Чорне золото Карпат: на Закарпатті триває сезон чорниці

Фото Валентина Кузана
На території КБЗ зростає:
у хвойних і мішаних лісах Чорногірського, Кузійського та Трибушанського масиву;
на галявинах і полонинах Свидовця та Угольсько-Широколужанського масиву.
Чагарник квітне у травні-червні, а дозріває у липні-серпні. За рахунок того, що рослина росте високо в горах вона не потребує термічної обробки, бо містить в собі аскорбінову кислоту – природній консервант.
Збирають плоди без плодоніжок вручну або за допомогою спеціальних совків (гребінців). Ягоди чорниці можна вживати свіжими, перетертими з цукром, у суміші з молоком і вершками. А також, щоб зберегти яфини на зиму їх можна заморозити або висушити. Не можна обійти стороною і листя цієї корисної рослини – вони надають інсуліноподібну дію і нормалізують цукор при діабеті.Ягода сама по собі-справжній вітамінний бум. Тому вона і отримала назву «чорне золото Карпат». У її складі знаходяться: залізо, магній, кальцій, марганець, органічні кислоти та вітаміни (А, В,С). До речі, вона вважається рекордсменом серед інших продуктів за кількістю антиоксидантів. Вона є сировиною для різних галузей харчової і кондитерської промисловостей. З чорниць готують соки, морси, екстракти, сиропи, джеми, варення, компоти, мармелад.Чорниця відноситься до дуже хороших медоносів, що дає багато нектару. За один день бджоли збирають до 2,5 кг меду на вулик. Він прозорий, ароматний, має лікувальні й дієтичні властивості.
Чому потрібно їсти чорницю:
підіймає імунітет та гемоглобін;
покращує зір;
активізує роботу мозку;
дбає про здоров’я серця;
зменшує ризик діабету;
лікує проблеми із суглобами та ШКТ;
це просто смачно.
Обмежень для вживання чорниці дуже мало. Це індивідуальна непереносимість. Люди, що страждають захворюваннями підшлункової залози і жовчовивідних шляхів, перед включенням у раціон чорниці повинні неодмінно порадитися з лікарем.
Карпатський біосферниий заповідник
До теми
- Мить, яку варто побачити: в горах Закарпаття квітне червона рута
- Як заморозки вплинули на урожайність у краї?
- Закарпаття: менше випадків туберкульозу, але тривожна динаміка з гепатитом В
- Пейзаж в об’єктиві тепловізора від військового Владислава Товтина можна придбати на благодійному аукціоні
- Український природний рекорд! На Закарпатті зафіксували найвищу в Європі дуґласію тисолисту
- Працівники Ужанського нацпарку облаштували готелі для бджіл
- Під час виходу з «Азовсталі» потрапив у полон: на Закарпатті зустріли воїна, якого звільнили під час великого обміну полоненими
- Свято Міри в Лазещині і шлях до відродження вівчарства: репортаж з полонин
- Родини ветеранів українсько-російської війни беруть участь у проєкті відновлення ментального здоров’я на Закарпатті
- «Бограч-index» – травень 2025: за місяць продукти подешевшали на 2%
- На Закарпатті проживає 24 621 багатодітна сім’я й 59 жінок області мають звання «Мати-героїня»
- Шахрайські схеми з рідними полонених і зниклих безвісти
- «Но, раз дякуву, з мене кавіль»: 100+ колоритних фраз, які ви почуєте тільки на Закарпатті
- На Закарпатті продовжують реабілітаційні заходи для бійців, які повернулися із зони бойових дій
- Захисник "Азовсталі" з Чопа Олексій Чорпіта провів у полоні майже три роки. Вдома на нього чекали мама та сестра
- Поливаний понеділок: традиції, обряди та цікаві факти
- Богдан Андріїв: "Нехай у кожному серці Великдень запалить промінь любові, надії та єдності"
- Світле свято Воскресіння Христового - головні традиції та звичаї Великодня
- Людмила Губаль: «Писанка — це лист до Бога»
- Як на Закарпатті створюють традиційну бойківську писанку: техніка та орнаменти
До цієї новини немає коментарів