На Рахівщині священник і парафіяни УПЦ МП заборонили занести до храму тіло полеглого за Україну Героя

На Рахівщині священник і парафіяни УПЦ МП заборонили занести до храму тіло полеглого за Україну Героя
Про ситуацію, що виникла під час похорону полеглого за Україну Героя, розповіла журналістка Тетяна Когутич.

 

15 жовтня у Чорній Тисі на Рахівщині провели в останню путь полеглого у війні Героя Дмитра Спасюка. Церемонія прощання, під час якої кожен з присутніх міг підійти до полеглого Героя й віддати йому шану, мала відбутися в Свято-Успенському храмі. Однак, всупереч гуцульській традиції, тіло полеглого священник і парафіяни приналежної до УПЦ МП церкви не дозволили занести в храм.

Родичі полеглого припускають, що причиною могла стати їх відмова, аби похорон за полеглим правив священник УПЦ МП. Так, родичі запросили відспівувати полеглого Дмитра Спасюка інших отців із сусіднього Ясіня, де є парафії Української православної церкви.

"Мені перед похороном зателефонував голова, просив попередити священника, що ховатиме не він. Я подзвонив і сказав,мов, отець Віталій, так і так, на похороні у Дмитра правитимуть українські. А він мені на те: "А я що, москальський?" та й виключив телефон", - розповідає брат загиблого Ярослав.

Далі, за словами брата отець Віталій більше не брав слухавки і ні з ким не спілкувався.

На похорон Дмитра Стасюка зійшлося близько пів тисячі людей. За традицією, перед тим, як погрібати тіло, у гуцулів у Чорній Тисі заведено заносити його до церкви. Але коли процесія підійшла до воріт церкви, представник церковної двадцятки вийшов, став на воротах і сказав, щоб тіло несли в обхід. Коли люди пройшли на церковне подвір"я, виявилося, що двері до храму були закриті зсередини. В самому храмі знаходилися старші жінки, вони визирали з вікон. Тоді тіло Дмитра в труні поклали просто перед входом до храму, відспівали і потім вже так понесли на кладовище, розказала одна з місцевих волонтерок.

Як переповідають люди, священник Свято-Успенського храму, що належитьдо УПЦ МП, сильно образився, що його не запросили хоронити Дмитра Стасюка і, начебто, саме він сказав не пускатитіло Героя й людей  до храму. 

Брат загиблого каже, що родина справу так не лишатиме і звертатиметься з цього приводу до СБУ.

Закарпаття онлайн

 

18 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів