В Ужгороді відкрили Спортивно-реабілітаційний центр для осіб з інвалідністю та ветеранів війни

В Ужгороді відкрили Спортивно-реабілітаційний центр для осіб з інвалідністю та ветеранів війни
Про це інформує Ужгородська міська рада.

 

Уже з понеділка, 4 грудня, Спортивно-реабілітаційний центр ім.Олега Кравця для осіб з інвалідністю та ветеранів війни в Ужгороді на вулиці Франтішека Тіхого, 13 б готовий приймати перших пацієнтів.

Це будуть 30 людей з інвалідністю із Закарпаття, які проходитимуть реабілітацію на нижньому поверсі, адже саме він розпочинає функціонування в тестовому режимі. На другому поверсі ще тривають ремонтні роботи, тому як тільки заклад запрацює на повну, сюди зможуть приїздити пацієнти зі всієї країни.

На відкриття реабілітаційного закладу сьогодні завітали міський голова Богдан Андріїв та та його заступник Євген Плавайко. Богдан Євстафійович наголосив, що приміщення та земля, на якій збудований центр, передані Ужгородською міськрадою Закарпатському обласному осередку Української Федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату, яку очолює Олександр Лизанець, в оренду на 49 років, тому жодних побоювань щодо його роботи бути не може. І додав: «Міська рада, звісно, допомагатиме як партнер, адже основне завдання – підтримка наших людей. Ми долучимося до облаштування спортивного залу, який знаходиться теж на першому поверсі, щоб завершити тут будівельні роботи. Також почули ще про інші потреби, які обговоримо детально згодом із директором закладу Віктором Петровим, й приймемо сесійно окрему Програму, щоб пришвидшити повноцінну роботу Центру. Реалізувати цей проєкт, який розпочався ще в 2016-му, вдалося за допомогою співфінансування з міського, обласного бюджету, а також Державного фонду регіонального розвитку – загалом на суму 11,5 мільйонів гривень. Дякую і міжнародним донорам, які виділили 600 тисяч доларів для облаштування приміщень, у тому числі й різноманітним реабілітаційним обладнанням».

Заступник міського голови Євген Плавайко також додав, що пріоритетним є облаштування дорожньої інфраструктури, яка веде до Центру реабілітації, щоб пацієнтам було комфортно діставатися до місця призначення.

У закладі працюватимуть 8 лікарів, які, окрім фахової вищої освіти, проходили спеціалізовані курси в Національному реабілітаційному центрі UNBROKEN та за кордоном. Вони проводитимуть реабілітаційну програму для людей з інвалідністю, які хочуть відновити соцадаптацію після отриманих травм, ветеранів війни та постраждалих від російської агресії жінок, дітей... А також надаватимуть послуги з тактичної медицини для мирного населення та силових структур.

Заступник директора Спортивно-реабілітаційного центру для осіб з інвалідністю та ветеранів війни Данило Брувєр розповів, що наразі доступні чотири кабінети. Перший – профільних спеціалістів, де вони прийматимуть пацієнтів. У кабінеті активної реабілітації люди з інвалідністю або ветерани війни, які мають ампутацію, за допомогою блочних тренажерів, велосипедів, вертикалізаторів тощо зможуть заново вчитись ходити, пристосовуватися до побуту, щоб самостійно рухатися й жити повноцінно.

Наприклад, як це працює на вертикалізаторі? Людину вертикалізують і навчають, приміром, за столиком робити маніпуляцію з ложками, виделками, щоб їй зручно було в побуті.

Є й масажний кабінет та хол, у якому проводитимуть арт-терапію та групову психологію. Ще один тренажер, який навчає ходьбі, розмістили тимчасово у коридорі, поки не готові інші приміщення, адже має бути певна дистанція, щоб людина могла пройти, повернутися з ним й піти в інший бік.

Довідково: заклад має ім’я Олега Кравця за позивним «Кара» – військового 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу, який загинув, захищаючи Україну, 11 травня 2023 року. Також Олег був учасником «Ігор нескорених».

 

02 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів