Закарпатці збирають гриби, які на смак нагадують персик

Ідеться про лисички, які вважаються дуже смачними, пише Голос Карпат.
Полюють за ними зараз і у населених пунктах на Перечинщині. Збирають ці унікальні та ароматні гриби, зазвичай,у дубових лісах. У Туря-Реметі на лисичок ряд грибників полють в урочищах «Лагер» та «Полунця» та на ділах. Із лисичок варять супи, їх тушкують зі сметаною та спеціями, маринують та продають на ринку. Висушують гриби на сонці на спеціальних підставках із підручних матеріалів (на фото). Підійде і звичайнісінька тепша. Але радять не застосовувати у цьому процесі духовки, бо лисички стають гіркими.
Іван Рябець уполював добряче лисичок за день. Приніс додому аж кілька відер цих ароматних смаколиків.–Збирав під берегом, у «Ружі», там натрапив на ціле сімейство грибів, - каже знавець тихого полювання. – Уже вдома перебрали, почистили й замаринували. Зима велика, не пропаде. А гриби у нас люблять усі. Малі обожнюють лисички у соусі, – відзначає грибник.Лисички є дуже цінними та лікарськими грибами. У них містяться мінерали та вітаміни групи В, А і Д. Із мінералів у лисичках є солі міді та цинку. Настої із грибів використовують при наривах, малокрівї, остеопорозі, ангіні тощо. Завдяки вмісту йоду у лисичках, вони є корисними для щитовидної залози. А ще ці гриби майже ніколи не бувають червивими, оскільки містять речовини, які відлякують паразитів. То ж не даремно їх радять вживати і як засіб від глистових інвазій в кишечнику. А більш досвідчені розповідають, що корисними є ці гриби і у сирому вигляді. І якщо ви зїси бодай три лисички на день сирими, із вами нічого не станеться. Та, головне, слід збирати лисички подалі від дороги, в екологічних місцях. За смаком лисички нагадують абрикоси.
До теми
- "Я не міг загинути, коли мене чекала така дівчина": історія чопського прикордонника Євгенія
- Ужгородець Назар Тафій волонтерить на потреби війська та пише наукову роботу про збірку Андрія Любки
- «Ремонтуємо навіть натівську зброю, до якої немає інструкцій…» Історія бійця 128-ї бригади Івана
- «У мене помінялося ставлення до росіян. На початку повномасштабки була ненависть, а тепер з’явилося презирство…» Історія бійця 128-ї бригади Роланда
- Позивний «Трамп» - Віктор з Страбичова пройшов шлях від солдата до капітана у 101-й окремій бригаді територіальної оборони Закарпаття
- «До війни я випікав у ресторані «Наполеони» й «Медовики», а зараз у нас найпопулярніший – вафельний торт зі згущонкою». Історія бійця 128-ї бригади Богдана
- Тренується шість днів на тиждень і у 16 років став чемпіоном світу: історія мукачівського боксера Ростислава Трусова
- Між закордоном і армією 22-річний “Шкіпер” обрав ЗСУ!
- Карета швидкої допомоги «Оксана»: артефакт війни – в Ужгородському замку
- "Ми не можемо щось дати, якщо самі цього не маємо", — Василь Мандзюк про роботу капелана в тилу
- Які штами грипу циркулюватимуть в Закарпатті, чи зафіксовані вже випадки і коли чекати на епідемію
- Серйозна розмова: як українським батькам навчити дітей розуміти свої права
- Карпатська філія забезпечує паливними дровами населення і заклади соціальної сфери
- Кожна дитина важлива - "Дорога життя" в Ужгороді доводить це вже 26 років
- Результати НМТ 2025: з якими предметами найкраще впоралися закарпатські вступники
- «Бограч-index» – серпень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 11%
- Нацпарк «Синевир» – домівка для понад 30 врятованих бурих ведмедів
- Унікальне видання - за донат: Федір Шандор пропонує поповнити бібліоколекції виданням "Мілітарна хроніка Закарпаття"
- На Закарпатті найгірші результати НМТ з української мови та математики, але найкращі – з хімії
- “Від зерна до хліба”: урожай пшениці вже вдруге зібрала закарпатка Аліса Смирна з дітьми

До цієї новини немає коментарів