Їж безкоштовно, а те що назбирав, – оплати: на Закарпатті триває самозбір черешні (ВІДЕО)

Їж безкоштовно, а те що назбирав, – оплати: на Закарпатті триває самозбір черешні (ВІДЕО)
Самозбір черешні вперше проводять у фермерському господарстві в селі Часлівці Ужгородського району.

 

Про це Суспільному розповів власник фермерського господарства Микола Петрунь. За його словами, збирають черешню впродовж двох тижнів, в день сад відвідують близько 150 людей.

Черешні в саду збирала Аліна Семиряніна. Жінка розповіла, що в сад вона прийшла з трирічним сином Левом. Рік тому через війну вони переїхали з Краматорська. “Ми вперше в такому саду чудовому. Тут можна самим збирати вишні, черешні, фрукти. Все екологічне, дітям подобається, можна погуляти”, — каже жінка.

Прийшла у сад самозбору і Юлія Рева. Вона — вимушена переселенка з Донецької області. До Ужгорода переїхала з Волновахи. Розповідає, вдома також вирощувала черешні. “Дуже екологічно, майже як на Донбасі, так смачно, на ринку такого не купиш, такого смаку не знайдеш. Ми у захваті, дуже чудовий сад. Тваринки є, але не багато, але є, і гниє правильно. Тобто це настільки еко-еко. Для мене це дуже цінно, я розбираюся", — ділиться переселенка.

Черешні для військових, які захищають Україну збирає Мирон Чара. “Одне відро собі збираємо, а одне хлопцям у госпіталь, або в санаторій, де вони проходять реабілітацію. Це буде допомога для них. Дякуємо їм за те, що роблять для нас на фронті, а ми чим можемо в тилу — допоможемо”, — розповіла жінка.

Самозбір черешні вперше проводять у фермерському господарстві, розповідає його власник Микола Петрунь. За його словами, загалом виростили чотири сорти черешні. “Це Бурлат, Регіна, Лапіз, Кордія. Зараз проходить самозбір Кордія, Регіна, Лапінс. Бурлат — це ранній сорт. Ми вже його здали в маркети, забрали в нас ранній сорт. Започаткували черешню, нехай люди приходять і власноруч собі збирають. Після черешні будемо продовжувати самозбір абрикосів, потім будуть персики різних сортів”, — каже власник ферми.

Фото: Суспільне Ужгород

Самозбір фруктів у фермерському господарстві проводять три роки поспіль, каже Микола Петрунь. Розповідає, як виникла ідея створити сад самозбору, де їсти фрукти можна безкоштовно, а те що назбирав оплатити при виході з саду. “Ідея давно гуляла в мене така, але почав збирати продукцію та везти на ринки та супермаркети, мені кажуть, а чого ти мені приніс таку стиглу, мені потрібно, щоб вона в мене продавалася. А я старався, навпаки, щоб вона в мене була стигла. А потім я не знав, де це подіти. Воно різко почало все достигати, починало падати. Потім думаю, а чому б не зробити нехай люди йдуть та самі збирають. Я дуже радий і всім фермерам кажу: хлопці, пускайте людей, нехай йдуть збирають. Так, трішки ціна, трішки, ви думаєте, що багато поїдять, але не багато поїдять. Може, більше гілок зламають, але ми то відновимо. Але наші люди культурні, я бачу, що один одному дають попередження, якщо хтось не так себе поводить. Я дуже задоволений нашими гостями”, — додав Микола

Фото: Суспільне Ужгород

За словами Микола Петруня, через два тижні в саду фермерського господарства буде самозбір абрикосів.

 

30 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів