На закарпатських любителів шоколаду чекає неприємна новина

Шоколад може перетворитися на атрибут дорогого життя.

 

 

До 2020 року ціни на вироби з какао-бобів можуть піднятися вдвічі через скорочення світових поставок какао, передає The Guardian. Зарубіжна преса вже оголосила закінчення ери дешевого шоколаду, записавши плитки та цукерки в ряд продуктів, доступних тільки забезпеченим людям, зазначає Кореспондент.

 

За словами професора патології рослин Університету Сіднея Девіда Гест, підвищення вартості шоколаду неминуче. Це пов'язане з великою трудоємкістю вирощування какао-бобів.

"Дерево какао росте три роки, перш ніж починає плодоносити. Весь цей період за ним необхідно доглядати, що вимагає праці. Однією з великих проблем галузі є брак робочої сили. Молоді люди намагаються імігрувати у великі міста, через що кількість робочих рук істотно скоротилася", - повідомив Гест.

Ще одним чинником, що свідчить про швидке подорожчання шоколаду, є те, що 70% какао-бобів надходять із Західної Африки, на території якої за останні два десятиліття відбулися великі політичні та соціальні потрясіння, що так чи інакше позначається на вирощуванні та експорті какао.

Разом з тим, на тлі майбутнього дефіциту какао попит на шоколадні вироби продовжує зростати. Жителі Індії та Китаю, які раніше були байдужі до продуктів з какао, почали виявляти до них підвищений інтерес. Попит на шоколад в Азії зростає в сім разів швидше, ніж у Європі.

Тим не менше, не всі бачать картину в такому похмурому світлі. Є серед експертів і оптимісти, які не вважають ситуацію критичною. Приміром, Рафаель Вермут, глава із зв'язків з громадськістю швейцарської шоколадної компанії Barry Callebaut стверджує: "Нещодавно прозвучала офіційна заява Міжнародної асоціації какао, яка передбачає дефіцит какао до 2020 року. Проте ми вважаємо, що ситуація не буде критичною, оскільки повинні дати результат програми, спрямовані на підвищення врожайності какао ".

Не лякає похмурий прогноз і кондитерів, які працюють в роздрібній торгівлі. Чи Маккой, керуючий компанії з виробництва шоколадних виробів Chocolatiers, стверджує: "Це велика проблема для великих корпорацій, але на роздрібних торговців дефіцит какао-бобів не зробить великого впливу".

Також Маккой вважає, що зміни на ринку шоколаду назріли давно, і підвищення ціни на какао цілком закономірне: "Це добре для людей, що займаються вирощуванням какао-бобів, тому що вони мають копійки за свою працю. Дійсно, дуже маленька частина грошей від вартості шоколаду надходить виробнику. Підвищення ціни спричинить збільшення зарплат робітникам Африки та Центральної Америки, що вже - позитивна динаміка ".

 

23 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів