Які різдвяні традиції існують на Закарпатті

Суспільне зібрало найцікавіші з них.
Колядки та вертепи
В селах Закарпаття збереглися традиції, коли діти або й навіть старші чоловіки збиралися в бетлегеми та з вертепом ходили колядувати до односельців. За традицією, рано на Різдво перший колядник повинен бути молодий хлопець чи бетлегеми.
Закарпатці традиційно віддячують за коляду у хаті. Раніше дітям давали фрукти, солодощі чи інші подарунки. Зараз більшість закарпатців віддячують грошима і рідше солодощами.
В деяких селах досі збереглася традиція, коли ввечері хлопці збираються гуртом і ходять колядувати до незаміжніх дівчат. Вони ж, своєю чергою, мають віддячити хлопцям, пригостивши їх їжею та напоями.
Сита худоба та солома в хаті
На Закарпатті на Святий вечір приділяється особлива увага свійським тваринам. Не можна, аби в цей день вони були голодними. Господарі не сідають вечеряти до того моменту, поки не нагодують худобу.
Перед вечерею потрібно нагодувати всіх свійських тварин та зробити всю роботу по господарству. Тоді голова родини вносить до хати солому та розкидує її по підлозі. Роблять це на хороший урожай.
Святкова вечеря
Святкову вечерю розпочинали із появою першої зірки на небі. До цього моменту, впродовж дня, їсти й пити забороняється. Обов’язково перед вечерею вся родина молиться. Далі голова сім’ї дякує Богові за минулий рік та віншує на рік прийдешній.
На Закарпатті на Святий вечір зазвичай не готували кутю. Головна закарпатська страва на Різдво — карачун, або корочун. Це хліб з "пупцем", куди насипають сіль чи зерно або ставлять колоски. Його випікають на три найбільші зимові свята і тримають на святковому столі. У пам'ять про предків на Закарпатті часто на підвіконня ставили келих вина, прикритий скибкою хліба. Також могли залишати окреме місце за столом для померлих родичів.
"Лякання" дерев
Раніше існувала традиція, коли закарпатський господар у ніч на Різдво виходить до себе у сад і "лякає" сокирою дерева, які цьогоріч не приносили хороший урожай. Господар замахується сокирою над деревом і обіцяє зрубати його, якщо і надалі буде слабий урожай.
До теми
- Богдан Андріїв: «Щиро вітаю із Різдвом! Нехай у кожній оселі панують злагода, тепло і віра в Перемогу»
- Військових в Ужгородській міській лікарні волонтери пригостили кутею
- Святвечір на Закарпатті: традиційна кухня та обрядовість святкування
- Втрачений Ужгород: як у місті католики Різдво відзначали
- Різдвяний традиційний закарпатський хліб карачун: давні обряди споживання
- «Бджолині крильця» родини Ленделів: від селекції карпатської бджоли до порятунку пасічників з усієї України
- Унікальна страва Полянської Гути: як готують рисильовані голубці
- «Іграшка для воїна»: майстер-клас в Ужгородському замку
- Довга дорога до школи. Як школярі в гірському закарпатському селі ходять щодня по 8 км на навчання
- Закарпаття посіло 7-ме місце в Україні за обсягом прийнятого в експлуатацію житла
- На Закарпатті для ромських дітей проводять спеціальні заняття для підготовки до школи
- “Дитина кожного дня просить тата”: історії жінок, чиї рідні зникли безвісти
- Закарпатський обласний кардіоцентр долучився до міжнародної акції “16 днів проти насильства”
- На Закарпатті створили дорожні карти допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства
- На Закарпатті втілюють міжнародний проєкт для покращення ментального здоров’я молоді в освіті
- Сила землі та спільноти: три історії переселенців, які знайшли новий дім у Нижньому Селищі на Закарпатті
- 1000 гігієнічних наборів хочуть зібрати для військових на Закарпатті до свята Миколая
- На Закарпатті зараз 23 842 військових, які звільнилися з лав армії
- День спільної пам’яті, тиші й молитви: чому закарпатці 1 листопада поминають померлих
- Пітятко, ружа, тинґириця, калап, ґарадичі: топ-25 слів закарпатського діалекту

До цієї новини немає коментарів