Чи діють закони України на території міста Чоп ?

Загальновідомо, що Чоп маючи статус міста обласного підпорядкування є найменшим по території містом на Закарпатті. Уже сьогодні гостро відчувається нехватка землі для потреб забезпечення життєдіяльності міста. Отже, кожний клаптик землі має високу ціну, а якщо на ній розташований міський ринок, котрий щоденно приносить чималі грошові кошти то ця земля по мірках Чопа є безцінною. Серед підприємців міста першим це збагнув Палко В.Е., який свого часу викупив будівлю міського ринку і на його базі (із двох осіб) організував ТОВ "Агора". Однак власники вказаної комерційної структури не поспішали узаконити свої відносини з міською громадою і з 2002 року самовільно використовують землю навколо міського ринку для своєї комерційної діяльності. Тільки з ініціативи новообраних депутатів міської ради від БЮТ було вирішено навести лад в питаннях користування землею та припинення зловживань в цьому питанні. Однак, на цей раз перепоною в наведені порядку в питаннях землекористування стало керівництво Чопської міської ради (!)…. Факти наведені в запропонованому Вам нижче депутатському запиті заставляють задуматись: чи діють закони України на території міста Чоп ?

 

Чопському міському голові
п. Цар Г.В.

Д Е П У Т А Т С Ь К И Й З А П И Т


" Про забезпечення виконання рішення
сесії міської ради та дотримання
законності в діяльності адміністрації
Чопського міського голови".

11.05.2006 року першою сесією п’ятого скликання Чопської міської ради прийнято рішення про відмову ТОВ "Агора" в надані згоди на оренду земель міського ринку. Крім цього сесія вирішила, що земельні ділянки по вул.Вербовій,1, будуть передаватись в оренду, шляхом проведення аукціону. Зазначене рішення прийнято в інтересах міської громади, оскільки дасть змогу суттєво поповнити міський бюджет та в перспективі побудувати сучасний ринковий торговельний комплекс.
Однак, незважаючи на те, що рішення сесії міської ради з цього питання набрало законної сили, керівництвом міської ради не вживаються будь-яких заходів для його реалізації. Більше того, 16.05.2006 року з ініціативи секретаря міської ради Фелдій О.П. організовано позачергове засідання "земельної" комісії міської ради з метою повторного розгляду питання про надання права оренди земель міського ринку на користь ТОВ "Агора" і таким чином створення підстав для розгляду вказаного питання на черговій сесії міської ради.
Після додаткового і ретельного вивчення вказаного питання, "земельна" комісія не знайшла законних підстав для перегляду рішення сесії міської ради в частині відмови ТОВ "Агора" на оренду земель міського ринку. Приймаючи зазначене рішення, враховувався той факт, що за право оренди вказаної земельної ділянки, окрім ТОВ "Агора" також претендують ТОВ "Закарпатбудпостач" та громадянин Дудукало Є.О, які є рівними у своїх правах на отримання землі. В цьому контексті слід відзначити, що у разі наявності двох і більше претендентів на оренду однієї і тієї самої земельної ділянки, відповідні органи місцевого самоврядування проводять конкурс чи аукціон щодо набуття права оренди земельної ділянки. Зазначена умова оренди передбачена ч.6 ст.16 Закону України "Про оренду землі" та п.8 Указу Президента України № 608/95 від 12.07 1995 року, "Про приватизацію та оренду земельних ділянок несільськогосподарського призначення для здійснення підприємницької діяльності". Принагідно слід також зазначити, що відповідно до ч.3 ст. 24 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", органи місцевого самоврядування та їх посадові особи зобов’язані діяти у спосіб передбачений Законами України. Отже, за вказаних обставин, надання права на оренду земель міського ринку можливе тільки на конкурентних засадах.
Незважаючи на вищенаведені вимоги закону, наявність чинного рішення першої сесії міської ради, а також всупереч чітко визначеній правовій позиції "земельної" комісії з цього питання, керівництво міської ради повторно винесло питання про надання ТОВ "Агора" права на оренду земель міського ринку на розгляд другої сесії міської ради.
Зазначена обставина засвідчує, що керівництво міської ради не зацікавлено в законному вирішенні питання про передачу в оренду земель міського ринку і відкрито лобіює приватні інтереси окремої комерційної структури. Також слід відзначити, що відмовляючи ТОВ "Агора" в наданні згоди на оренду земель міського ринку, сесія міської ради одночасно окремим пунктом свого рішення зобов’язала міського голову призначити відповідальну особу за справляння ринкового збору. Однак до теперішнього часу таку особу не призначено. Більше того, в рішенні № 29 від 11.05.2006 року, підписаного міським головою, взагалі не відображено, що сесія міської ради приймала таке рішення. Отже, в даному випадку наявні ознаки підробки документів з боку посадових осіб міської ради. Подібні дії переслідуються кримінальним кодексом України.
Визиває стурбованість факт бездіяльності чинної влади в питаннях правового врегулювання земельних відносин на території м. Чоп. Так, у 2002 році ТОВ "Агора" самовільно захопила землю міського ринку і до теперішнього часу використовує її для потреб своєї комерційної діяльності, при цьому не сплачуючи в міську казну грошових коштів у вигляді орендної плати за землю. Крім цього, ТОВ"Агора" самовільно взяла на себе функцію справляння ринкового збору за торговельну діяльність на міському ринку, де також значні фінансові потоки знаходяться поза контролем міської влади. При цьому чинна влада не вживає будь-яких заходів щодо припинення тривалого порушення законодавства України зазначеною комерційною структурою.
Внаслідок подібної організації господарської діяльності, міська казна щомісячно недотримує значні грошові кошти, котрі можна було би спрямувати на соціально-економічний розвиток м. Чоп Принагідно слід звернути увагу на той факт, що з вини ТОВ "Агора" заволокічено оформлення документації на посвідчення права користування земельною ділянкою по вул. Вербовій, 1,, що не дало змогу сесії міської ради попередньої каденції прийняти законне рішення з цього питання в терміни передбачені ч.6 ст.123 Земельного кодексу України, тобто у місячний термін "після одержання висновку державної землевпорядної експертизи". Так, виконавчий комітет Чопської міської ради, своїм рішенням від 15.08.2002 року, зобов’язав ТОВ "Агора" до кінця третього кварталу 2002 року оформити документи на право користування і оренди земельних ділянок, які використовуються нею для ринкової діяльності, однак зазначене рішення не виконано.
13.02.2006 року двадцять шоста сесія четвертого скликання прийняла спеціальне рішення в черговий раз зобов’язати ТОВ "Агора" в місячний термін надати документацію по посвідченою права користування земельною ділянкою по вул. Вербовій, 1, яку ТОВ "Агора" використовує без відповідних документів. Вказаним рішенням передбачено, що у разі не надання у місячний термін ( тобто до 13.03.2006 року) необхідної документації - раніше надані дозволи по посвідченню права користування земельною ділянкою вважати такими, що втратили чинність. Однак і на цей раз ТОВ "Агора" не виконала рішення сесії міської ради, оскільки вище вказані документи були подані тільки 04.04.2006 року. Отже з наведених підстав, підготовлена ТОВ "Агора" документація з питань посвідчення права користування земельною ділянкою по вул.. Вербовій, 1 є не дійсною.
З іншої сторони сесія міської ради, діючи у спосіб передбачений законом (ч.3 ст. 24 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"), не має повноважень розглядати питання про надання ТОВ "Агора" в оренду землі, оскільки 04.05.2006 року сплинув встановлений ч.6 ст.123 Земельного кодексу України місячний термін (після одержання висновку державної землевпорядної експертизи") для прийняття рішення.

Сесія Чопської міської ради попереднього скликання неодноразово продовжувала ТОВ "Агора" термін (законом не передбачено продовження терміну) на усунення недоліків в оформленні технічної документації із землеустрою на посвідчення права користування земельною ділянкою, однак названа документація до теперішнього часу не приведена у відповідність до вимог чинного законодавства України.
Зазначене підтверджується "Висновком державної експертизи" № № 1203 та 1204 від 30.03.2006 року, в якій вказано, що технічна документація "не в повній мірі відповідає вимогам чинного законодавства України, встановленим нормам і правилам та повертається на доопрацювання". Знаючи про неготовність технічної документації встановленим вимогам, керівництво ТОВ "Агора" не вжило заходів для усунення недоліків, а свідомо направило вказані документи в Чопську міську раду і тим самим унеможливило прийняття правового рішення з цього питання.
В той-же час до матеріалів справи долучено акт обстеження "Про встановлення в натурі зовнішніх меж землекористування земельних ділянок №1 та №2 по вул..Вербовій,1 в м. Чоп для ринкової діяльності, які намічені для надання в оренду ТОВ "Агора", що вказані в технічному звіті, виготовленої "Закарпатгеодозіцентром". Вказаним актом засвідчується відсутність розбіжностей між фактичними межами земельної ділянки №1 і розмірами вказаними на кадастровому плані та зафіксована не відповідність меж на земельній ділянці №2. Однак актом не спростовується висновки державної експертизи в частині не відповідності технічної документації "…вимогам чинного законодавства України, встановленим нормам і правилам…". Слід зазначити, що згідно з ч. 6 ст.123 Земельного кодексу України, сесія міської ради приймає рішення про надання земельної ділянки "після одержання висновку державної землевпорядної експертизи". Складання будь-яких актів законом не передбачено, а тому такі "документи" не мають юридичної сили в контексті питання що розглядається Отже надана ТОВ "Агора" технічна документація із землеустрою на посвідчення права користування земельною ділянкою, з наведених підстав не може бути затверджена сесією міської ради.
Таким чином, приймаючи до уваги вище наведене та керуючись вимогами ч.7 ст. 49 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" і ст.21 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", пропоную:

1.Виключити з порядку денного другої сесії п’ятого скликання Чопської міської ради питання "Про затвердження ТОВ "Агора" документації із землеустрою, що посвідчують право користування земельними ділянками по вул.Вербовій,1 в м. Чоп.
2.:Привести вирішальну частину рішення міського голови № 29 від 11.05.2006 року у відповідність з текстом рішення прийнятого першою сесією Чопської міської ради, включивши до нього пункт про призначення відповідальної особи за збір ринкових платежів на міському ринку.
3. Забезпечити негайне виконання рішення сесії міської ради в частині передачі в оренду земель міського ринку шляхом проведення аукціону (тендеру) та справляння ринкового збору.
4.Посадових осіб міської ради, винних у фальсифікації рішення № 29 від 11.05.2006 року, притягнути до дисциплінарної відповідальності та вжити заходів, які б в майбутньому виключали порушення законності з боку персоналу адміністрації міського голови.
5.За самовільне захоплення земель міського ринку, вирішити питання про притягнення до юридичної відповідальності посадових осіб ТОВ "Агора".
6.Текст депутатського запиту оголосити на черговому засіданні сесії міської ради.

21 липня 2006 року.

Депутат міської ради /Левкулич І.В./

 

21 серпня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів