Дощовий червень: кількість опадів у Закарпатті подекуди більш ніж удвічі перевищила норму

Дощовий червень: кількість опадів у Закарпатті подекуди більш ніж удвічі перевищила норму
Попри те, що літо довго «розгойдувалося», середньомісячні температури нестійкого, з сильними зливами і градом, цьогорічного червня виявилися на 1 – 3° вищими за норму й на більшій частині області становили 16 – 20° тепла, на високогір’ї – 12°. Мінімум був 1 – 5°, а максимум доходив до 32-х.

 

Про це поінформував начальник Закарпатського ЦГМ Василь Манівчук. А ось опадів, за його словами, у червні вистачало з гаком: від 121 до 312 мм, тобто 129 – 221% норми. Відтак упродовж перших двох декад на річках пройшло 7 – 10 паводкових хвиль, у третій теж спостерігалося коливання рівнів. А середньомісячна їх водність сягала 185 – 296% норми.

Щодо впливу погоди на сільське господарство, то спершу досить низький для цього періоду року температурний режим уповільнював ріст рослин, особливо теплолюбних. Із 5 червня таки настало метеорологічне літо (середньодобова t перевалила за +15), однак майже щодня йшли дощі, тож важко достигали плодові й ягідні культури, вони загнивали, розтріскувалися. Зерновим надмір опадів також не пішов на користь. Та й загалом через перезволоження ґрунту ускладнювалося проведення польових робіт, збільшувалася ймовірність полягання посівів. Плюс умови сприяли розвитку хвороб та шкідників, що вимагало проведення заходів по захисту рослин.

Для комунальників і представників інших служб червень теж виявився несприятливим: сильні зливи, грози, град та шквалисте посилення вітру додавали проблем. Було й підтоплення присадибних ділянок, і знищення дорожнього покриття та руйнування мостів, і локальні зсуви та сходження незначних селевих потоків, і падіння дерев із пошкодженням дахів, електромереж.

Що ж нас чекає у липні? Василь Манівчук каже, що зазвичай це найтепліший місяць року, який, утім, не обходиться без гроз, шквалів і злив. За довгостроковим прогнозом Українського ГМЦ та світових центрів погоди, в області прогнозується середня температура 17 – 22°, що на 1-2° вище норми за базовий період (1981 – 2010 рр.), а опадів – від 90 до 141 мм, тобто десь у межах норми.

Новини Закарпаття

 

12 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів