Макс Поляков профінансував виготовлення рушниць-антидронів для ЗСУ

Макс Поляков профінансував виготовлення рушниць-антидронів для ЗСУ

 

Український підприємець, відомий проектами в сферах IT та космічних технологій, Максим Поляков придбав для ЗСУ 100 антидронових рушниць, які виготовляє компанія Kvertus Technology. Команда розробників, яка налічує 10 людей, здатна складати 5 таких приладів на день. Рушниця-антидрон – це спеціалізований пристрій, призначений для знешкодження безпілотних літальних апаратів, які здійснюють розвідувальну діяльність та використовуються для точкових ударів. Вартість однієї рушниці сягає 12 тис. доларів США, що порівняно небагато, але вона здатна урятувати багато життів військовослужбовців та озброєння від ворожих артобстрілів і бомбардувань.

Комерційні дрони – загроза на війні

Безпілотні літальні апарати активно використовуються збройними силами під час сучасних конфліктів, і російське вторгнення не стало виключенням. Як і ЗСУ, росіяни активно залучають БПЛА для виконання різних задач, таких як розвідка, коригування вогню артилерії та завдання ударів. Разом з великими спеціалізованими дронами, такими як розвідувальний «Орлан», використовуються і легкі комерційні апарати на кшталт DJI. Оснащені камерами високої чіткості, вони здатні передавати якісне зображення для виявлення українських позицій, а при наявності міні-бомб – спроможні завдавати удар по них.

Боротьба з малими літальними апаратами є серйозною проблемою, оскільки через компактність їх важко помітити, і ще важче – збити. Адже для ППО вони узагалі не є ціллю, а влучити в дрібний безпілотник, який летить на висоті кількох десятків метрів, зі стрілецької зброї складно. Антидронова рушниця призначена для заповнення цього «пробілу» в обороні, адже вона створена спеціально для боротьби з такими цілями.

Поляков Максим Валерійович підприємець у сфері космічних та IT технологі

Рушниця-антидрон – компактний засіб РЕБ для боротьби з розвідкою

Попри слово «рушниця» у назві, даний пристрій належить до засобів радіоелектронної боротьби та працює за принципом «глушилки». Помітивши ворожий безпілотник, оператор має активувати передавачі та навести пристрій у напрямку БПЛА. Рушниця генерує потужний радіосигнал, який засмічує діапазони, що використовуються дроном. Унаслідок цього ворожий апарат втрачає сигнали Wi-Fi, GPS, ГЛОНАСС, інших систем зв’язку та навігації, та падає або ж здійснює аварійну посадку. Завдяки цьому військові мають змогу не тільки нищити апаратуру супротивника, а й отримувати цінні трофеї.

Андрій Знайченко, засновник компанії Kvertus Technology, зацікавився засобами глушіння зв’язку декілька років тому. Перший зразок антидронової рушниці компанія виготовила у 2017 році. Той прилад мав два стволи, мав окремий рюкзак з акумуляторами і важив 18 кг. Пізніше його було удосконалено, і наразі рушниця моделі DRONE JAMMER ANTIDRON KVSG-6 має формат моноблока, який важить 5 кг та має дальність дії до 3,5 км. Заряду вбудованого акумулятора вистачає на пів години безперервної роботи.

Ліквідувати великі БПЛА, такі як «Орлан», антидронова рушниця не здатна, оскільки вони літають дуже високо (до 10 км) і використовують нестандартні частоти. Такі апарати є ціллю для засобів ППО. А от 99% відсотків комерційних та тактичних дронів вона здатна нейтралізувати, говорять розробники. Підприємець стверджує, що його гаджет за багатьма параметрами переважає над закордонними аналогами, при цьому має удвічі меншу вартість. Спочатку ціна рушниці-антидрона складала понад 15 тис. доларів, але після війни знизилася до 12 тис.

Потреби ЗСУ в засобах боротьби з БПЛА у Kvertus Technology оцінюють в 2-3 тис. екземплярів. Максим Валерійович Поляков замовив для армії виготовлення 100 таких пристроїв, тобто близько 5% від загальної необхідної кількості без урахування втрат. Також до придбання антидронів залучаються інші волонтери та підприємці, які з лютого купили більше 50 цих приладів.

Що відомо про Максима Полякова

Макс Поляков (Max Polyakov) – український підприємець з Запоріжжя, який отримав медичну освіту, проте вирішив присвятити своє життя IT-бізнесу. З початку 2000-х він створює компанії, які діють у різних напрямах та мають міжнародне визнання.

З 2015 року Макс Поляков володіє компанією EOS Data Analytics яка займається збором та аналізом супутникових даних. З 2017 по 2022 рік він був співвласником аерокосмічної корпорації Firefly, яка за цей час створила та провела перші випробування комерційної ракети-носія «Альфа» та уклала угоди з NASA. Серед стартапів, заснованих Поляковим, – розробники мобільних ігор Murka та Renauts, аналітична компанія Hitwise та інші підприємства.

З початком повномасштабного російського вторгнення Максим Поляков взявся активно допомагати Україні. Замовлення рушниць-антидронів – не єдине його сприяння обороні. У перші тижні війни бізнесмен досягнув домовленості з компанією GEOSAT про надання прямого доступу до її супутника. Завдяки цьому українські розвідники мають змогу отримувати з космосу якісні зображення прифронтових регіонів, щоб відстежувати переміщення та розташування ворожих сил.

 

10 червня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів