Спосіб первинного очищення рослинних олій від твердих механічних домішок

Спосіб первинного очищення рослинних олій від твердих механічних домішок

 

Отримана способом пресування рослинна олія ще не придатна для вживання, оскільки містить дрібнодисперсні та тверді домішки. Їх наявність не тільки знижує якість продукту, а й скорочує термін його зберігання. Тому необхідне його очищення. Видалення нежирових механічних домішок у вигляді частинок макухи та мезги здійснюється з використанням різних пристроїв, що утворюють єдину лінію первинного очищення рослинної олії.

Процес первинного очищення рослинної олії

Частинки твердих механічних домішок, що знаходяться в отриманій олії за технологією використання преса , можуть мати розмір від двох мікрометрів до кількох міліметрів. Видалити їх у процесі одноразового очищення технологічно неможливо. Тому найбільш поширеною є схема первинного очищення рослинної олії, що складається з двох ступенів — попереднього (грубого) та більш тонкого. Схематично лінія первинного очищення олії виглядає так:

Спочатку сира олія з-під преса подається в ємність Е1, оснащену пристроєм для перемішування продукту. Такий пристрій необхідний для запобігання можливості виникнення закорковування ємності та рівномірного намивання фільтрувального шару. Далі олія-сирець перекачується з ємності Е1 в резервуар фільтра Ф3 за допомогою насоса Н2. Контроль ступеня наповнення фільтра здійснюється за допомогою спеціального оглядового ліхтаря.

Після наповнення фільтра він автоматично замикається, включається режим намивання фільтрувального шару. Цей процес здійснюється за схемою: ємність Е1 — насос Н2 — фільтр Ф3 — ємність Е1. Про завершення намивання фільтрувального шару свідчить поява в оглядовому ліхтарі чистої олії. Запірна арматура починає працювати в режимі перекачування олії в ємність, призначену для відфільтрованого продукту.

Домішки у вигляді осаду, що залишилися на пластинах фільтру, містять деяку кількість олії. Для її відокремлення апарат перемикається на режим сушіння повітрям. За допомогою повітродувки до фільтра подається тепле повітря, яке проходить через фільтрувальний шар. Залишки олії, що знаходяться в ньому, видмухуються повітрям в краплевідділювач Л4, в якому відбувається відділення продукту від повітря. Перший потрапляє у ємність Е1. Домішки після відділення від них залишків олії стають сипкими.

Завершальним етапом процесу є видалення осаду зі стінок та сіток фільтра через донний клапан. Воно здійснюється за допомогою спеціального пневматичного вібратора. Після завершення процедури фільтр Ф3 готовий до наступного використання.

Висновки

Для якісного первинного очищення олії необхідне професійне обладнання. Надійні, довговічні, економічні та продуктивні агрегати пропонує компанія «ТАН» в Чернігові. Наші фахівці готові створити технологічні лінії з урахуванням вимог клієнта та умов його виробництва.

 

26 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів