На Закарпатті за підтримки Чехії збудують реабілітаційний центр для військових

На Закарпатті за підтримки Чехії збудують реабілітаційний центр для військових
Чеський край Височина виділить 6 млн крон для будівництва в Ужгороді реабілітаційного центру для військових. Про це стало відомо в ході візиту на Закарпаття чеської делегації, на чолі з гетьманом краю Височина Вітезславом Шреком. Проєкт майбутнього будівництва представили під час двостороннього брифінгу в обласній раді за участю керівництва ради. Реабілітаційний центр планують збудувати на базі комунального закладу облради – Обласного госпіталю ветеранів війни.

 

– Закарпаття повинне подбати про військових. Одна з ідей, яка у мене виникла – це будівництво реабілітаційного центру, де зможуть відновлюватися військові після операцій. Фактично, це буде заклад в якому швидко повертатимуть хлопців до життя. Для цього, звісно, потрібне спеціальне обладнання, якого у нас, на жаль, немає. Утім воно є у наших чеських партнерів. Ми бачили таку сучасну лікарню, під час нашого візиту в Устецький край. Тож маленьку її копію, плануємо побудувати тут. В цьому нам допоможуть наші чеські партнери з різних регіонів країни. Це буде їхній конкретний вклад в нашу перемогу, – розповів голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

Попередня вартість проєкту складає 60 млн грн. Більшу частину з цієї суми профінансують чеські партнери. Ще 10 млн грн на спеціальне медобладнання виділять з бюджету Закарпатської обласної ради. Будівництво планують розпочати вже незабаром та завершити до кінця цього року.

За словами гетьмана краю Височина Вітезслава Шрека, Чехія продовжує допомагати українцям, які тікають від війни. У краї Височина з часу повномасштабного вторгнення офіційно зареєстровано 17 тис. біженців. Всього Чехія прийняла 200 тис. наших співвітчизників.

– Чехія запровадила новий закон про підтримку українців, за яким зареєстрована особа може протягом перших 150 днів перебування отримувати допомогу від уряду. Утім певна категорія осіб, така як пенсіонери, одинокі матері можуть розраховувати на подальшу підтримку. Українці також можуть отримати медичне забезпечення. Що стосується конкретної фінансової допомоги, то край Височина вже профінансував масштабний проєкт реконструкції гуртожитків на 5, 5 млн крон. Також плануємо профінансувати 6 млн крон на будівництво реабілітаційного центру, – розповів пан Шрек.

У рамках візиту на Закарпаття представники чеської делегації поклали квіти до пам‘ятників Тарасу Шевченку та Томашу Масарику, відвідали ужгородську школу №3 з чеською мовою навчання, а також візьмуть участь у масштабній ІТ-конференції.

Христина БІКЛЯН, Карпатський об`єктив

 

05 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів