Краса і магія води та світла: в Ужгороді відкрили виставку робіт Андрія Коцки

До Міжнародного дня музеїв у меморіальній майстерні будинку-музею народного художника України Андрія Коцки по вул. Вінничній, 20 в Ужгороді підготували виставку робіт із колекції закладу «Краса і магія води та світла».

 

Вода на картинах митців – одна з найбільш популярних тем. І це не дивно. Споглядання пейзажу з водоспадом, озером чи гірським струмком заспокоює, позбавляє людину негативних емоцій. Тому на виставках та вернісажах глядачі зупиняються біля творів, на яких зображено водну стихію. Природний ландшафт досить складно зобразити на полотні реалістично. Живописці, яким це вдається, завжди залишатимуться затребуваними.

Коцці це чудово вдавалося в різні часи. І мова не лише про море, в яке неможливо не закохатися «Морський пейзаж» (Гурзуф, Чеховка)» (1968 р.). Давайте разом подивимося на картини з гірськими струмками, гуркотливими каскадами, тихою гладдю лісових озер, різноманітних ландшафтів – засніжені ліси, річки, потічки. Особливо Коцці вдавалося зображення водної гладі і дерев. Манера письма художника характеризується використанням різноманітних прийомів, їх міксом. Він любив експериментувати.

Найцікавіші його роботи, на яких є вода. Вони реалістичні, там немає навмисного драматизму видів дикої природи.

Митець відмовляється від романтичного сприйняття, прагне зображати типові для Закарпаття пейзажі: невеликі села, що потопають у зелені, гори, водна гладь озер… Зверніть увагу на його «Гірське озеро» (1950-ті). Скільки у картині одночасно величі та умиротворюючого спокою! Невелике озеро, могутні високі дерева, які віддзеркалюються у гладі води… Невеликі етюди, які Маестро створював майже на одному подиху – «Дерева над водою», «Пейзаж із річкою» (1970-ті) та інші дають змогу глядачам насолодитися чудовими закарпатськими пейзажами в різні пори року.

Роботи Коцки «Холодна весна» (1939 р.) та «Бузковий ліс» (1960-ті) передають атмосферу пробудження природи. Переважна синьо-сіро-бузкова гама відображає кольори весняної води та неба, кольори настрою автора, які відчуваємо й ми. Літо вирує на епічному полотні «Пейзаж з річкою» (1970-ті) та невеликому етюді з такою ж назвою…

Дуже часто художник писав осінні пейзажі нашого краю, які підкреслюють красу та чарівність Карпат: «Осінь над озером», «Осінь у горах» (1970-ті). В Невицькому та Дубриничах автор працював на пленерах у 1970 –1980-х, там створив декілька чудових робіт, які теж маєте змогу побачити. Запрошуємо всіх на виставку спокою та натхнення, які так необхідні в наш час. Діятиме експозиція з 18 травня.

Олена М’ясищева,

завідувачка музеєм

 

18 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів