.

Власна інформація

 

13 листопада 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2007-12-20 / 23:04:00

    я вважаю що зовнішнє тестування не потрібно вводити в цьому році.я учень 11 класу, і зараз я не знаю, що мені робити. за попередньою статистикою того року зрозуміло, що здати тестування майже не реально. так як воно розраховане на нову програму, то його потрібно ввести для учнів, які за нею вчаться. тим більше з розповідей вчителів ми розуміемо, що завдання тестів не є досконалими і містять в собі помилки. тому я вважаю, що міністерство повинне допрацювати зміст завдань, видати необхідну програму навчання, а потім вводити незалежне тестування.