90% опитаних: свобода є однією з головних цінностей для українців

90% опитаних: свобода є однією з головних цінностей для українців
Одинадцяте загальнонаціональне опитування "Особиста свобода, безпека та питання зброї" проведене в Україні. 

 

•       Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» в травні на замовлення громадської ініціативи «Український арсенал свободи», зафіксували значну різницю в оцінках ситуації в Україні та на місцевому рівні. Говорячи про Україну 73% опитаних зазначили, що ситуація в країну напружена, 22% – критична, і лише 4% – спокійна. Натомість оцінюючи ситуацію на місцях, спокійною її вважають 61%, напруженою – 34%, і критичною – лише 4%. Мешканці сходу та півдня бачать ситуацію більш напруженою, ніж респонденти центру та особливо заходу.  

•       За останній чотири місяці значно зросла значимість для респондентів безпеки життя (52%) та захисту від терористичних і військових загроз (52%) ці два фактори очолюють рейтинг важливих складових у сфері особистої безпеки. Соціальний захист важливий у цьому контексті для 20% опитаних, захист від корупції та контрабанди – для 18%, захист здоров’я – для 17%, захист прав людини – 13%, екологія – лише для 5%.

•       Серед ключових прав, гарантованих Конституцією України, найважливішим для респондентів сьогодні є право захищати своє життя (58%). Свобода слова найважливіша для 32%, право на особисту недоторканість – для 30%, право на працю – для 27%, право на соціальний захист – для 25%, право на власність для 21%. Право на пересування найважливіше для 14%, судовий захист – 13%, на освіту – 11%, на безпечне довкілля – 8%, свободу віросповідання – 7%, на підприємницьку діяльність – 6%.

•       Понад 90% опитаних згодні з тезою, що свобода є однією з головних цінностей для українців.

•       Половина опитаних вважають, що спроможні особисто захиститися у випадку виникнення раптової загрозі життю, здоров'ю чи майну до прибуття поліції. Інша половина – ні. Більш спроможними захиститися вважають себе чоловіки, молоді респонденти та ті, хто досконало володіють вогнепальною зброєю.

•       Опитані висловлюють більше занепокоєння за безпеку своїх близьких та рідних (91%), аніж за свою власну безпеку (63%). За власну безпеку більше хвилюються жінки, мешканці півдня і сходу, респонденти з місць, де були бойові дії, або ж окупація.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,5%. Терміни проведення: 16 травня 2022 р.

Опитування проведене на замовлення громадської ініціативи «Український арсенал свободи»

 

23 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів