Алергія на сонце: виявлення симптомів та методи захисту від ультрафіолетового випромінювання

Алергія на сонце: виявлення симптомів та методи захисту від ультрафіолетового випромінювання

 

Вплив сонячних променів у деяких людей може призвести до розвитку фотодерматозу, або сонячної гіперчутливості. Захворювання проявляється сверблячим висипом, наявністю червоних плям і пухирів з ексудатом. Якщо його не лікувати, стан може призвести до розвитку серйозних проблем зі шкірою.

Чи може бути алергія на сонце?

Шкіра піддається впливу сонячних променів, які в надлишку негативно впливають на її стан. Відсутність достатнього захисту призводить до прискореного старіння і втрати еластичності шкіри. Надмірне перебування на сонці також є прямою причиною меланоми та інших шкірних захворювань. Сонячна сенсибілізація може впливати на широке коло людей – як на дорослих, так і на дітей. Симптоми не можна недооцінювати – вони завжди повинні бути основою для проведення відповідного лікування.

Алергія на сонце – як вона виглядає?

Симптоми алергії на сонце включають:

  • різноманітні світлі висипання, переважно на верхніх кінцівках та грудях (сверблячі червоні плями, везикули з ексудатом);
  • сонячна кропив'янка (виникає одразу після перебування на сонці, нагадує опік кропивою);
  • сонячна екзема;
  • почервоніння та подразнення шкіри;
  • печіння та запалення шкіри;
  • набряк.

Крім того, вони можуть супроводжуватися підвищенням температури, головним болем, почервонінням кон'юнктиви або нездужанням. Симптоми зазвичай зникають самі по собі і не залишають сліду, якщо припинити перебування на сонці. Однак, якщо алергія на сонце була спровокована косметикою, травами або ліками, що використовуються, існує досить високий ризик знебарвлення шкіри, яке важко вивести.

Які причини алергії на сонце?

Більшість алергічних реакцій на сонце мають аутоімунне походження. Прикладами є оперізувальний герпес, світлові висипання та сонячна кропив'янка, згадані вище. В основі аномальної реакції шкіри на сонячне світло можуть лежати генетичні причини. Короста влітку, яка зустрічається переважно у людей азіатського походження, визначається наявністю певних генів. Вона проявляється у вигляді сверблячих вузликів, які часто залишають невеликі шрами після загоєння. При синдромі Хартнупа еритема, ексудат і струпи з'являються на відкритих для сонця ділянках, залишаючи шрами після загоєння. Існує набагато більше генодерматозів, але вони зустрічаються досить рідко.

Лікування

Слабка форма алергії на сонце не потребує лікування. Покращення можна досягти, поступово привчаючи шкіру до перебування на сонці. Препарати з бета-каротином ефективно стимулюють природний захист шкіри від сонця, їх слід приймати на початку весни. Ті, хто бореться з сильними алергічними реакціями, можуть прийняти антигістамінний препарат перед виходом на сонце. Щоб полегшити свербіж уражених ділянок шкіри, бажано нанести крем, що містить гідрокортизон (не забуваючи уникати перебування на сонці після нанесення засобу). У випадках сильних алергічних реакцій може знадобитися кортикостероїдний крем або фототерапія. При підозрі на харчову алергію або контактну алергію, наприклад, на косметику, симптоми якої посилюються під впливом сонця, необхідна лабораторна діагностика алергопанелі. Пошук джерела, що активує алергічні шкірні реакції на сонце, допоможе визначити подальше лікування.

Література

1. Coffin, Samuel L., Jake E. Turrentine, and Ponciano D. Cruz. "Photodermatitis for the Allergist. Current allergy and asthma reports, 17 (2017): 1-7.

2. P. Lehmann, T. Schwarz Photodermatoses: Diagnosis and Treatment,https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z,uczulenie-na-slonce---objawy--przyczyny--leczenie,artykul,1728907.html [dost?p: 17.06.2022].

3. Pointer K., Everything You Need to Know About Sunburn Itch (Hell’s Itch), W: Healthline, https://www.healthline.com/health/outdoor-health/sunburn-itch-relief-hells-itch, [dost?p 23.07.2022]

 

21 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів