На Закарпатті колишній військовий виготовляє шкіру рослинного дублення

На Закарпатті колишній військовий виготовляє шкіру рослинного дублення

 

На Закарпатті у Нижньому Селищі колишній військовий ЗСУ, учасник АТО на сході України Бодан Дерев'яга відкрив мануфактуру з вичинки шкіри: сам дубить шкіру, вичинює та виготовляє з неї екслюзивні хенд-мейд речі. Про це Дерев'яга розповів у коментарі кореспонденту Укрінформу.

За його словами, мануфактуру відкрив після демобілізації з лав ЗСУ.

“Почалося все з того, що я почав робити ексклюзивні речі зі шкіри для реконструкторів і мені знадобився свій матеріал, бо закуповувати дорого, а ще й промислова шкіра не завжди підходить для такої крафтової майстерні, де майже усе робиться вручну, без спеціального обладнання. Так я почав купувати у місцевих шкури та дубити й вичиняти їх самотужки”, - розповів Дерев'яга.

За його словами, шкіри на мануфактуру поставляють місцеві ж господарі. Коров'ячі шкіри майстру доводиться у людей купувати, а овечі й козячі віддають за так – вівчарі не мають як їх переробляти, тому зазвичай, зарізавши барана, шкіру просто закопують.

Дубить шкіри Дерев'яга власноруч у розчині з кори дуба. Коров'ячій, каже, потрібно пролежати в цьому розчині понад 2 місяці, аби вона набула приємного коричневого кольору, овечій, котра тонша, вистачить і 2-3 тижні.

Майстер розповів, що шкіра рослинного дублення має інші властивості, ніж заводська, бо ніжніша, м'якша і з нею легше працювати вручну. Він також пояснив, що для такої специфічної мануфактури йому спочатку було проблемно знайти кору дуба.

“Виявилося, що в найбільш лісистому регіоні країни — на Закарпатті - дістати її нема як: ти ж не підеш заради кори рубати дерево в лісі, це протизаконно, а якщо купувати в лісгоспі — то дуже дорого. Зрештою, ми домовилися із пилорамою в Хусті: вони кору обпилюють з дощок та віддають мені. Для них це відходи, для мене — важливий етап виробництва”, - уточнив Дерев'яга.

Зі шкіри він робить ремінці, пояси, взуття, череси, постоли, сумки. Свої вироби Богдан також прикрашає - власноруч оздоблює їх тисненнями за традиційними карпатськими орнаментами та пряжками, що виготовлені з латуні методами ковки і пайки. У Нижньому Селищі для Богдана Дерев'яги наразі перебудовують стару хату — тут повинна бути майстерня для колишнього військового.

 Фото з фейсбук-сторінки майстра

 

 

16 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів