Кінець лояльності

Комунальні підприємства по-новому боротимуться з боржниками

 

4 078 ПРІЗВИЩ УЖГОРОДЦІВ ПОТРАПИЛИ
ДО "ЧОРНОГО" СПИСКУ БОРЖНИКІВ

Першого листопада, в четвер, ужгородці знайшли у своїх поштових скриньках спецвипуск газети "Ужгород" накладом 20 тис. примірників зі списками боржників за тепло. У переліку тих, кому ужгородці мають "дякувати" за відсутність тепла, значилися городяни з боргами понад тисячу гривень (у списках 4 тис. 78 прізвищ). Серед них є і такі, які спожили теплової енергії на 6 тис. грн., 8 тис. грн., 10 тис. грн. тощо. А ще є близько 3 тис. чоловік з боргами, меншими за тисячу гривень. Загалом же теплопостачальним організаціям на сьогодні боргують 12 тис. 940 квартир.

Знайшовши себе у списках, люди реагували неоднозначно. Скарги звучали: а) на те, що їх внесли до цього списку, б) що в ньому разом вказані борги як колишнього Ужгородтеплокомуненерго, так і КП "Уж-тепло", в) що значаться реструктуризовані борги або ж борги, на погашення яких складена угода, г) пропонували "замість витрачання паперу на друк негайно відрізати боржників від системи центрального опалення й гріти тих, хто платить", в) рішуче подавати на боржників до суду тощо. Пенсіонери своє обурення мотивували тим, що вчасно платять за комунальні послуги, однак потерпають через боржників, серед яких багато платоспроможних городян. У переліку останніх знайомі прізвища юристів, чиновників із міської ради і облдержадміністрації, працівників правоохоронних органів, до речі, є і начальник одного з не найгірших міських ЖРЕРів.

Платоспроможні городяни у свою чергу нарікали на те, що автономне опалення в їхніх квартирах встановлене давно, вони вже й забули, коли востаннє користувалися централізованим теплопостачанням, однак тепловики не хочуть визнавати цей факт і вперто надсилають рахунки за неіснуючі послуги. "Ми надрукували всіх боржників, хто має борг понад тисячу гривень. Серед цих боржників є далеко не бідні люди з усіх рівнів влади, у тому числі з нашої, й вони або розрахуються, або підуть звідси...", — прокоментував ситуацію перший заступник міського голови Володимир Бобков. Спецвипуск газети зі списками боржників передали в обласну адміністрацію, інші державні установи з проханням вжити відповідні заходи.

Для довідки. Списки боржників готувало КП "Уж-тепло". Оприлюднення їх на шпальтах газети зроблене на замовлення цього підприємства відповідно до укладеного договору. Після друку весь тираж спецвипуску був повернутий підприємству, яке оплатило газетний папір і друк, а газету розповсюджували безкоштовно.

МЕТА ВИПРАВДОВУЄ ЗАСОБИ

З цим відомим висловом можна погодитися з огляду на ситуацію з 8-мільйонними боргами населення, хоча, на переконання адвоката Юрія Анісімова, така інформація належить до конфіденційної і може трактуватися як втручання у приватне життя з метою поширення відомостей негативного характеру. Так, один з ужгородців, мотивуючи тим, що публікування у списках боржників попсувало йому ім’я і ділову репутацію, зажадав спростування на шпальтах газети з таким же накладом, 20 тис. примірників. До того ж, мовляв, він має довідку про те, що відрізаний від ЦО.

Однак самої тільки довідки від ЖРЕРу про те, що від’єднання від ЦО проведене без технічних порушень, замало. На жаль, багато ужгородців саме на цьому етапі і зупиняються, облаштовуючи індивідуальне опалення. ЖРЕРи ж надають довідки про факт "обрізання", незважаючи на наявність відповідного дозволу на це від міської ради.

Всяка боротьба має вестися фазово, прозоро і послідовно, якщо вона зорієнтована на конкретну мету. У даному випадку метою є погашення боргів населення самими боржниками. Тож вихід у світ спецвипуску зі списком боржників 1 листопада став логічним продовженням проведеної напередодні та оприлюдненої ЗМІ роботи міського відділу виконавчої служби Ужгородського міськрайонного управління юстиції. Нагадаємо, за рішенням суду державні виконавці описували майно боржників (див. минулий номер "Ратуші"). Як запевнив начальник цієї служби Сергій Хваста, описування побутової техніки, предметів домашнього вжитку включно з автомобілями і навіть квартир на погашення заборгованості за комунальні послуги — це тривалий, безперервний процес. Крім того, населення має добре усвідомлювати: краще не тягнути з боргами, адже борги тих, на кого подадуть до суду, від цього тільки зростуть. Окрім них, доведеться сплатити також судові витрати, виконавчий збір, що становить 10 відсотків від суми стягнення, витрати виконавчого провадження, що можуть складати до кількох тисяч гривень. Наскільки будуть ефективними нові методи боротьби, яка розпочалася, нині можна тільки гадати. Однозначним є інше: робити щось таки треба...

Для довідки та більшої об’єктивності подаємо коментар адвоката Юрія Анісімова. "У судах можна знайти не одну сотню позовних заяв колишнього Ужгородтеплокомуненерго до громадян про стягнення заборгованості з оплати послуг теплопостачання. На власному досвіді судових позовів із Ужгородтеплокомуненерго я переконався, що це підприємство, скажімо, зовсім не цікавив той факт, що на мій 9-й поверх у віддаленому від тепломереж під’їзді панельного будинку тепло, м’яко кажучи, надходило вкрай слабко, а гаряча вода взагалі ніколи не піднімалася вище 5-го поверху. Ось які порушення допускаються комунальниками при звертанні в суд найчастіше: не дотримується трирічний термін позовної давності для звертання в суд і в розрахунках приймаються заборгованості, що виникли за більш ранній період часу; методика розрахунку суми заборгованості не враховує окремо плату за опалення і гаряче водопостачання, зміни цін і тарифів на них за період заявлених позовних вимог; не враховується і не береться до уваги при розрахунках заборгованості, що в квартирі з певного часу встановлено лічильник витрат води, покази якого ніхто не перевіряє і не враховує при зверненні до суду; ігнорується факт відключення від системи центрального опалення і гарячого водопостачання й встановлення автономного опалення; розрахунки проводяться з кількості людей, що нібито проживають на даній житлоплощі, у той час як унаслідок різних причин реально ця кількість проживаючих давно змінилася. В додатках до позовної заяви, довідках, складених не на ім’я відповідача, зазначеного в позовній заяві, часто вказані інше ім’я чи по батькові, і такі документи не можуть бути прийняті судом як належні й допустимі докази. Сам зміст цих "довідок" теж викликає обгрунтовані сумніви, іноді зазначені в них дані відрізняються від даних аналогічних довідок, виданих раніше. Розрахунок штрафних санкцій і інфляційних затрат проводиться, виходячи з сум заборгованостей, які не можуть стягуватися через закінчення терміну давності позову. (Наприклад, у мене сума заборгованості за 2004 р. становила 456,97 грн., а пеня й інфляційні витрати за 2004 р. вираховувалися позивачем із суми ще раніше виниклої заборгованості — 3 412,78 грн.). "Накручені" в такий спосіб пеня й інфляційні затрати можуть становити більше половини всієї суми позову".

При цьому п. Анісімов переконаний: чим менше санкцій, тим більшою є вірогідність, що кількість боржників зросте, і навпаки... З огляду на те, що на сьогодні, за різними даними, понад чверть українських родин час від часу стають боржниками ЖКГ, а з часом їх кількість тільки збільшиться, розраховувати на колишню лояльність комунальних господарств до своїх боржників не варто.

РІО

 

10 листопада 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2007-11-10 / 19:10:00

    бРЕХНЯ!бІЛШЕ ПОЛОВИНИ ЦИХ УЖГОРОДЦІВ НЕ ОТРИМАЛИ ТЕПЛА ЗИМОЮ,ТИМ САМИ М ПРОТЕСТУЮТЬ ПРОТИ ВИМАГАННЯ ГРОШЕЙ ЗА НЕНАДАНІ АБО НЕЯКІСНІ ПОСЛУГИ.