Сонячні колектори — сонячне опалення

Сонячні колектори — сонячне опалення
Усе більше людей стикаються з дилемою — чи дійсно інвестиції в сонячні колектори заощадять витрати на опалення, або це буде просто проявом уваги до довкілля? Хоча є думка, що не варто вкладати кошти в колектори, усе ж з’являються нові компанії, які їх продають. А це означає, що є покупці, і до того ж — їх стає все більше. Може це має сенс?

 

На питання, коли варто інвестувати в колектор і коли інвестиції окупаються, досі немає однозначної відповіді. Ясно одне — у колектора немає шансів стати єдиним джерелом тепла в будинку. Упродовж року в нас занадто мало сонця; надто часто воно ховається за хмарами.

Однак це не означає, що не варто замислюватися над установкою сонячної системи, позаяк із березня до жовтня вдало підібраний комплект забезпечить до 80–90 % потреби в гарячій воді. До того ж це не така дорога установка, як сонячні електростанції для підприємств https://www.solargarden.com.ua/s-g-business/. Вони нагрівають воду навіть у холодний період — достатньо двох-трьох годин упродовж дня, щоби нагріти воду в резервуарі на кілька градусів. Вони можуть стати незамінними в будинках, опалюваних тільки струмом (високі ціни на енергоносії), або котлом.

Варто також знати, що чим більше споживання гарячої води в будинку, тим вигіднішою інвестицією є колектори, наприклад, у будинку, де проживає 6 або більше осіб, особливо коли вони часто купаються. Такі інвестиції окупляться через кілька років.

Як вибрати кількість і тип сонячних панелей?

Найпопулярнішим є плоский колектор. Він має дещо нижчу енергоефективність і швидше втрачає тепло, ніж трубчастий, але його перевагою є нижча ціна. Застосовується переважно для сезонного опалення.

Вода в них дає можливість додатково знизити витрати на установку, але вона не рекомендується виробниками колекторів. Кращим і ефективнішим чинником є розчин гліколю. У плоскому колекторі міститься поглинач сонячного випромінювання, з’єднаний із мідними трубками. Отримує він тепло від абсорбера й передає його установці.

сонячні колектори

Зовні колектор захищений склом. Воно захищає від таких погодних чинників, як дощ, град або сніг. Крім того, скло затримує випромінювання всередині колектора, що дає змогу досягти вищої температури теплоносія. Знизу колектор захищений шаром теплоізоляції, який перешкоджає відведенню тепла назовні.

Ефективнішими, але й дорожчими є вакуумні трубчасті колектори. Вони використовують як пряме, так і розсіяне випромінювання, яке пробивається крізь тонкий шар хмар. Завдяки цьому вони працюють навіть у похмурі дні.

 

 

07 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів