Чорне золото Карпат: на Закарпатті триває сезон чорниці

Фото Валентина Кузана
Фото Валентина Кузана
Зараз активно проводиться торгівля свіжою чорницею. Один з небагатьох видів лікарських рослин, сировину яких щорічно збирають у великих обсягах. У народі її називають чорничник, борівка, афина та яфина. Це – чагарникова рослина, заввишки 15-20 см. Вона всіяна дрібним листям, під яким дозрівають синьочорні їстівні ягідки.

 

На території КБЗ зростає:

у хвойних і мішаних лісах Чорногірського, Кузійського та Трибушанського масиву;

на галявинах і полонинах Свидовця та Угольсько-Широколужанського масиву.

Чагарник квітне у травні-червні, а дозріває у липні-серпні. За рахунок того, що рослина росте високо в горах вона не потребує термічної обробки, бо містить в собі аскорбінову кислоту – природній консервант.

Збирають плоди без плодоніжок вручну або за допомогою спеціальних совків (гребінців). Ягоди чорниці можна вживати свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком і вершками. А також, щоб зберегти яфини на зиму їх можна заморозити або висушити. Не можна обійти стороною і листя цієї корисної рослини – вони надають інсуліноподібну дію і нормалізують цукор при діабеті.Ягода сама по собі-справжній вітамінний бум. Тому вона і отримала назву «чорне золото Карпат». У її складі знаходяться: залізо, магній, кальцій, марганець, органічні кислоти та вітаміни (А, В,С). До речі, вона вважається рекордсменом серед інших продуктів за кількістю антиоксидантів. Вона є сировиною для різних галузей харчової і кондитерської промисловостей. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад.Чорниця відноситься до дуже хороших медоносів, що дає багато нектару. За один день бджоли збирають до 2,5 кг меду на вулик. Він прозорий, ароматний, має лікувальні й дієтичні властивості.

Чому потрібно їсти чорницю:

підіймає імунітет та гемоглобін;

покращує зір;

активізує роботу мозку;

дбає про здоров’я серця;

зменшує ризик діабету;

лікує проблеми із суглобами та ШКТ;

це просто смачно.

Обмежень для вживання чорниці дуже мало. Це індивідуальна непереносимість. Люди, що страждають захворюваннями підшлункової залози і жовчовивідних шляхів, перед включенням у раціон чорниці повинні неодмінно порадитися з лікарем.

Карпатський біосферниий заповідник

 

11 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів