Водно-болотні угіддя Закарпаття рятуватимуть міжнародним статусом через їх загрозливий стан

На днях у департаменті екоресусів Закарпатської ОДА відбувся круглий стіл за участю науковців УжНУ присвячений до Всесвітнього дня водно-болотних угідь. На порядку денному стан та перспективи збереження водно-болотних угідь у Закарпатській області.

 

Директор департаменту Юрій Шпонтак зауважив, що розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації від 22.11.2012 №622 затверджено Регіональний план дій з охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області на 2013-2015 роки, реалізація якого вбачає охорону, збалансоване використання та відновлення водно-болотних угідь області, проведення інвентаризації, створення бази даних, здійснення моніторингу, удосконалення нормативно-правової бази тощо.
З доповіддю виступила доктор біологічних наук, професор кафедри ботаніки УжНУ Любов Фельбаба-Клушина, яка, зокрема відмітила, що Закарпаття належить до тих регіонів, де збереглися унікальні водно-болотні угіддя. У зв’язку із зміною гідрологічного режиму басейну р. Тиса їх стан є загрозливим. Однак науковці докладають максимум зусиль для їх збереження. Нині запропоновано усім цим об’єктам надати статус Рамсарських угідь.
До Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення внесено водно-болотне угіддя "Озеро Синевир" площею від29,0 га, що знаходиться на території національного природного парку "Синевир". Наразі погоджено розпорядженням Кабінету Міністрів України надання статусу ВБУ Міжнародного значення семи угіддям Закарпатської області.
Учасники круглого столу обговорили також перспективні об’єкти, які доцільно внести у Міжнародний перелік. Це: урочище ",Марамороське високогірне", урочище ",Свидовецький масив", що знаходяться на території Карпатського біосферного заповідника, а також водно-болотне угіддя ",Латорицьке" (Ужгородський район ).
Адміністрацією НПП "Синевир" розробляються пропозиції, щодо включення до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення наступних об’єктів, що знаходяться на території нацпарку: сфагнових боліт "Глуханя", "Замшатка" та гідрологічного об’єкту "Дике озеро" ("Озірце").
Заходи з визначення перспективних територій як водно-болотних угідь Міжнародного значення на території області продовжуються. Учасники зібрання обговорили тези доповіді про стан та перспективи охорони ВБУ в Закарпатській області, з якою виступить проф. Л. Фельбаба-Клушина на засіданні національного круглого столу, що відбудеться у Києві 3 лютого 2014 року.
Прес-служба департаменту екоресусів Закарпатської ОДА

 

01 лютого 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів