На Закарпатті стартував сезон чорниці (ВІДЕО)

Фото Валентина Кузана
Чоловік каже: для того, щоб збирати ягоди у Пилипецькій громаді жодних дозвільних документів людям не потрібно. Вони потрібні тільки підприємцям, котрі заготовляють ягоди.
"Інтенсивний збір чорниць розпочався з 10 липня. Станом на 14 липня близько 10 підприємців отримали дозволи на свої заготівельні точки. Кількість не є обмежена. Підприємці проплатили дозволи від 3-х до 10-х точок, але більшість з них мають у середньому до 5 точок", — розповів Віталій.
Голова Пилипецької ТГ наголошує, що вони не контролюють людей під час збору ягід. Вони контролюють тільки підприємців, заготівельників. На кожному пункті збору ягід є спеціальні таблиці, куди кожен день вноситься скільки кілограмів ягід зібрала дана точка.
Чоловік каже, на початку важко було привчити підприємців сплачувати відсотки за збір, проте зараз набагато легше. "Підприємці самі приходять до нас і питають як отримати дозвіл, які документи потрібні для цього. Якщо говорити за минулий рік, то громада отримала приблизно 1 млн 200 тисяч гривень за сезон", — розповів Пиринець.
Сезон чорниці у Пилипецькій громаді починається з липня і закінчується під кінець вересня чи початок жовтня.
Закарпатка Клара Костьо збирає чорницю з дитинства. Робить це в горах Ужгородського району, неподалік села Тур'ї Ремети.
Жінка каже: для того, щоб збирати чорницю, потрібно вставати зрання.
"Ми встаємо у 2-3 години ночі, добираємось машиною, але біля обіду ми вже вдома. Можемо назбирати до 50-80 кг, інколи й до 100 кг. Збираємо ягоди у гірських районах, зокрема на полонині Рівній. Для збору люди беруть з собою 50-60 літрові бочки. Дуже багато людей їдуть збирати чорницю з усіх сусідніх сіл. З одного села їдуть по 5-6 машин", — розповіла закарпатка.
За словами Клари Костьо, врожай цього року дуже добрий, проте ціни трохи виросли порівняно з минулим роком. В Ужгородському районі 1 літр чорниць коштує 70 гривень.
Суспільне Закарпаття
До теми
- Ветеранська політика в дії: приклад успішної інтеграції захисників України у поліції в Закарпатській області
- Тея, Муначімсо Айві, Раліна, Деян, Теодор, Іслам - серед імен, які закарпатці давали своїм дітям цьогоріч
- Бичківський медяник: вишиваний оберіг, який можна спробувати на смак
- На Закарпатті найгірші результати НМТ з української мови та математики, але найкращі – з хімії
- “Від зерна до хліба”: урожай пшениці вже вдруге зібрала закарпатка Аліса Смирна з дітьми
- Мешканців Закарпаття запрошують до участі в літературному проєкті «Мапа голосів»
- В Ужгороді другий день поспіль тривають протести проти закону щодо НАБУ і САП
- «Бограч-index» – липень 2025: за місяць продукти змінилися на +1,8 %
- «Нові сусіди» - як жінки-переселенки створюють нові бізнеси на Закарпатті
- Герої без зброї: водій-сапер Михайло Яворський про розмінування, руйнування і людську уважність
- "Моя мрія отримати якісний протез здійснилася": історія закарпатського ветерана Йосипа Лакатоша
- “Закарпаття: у кадрі та серці”: стартував фотоконкурс про красу й унікальність регіону
- Мій найкращий концерт ще попереду. Владислав Юрош про першу скрипку та камерний оркестр
- «Традиції, що єднають» – унікальну рубрику започаткували дві громади - Закарпаття та Донеччини
- У Карпатському біосферному заповіднику зафіксували рідкісного червонокнижного птаха
- Раковецька начинка претендуватиме на статус нематеріальної культурної спадщини Закарпаття
- Школа безпеки 2.0: другий сезон завершено — підсумки піврічного проєкту для жінок і дівчат на Закарпатті
- «STEMLab Synergy» формує майбутнє освіти прикордонних регіонів: лабораторії, тренінги та профорієнтація
- Укрзалізниця запускає "Паспорт мандрівника" - отримати штамп можна буде і в Ужгороді
- Відновити Землю після різних екологічних катастроф – мета гри, яку розробили студенти УжНУ
До цієї новини немає коментарів